Странице

Translate

19. 8. 2010.

Musaka

Musaka

Ima jako puno recepata za musaku, moždsa i sličnih, nisam istraživala… evo kako ja to pravim

Sastojci:

0,5 kg. mešano mleveno meso (ili 200 gr. soja mrvice)
1,5 kg. belog krompira
2 glavice crnog luka
0,5 l. mleka
3 kom. jaja
2 dl. kisele pavlake
50 gr. parmezana

lovor, biber, so, vegeta, aleva paprika, začini po ukusu
za dekoraciju čeri paradajz

Priprema:

Mleveno meso upržiti sa sitno iseckanim crnim lukom i dodatkom lovora, bibera, vegete… na kraju dodati alevu papriku i začine po ukusu.
Očišćen krompir iseći na krugove, pa polovinu količine poređati u vatostalnu činiju. preliti sa mesom pa dodati drugu polovinu isečenog krompira.
Na kraju preliti sa umućenim jajima i peći u rerni na 200 stepeni, oko sat vremena. Na kraju zaliti sa pavlakom, posuti parmezanom, dodati komadiće svežeg paradajza i vratiti u rernu da se još malo zapeče.
Služiti toplo uz dodatak sezonske salate.

Posluživanje

Meso možete zameniti sa 200 gr. mrvica od soje prethodno potopljene u toplu vodu i dobro oceđene.

SLIDE SHOW


18. 8. 2010.

Pogača snop žita




Moja omiljena pogača, pravljena bezbroj puta, za Božić, Uskrs, po receptu Branke sa Coolinarike, odnosno po knjizi “Baking”, Marthe Day. Hvala ti Branka na ovako divnom receptu:)

Sastojci:
1 kg brasna
15 g svezeg kvasca
1 kašika soli
5 kašika mlakog mleka
0,5 l hladne vode

glazura:
1 jaje
1 kašika mleka

Priprema:
Razmutiti kvasac sa mlekom da postane kremast.
Prosejati brasno i so zajedno i dodati kvasac i vodu pa zamesiti tvrdje testo dok ne postane glatko.
Ostaviti ga u nauljenoj posudi i pokriti da se diže na sobnoj temperaturi dok mu se udvostruci volumen.
Nadignuto testo premesiti i ostaviti da miruje 10-tak minuta.
Odvojiti ga na pola, pa od jedne polovine napraviti podlogu za pogaču,a drugu polovinu pokriti da se ne suši.
Na pobrasnjeloj podlozi razvaljati testo odprilike 35×25 cm.
Presaviti i nozem nacrtati oblik pečurke, s tim da joj donji deo bude oko 18 cm dug.
Rasiriti testo na pleh na kojem ćemo peci i sa viljuskom ga izbosti i premazati vodom da se ne uhvati korica .
Testo prekriti nauljenom najlonom.
Ostatak testa od podloge rukama izmesiti i spoji ga sa ostatkom.
Testo ponovno podeliti na pola pa sada jednu polovinu ponovno razvaljati u pravougaonik veličine oko 28×18 cm.
Kidati ga nozem na duge komadiće, lagano ih protrljati rukama zbog oblika, i slagati ih na donji deo podloge .

Premazati glazurom.

Sada uzeti veći deo testa i iskidati ga na 4 komada.
Svaki taj komad iskidati u 25 komadića, i prstima ih oblikovati u male duguljaste loptice lagano šiljaste na jednom vrhu.
Svaki komadić zarezati makazama, slagati ih na gornji deo pripremljene podloge.
Kako radimo, tako premazujemo glazurom.
Kada smo popunili gornji deo snopa, od ostatka testa napravimo pletenicu koju nije potrebno podvlačiti sasvim ispod pripremljenog snopa vec samo podviti uz krajeve sa strane.
Ponovno premazati glazurom i staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni i nakon 15 minuta smanjiti na 180 stepeni pa peći jos nekih 25 minuta ili dok dobijemo zlatnu boju, a da je pogača pečena.

Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.






 Pozdrav drage moje i uživajte :)))



17. 8. 2010.

Suvi keksići od vanile




Ove keksiće sam pravila prošle godine za posnu Slavu mojim roditeljima Sv. Nikolu. Sređivala sam slikice i nađem i ove, pa reko da objavim ovaj divan recept čiji je autor "biljkupinovo sa coolinarike":http://www.coolinarika.com/recept/vanila-keks samo što sam ja duplirala smesu, (vi ako želite možete da smanjite količinu na pola, kao što je Bilja opisala)...keksići su zaista divni, tope se, i mogu da stoje par dana, (još su bolji)..., ukoliko uspete da ih sačuvate...


Sastojci
250 gr putera
100 gr prah sećera
3 kesice vanil secera
100 gr vanila pudinga
250 gr brasna

Priprema

Zamesite glatko testo od navedenih sastojaka i ostavite da se odmori na hladnom jedno 1/2 sata (prethodno upakujte u plastičnu kesu da vam se testo ne bi osušilo).

Testo ponovo malo premesite formirajte ga u obliku tanjeg valjka i secite na kolutiće koje oblikujte u kuglice.

Tepsiju iz šporeta obložite pek papirom, pa ređajte kuglice i svaku pritisnite viljuskom da ostane šara na njima.

Peci na 180 stepeni u predhodno zagrejanoj rerni, vrlo kratko, (10-tak minuta), pazeći da ostanu beli... ako  vanilin puding zamenite čokoladnim, dobićete čokoladne keksiće.

Ukoliko puter zamenite margarinom dobićete posne keksiće. 

14. 8. 2010.

Lešnik rolat


Lešnik rolat

Sastojci

6 kom. jaja
6 kaš. šećera
6 kaš. mlevenih pečenih lešnika
2 kaš. oštorg brašna
0,5 l. mleka
2 kom. pudinga od vanile
150 gr. putera
0,5 l. umućene slatke pavlake
200 gr. žele bonbone
8 kaš. šećera

Priprema

Posebno umutiit belanca sa šećerom, pa dodati žumanca i na kraju pažljivo umešati kašiku po kašiku mlevene lešnike. Nikako ne mutiti mikserom dok dodajete lešnik, već sa varjačom polako sjediniti smesu da ne bi pala.
Smesu izliti na podmazan pek papir koji ste postavili na tepsiju od šporeta. Peći 15-20 minuta na 180 stepeni, pazeći da se kora ne presuši.
Odmah po pečenju saviti koru u rolat i ostaviti da se ohladi
Za to vreme pripremiti fil:
U mleku zakuvati puding sa šećerom, kad se ohladi dodati umućen puter i ulupanu slatku pavlaku. Na kraju pažljivo umešati žele bonbone seckane na kockice, odviti rolat, premazati filom, ponovo ga saviti i ostaviti da se dobro ohladi.
Seći dobro ohlađen rolat.

13. 8. 2010.

Paprike sa sirom

Paprike sa sirom


Sastojci

2 kg sveže paprike ‘’šilje’‘
1 kg sremskog sira
1 struk praziluka (samo zeleni deo)
3-4 kom šargarepe (skuvane a la dente)
4-5 kaš slačice

soli i začina po ukusu

Priprema

Paprike dobro oprati, očistiti od semenki, (gledajte da budu crvene, žute, zelene), obrisati i puniti smesom od sremskog sira, sitno seckanog praziluka, rendane šargarepe, slačice i začina po izboru.
Kad se dobro ohladi, seći na kolutove ili po dužini, ukrasiti i servirati.

Prijatno!!!



Salata od sira i praziluka

Salata od sremskog sira i praziluka

Sastojci

1 kg sremskog sira
250 gr. putera
2 struka praziluka (samo zeleni deo)
100 gr. pečenog susama
200 gr. presovane šunke

soli i začina po ukusu

Priprema

Dobro izmiksati puter sa sremskim sirom, pa dodati sitno iseckan praziluka (samo zeleni deo), na kocke sečenu presovanu šunku i prepečeni susam.
Sve sjediniti, ukrasiti po želji i poslužiti dobro ohlađeno.

Slani rolat od spanaća






Sastojci

6 kom. jaja
6 kaš. brašna
1 kašičica soli
4 kašike spanaća (blanširanog i sitno iseckanog)
500 gr. krem sira
5 kaš. kisele paprike
300 gr. presovane šunke (tanko isečene)
4 kom. šargarepe (prethodno a la dente obarene)
2 kom. srvene paprike (prethodno ispečene i očišćene)

Priprema

Posebno umutiti belanca sa 1 kašičicom soli, dodati žumanca i dalje miksati da se dobije čvrsta smesa.
Zatim dodati spanać i polako pažljivo umešati brašno da smesa ne bi spala.
Izliti u veliku tepsiju od šporeta, prethodno obloženu podmazanim pek papirom.
Peći 15-20 minuta na 180 stepeni. Izvaditi iz rerne i odmah smotati u rolat.
Kad se ohladi premazati krem sirom pomešanim sa kiselom pavlakom.
Na krajevima rolata poređati obarenu šargarepu i pečenu papriku.
Premazati kiselom pavlakom i ukrasiti po želji.






Slana torta od pečenih paprika

Slana torta od pečenih paprika

Veoma rado se konzumira u mojoj kuhinji, nema ko je nije pohvalio, samo onaj ko je nije probao…:)

Sastojci

2 kg crvene paprike
700 gr. kisele pavlake 20% mm
400 gr majoneza
300 gr. presovane šunke (tanko isečene)
6 kom. jaja

brašno za paniranje

so

kačkavalj za posipanje

peršun, šargarepa za dekoraciju

Priprema

Paprike ispeći, ohladiti, oljuštiti i dobro očistiti od semenki.
Umutiti jaja, pa pohovati dobro posoljene i oceđene paprike u dubokoj masnoci, prethodno utapkane u brašno da bi dobro primile jaja.
Kad se pohovane paprike ohlade ređati u odgovarajućoj posudi red paprika, premazati kiselom pavlakom, zatim presovanu šunku, ponovo pohovane paprike, premazati majonezom, opet presovanu šunku i tako dok ne utrošite celu količinu.
Na kraju premazati majonezom, posuti rendanim kačkavaljem i ukrasiti po želji. Ja sam ukrasila cvetićima od šargarepe i listićima peršuna.

12. 8. 2010.

Sufle od karfiola

Ovo je jako brz, ukusan i jeftin recept koji je izmislio moj suprug i jednog dana nas sve prijatno iznenadio. Hvala milice moja!

Sufle od karfiola

Sastojci

1 karfiol srednje velicine
2 pavlake
3 kom. jaja
3-4 cesnja belog luka
1 kasicica origana
50 gr. parmezana ili nekog drugog sira

ulje

so

Priprema

Karfiol srednje velicine dobro oprati pod mlazom hladne vode, odvojiti na cvetice i skuvati u dosta slane vode a la dente.
Skuvani karfiol procediti i staviti u podmazanu vatrostalnu ciniju,
Umutiti 3 jaja i dodati 3-4 cesnja belog luka sitno iseckanog, origano (ili neku drugu zacinsku biljku po zelji) i 2 pavlake,
Peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.
Pred kraj pecenja posuti parmezanom i vratiti da se jos malo zapece.

Posluživanje

Ovo jelo je blago po ukusu pa ga posluzite u zelenu ili neku drugu salatu

Hladna salata sa njokama i tunjevinom

Brz i praktičan recept, odličan za zaposlene domacice, inače moja mladja cerka ga rado pravi

Hladna salata sa njokama i tunjevinom

Sastojci

1 pakovanje gotovih njoka
1 konzerva tunjevine
1 konzerva crvenog pasulja
1 limun sok
2 kasike pesta (ili bosiljak)

biber

persun za ukrasavanje

vegeta
1 manja glavica crvenog luka

Priprema

Skuvati njoke prema uputstvu na pakovanju i dobro ocediti od vode u kojoj su se kuvale
U to dodati tunjevinu iz konzerve prethodno dobro ocedjenu
Dodati ocedjen crveni pasulj iz konzerve
Dodati sok od jednog limuna i dve kasike pesta (ili bosiljka)
Crveni luk iseci na kolutove
Zaciniti po ukusu Vegetom i biberom
Pazljivo promesati, dobro ohladiti i pre posluzivanja posuti iseckanim persunom
servirano
bliže

Posluživanje

Odlicno je kao samostalan obrok

Grickalice sa kikirikijem

Zgodno je jer se brzo pravi i sto duze stoje bolje su

Grickalice sa kikirikijem

Sastojci

1 margarin
1/2 kg brasna
2 zumanca
1 celo jaje
5 kašike hladne vode
1 kašičica soli
1 prasak za pecivo
100 gr, sitno seckanog pecenog kikirikija
2 belanceta

lan, susam, kim, aleva paprika

Priprema

Umutiti margarin (sobne temperature), dodati zumanca, so vodu, brasno sa praskom za pecivo, kikiriki i zamesiti glatko testo. Oblikovati u poluloptu i ostaviti da se odmori 15 min. na sobmoj temperaturi. Rastanjiti koru debljine 1 cm, seci zeljene oblike, premazati umucenim belancima, redjati u tepsiju postavljenu sa pek papirom, posuti lanom, susamom, kimom, alevom paprikom i peci na 200 stepeni 15-20 minuta.

11. 8. 2010.

Salata od sremskog sira i prazilika

Salata od sremskog sira i prazilika

Brzo, jednostavno, ukusno, lepo i dekorativno

Sastojci

1 kg sremskog (švapskog, krem) sira
1 margarin
5 kašike proprženog susama
1 kom. praziluka (samo zeleni deo)
200 gr. praške šunke (za vegetarijance može i bez ovoga)

Priprema

Mikserom dobro umutiti margarin pa dodati sremski (krem) sir i izmešati.
Zeleno perje od praziluka sitno iseći na rezance i dodati u prethodnu masu.
Ručno promešati i na kraju dodati proprženi susam i šunku seckanu na kockice (ovo po želji).

Slano srce


SLANO SRCE

Ovo je srce posvećeno mom dragom i pravljeno za 30 godina braka. Vrlo jednostavno i brzo se napravi.

Sastojci

1 pakovanje lisnatog testa
500 gr. švapskog sira
1 čaša kisele pavlake
1 žumance za premazivanje

kuvana cvekla

par zrna šarenog bibera

so, biber, malo mleka

Priprema

Lisnato testo rastaniti na debljinu 1 cm. i iseći u obliku srca, te staviti u podmazan kalup srca i izbosti viljuškom na par mesta.
Od preostalog testa napraviti pletenicu i staviti po zidovima kalupa.
Umutiti žumance, dodati mleko i premazati pletenice.
Umutiti švapski sir sa pavlakom, začiniti po ukusu.
Premazati sa umućenim sirom i pavlakom i peći dok ne porumeni.
Ukrasiti sa srcima od kuvane cvekle koje iseći sa modlicama u obliku srca ili po vlastitoj inspiraciji.
Posuti zrncima šarenog bibera i mlevenim biberom.
Ukrasiti peršunom

OD SRCA-SRCU

Servirano

Prijatno!!!

Štapići sa kačkavaljem

Ništa brže, jednostavnije i jeftinije.

Štapići sa kačkavaljem

Sastojci

500 gr. mekog brašna
150 gr. putera
2,5 dl mleka
2 jajeta
150 gr. kačkavalja
1 prašak za pecivo

so, lan, susam, kim

Priprema

U brašno prosejano sa praškom za pecivo dodati mlako mleko, 1 jaje, so po ukusu i mesiti ručno sve vreme.
Puter i kačkavalj izrendati na krupno rende, dodati u testo i mesiti dok ne počne da se odvaja od prstiju.
Ostaviti testo da se malo odmori, dok vi sa dragim popijete kaficu, čaj, ili šta već...?
Testo istanjiti oklagijom debljine 1 cm, premazati umućenim jajetom i posuti susamom, lanom…
Iseći na štapiće, složiti u tepsiji obloženu pek papirom i peći u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.

Uvijene kifle sa suvim vratom

Slano testo, testo, opet testo… Obožavam ga u svim oblicima

Uvijene kifle sa suvim vratom

Sastojci

700 gr. mekog brašna
3 dl. mleka
2 dl ulja
1 sveži kvasac
250 g. švapskog sira
150 gr. suvog vrata
2 žumanceta
2 jajeta
30 gr. susama
1 kašičica šećera

so

Priprema

Sveš kvasac potopiti u mlako mleko sa kašičicom šećera i malo brašna i ostaviti na toplom da nadođe.
U posudu sa brašnom dodati kvasac, so, ulje i ručno umesiti dok ne počne da se odvaja od prstiju.
Ostaviti testo na toplom da nadođe, zatim ga premesiti, i rastanjiti oklagijom na debljinu 1 cm.
Potom premazati sa mešavinom švapskog sira i žumanaca, posuti sitno seckanim suvim vratom i urolovati.
Veknu iseći na parčad širine 1 cm. a zatim donju polovinu svakog parčeta uvrnuti za 180 stepeni, kako bi dobio izgled osmice.
Uvijene kiflice složiti u podmazani pleh, premazati umućenim jajima, posuti susamom i peću u zagrejanoj rerni dok ne porumene.
Isprobano – Ivanka71

Posluživanje

Ovaj recept sam kao i mnoge druge našla u časopisu ‘’Moja hrana’’, isprobano-odlično

Posni pužići

Pogodno je za posne slave, dekorativno i jednostavno

POSNI PUŽIĆI

Sastojci

1 pakovanje lisnatog testa
2 konzerve tunjevine
1 kašika senfa
3-4 kisela krastavčića
30 gr. susama

mešavina začina, biber

Priprema

Lisnato testo istanjiti na debljinu 5 mm.
Posebno umutiti tunjevinu i senf, iseckane krastavčiće, dodati začine po ukusu, i dobro izmešati.
Testo premazati filom i urolovati.
Rolat iseći na šnite, poslagati u podmazanu zepsiju, posuti susamom i peći dok ne porumene.

Punjena pogača

Recept je iz časopisa gurmanluci bez granica ‘’DOBRA HRANA’’, svi isprobani-odlični

PUNJENA POGAČA

Sastojci

600 gr. mekog brašna
1 svež kvasac
3 dl mleka
150 gr. putera
2 jajeta
300 gr švapskog (sremskog ili nekog drugog) sira
150 gr. listova praške šunke
1 kaš. šećera

so, susam, origano, mešavina začina

Priprema

U toplo mleko staviti kvasac sa kašikom šećera i kašikom brašna danadodje.
U posudu sa brašnom staviti kvasac, so, puter i 1 jaje dobro umesiti testo i ostaviti da se volumen udvostuči.
Nadošlo testo premesiti i podeliti na tri jufke.
Svaku jufku istanjiti oklagiom i podeliti na osam trougolova.
U švapski sir dodati origano i mešavina začina i dobro izmešati.
Na svaki trougao staviti listpraške šunkei kašičicu fila od sira i urolovati kiflice.
U podmazanu okruglu tepsiju složiti kiflice jednu do druge, a središnji deo ostaviti prazan.
Ostatak kuflica preseći na pola i njima popuniti popuniti središnji deo tepsije, tako da vrhovi budu okrenuti na gore.
Pripremljenu pogaču premazati umućenim jajetom, posuti susamom i makom i peći u zagrejanoj rerni dok ne porumeni
Meni su od ove mere ispale dve manje pogače
mežete da ih punite džemom, nutelom ili drugim nadevom po želji

Projara

Jacina projara

Ovo je ustvari recept moje drage mame, ali pošto mi ćerke genetski nasledjujemo svoje majke imamo i pravo da i recepte prisvojimo… naravno i unapredimo u skladu sa sadašnjim vremenom…

Sastojci

3 jaja
500 gr. belog kravljeg sira (masnijeg)
4 šoljice za crnu kafu kukuruznog brašna
1 šoljica za crnu kafu kukuruznog griza
1,5 ista šoljica ulja
3 iste šoljice mleka
1 prašak za pecivo

soli po ukusu, susam, lan

Priprema

Dobro ulupati mikserom jaja sa sirom.
Dodati pomešano kukuruzno brašno i kukuruzni graz sa praškom za pecivo i solju.
Dodati ulje i mleko.
Ostaviti testo da malo odstoji da kukuruzno brašno nabubri.
Izliti testo u modlice za mafine.
Peći u dobro zagrejanoj rerni oko 30 minuta.

Pita sa pečenim paprikam

Pita sa pečenim paprikam

Dekorativna je i ukusna, pogodna za neka veća okupljanja jer može da se pripremi dan ranije, tako da imate više vremena za pripremu drugih delicija…

Sastojci

1 pakovanje kora za gibanicu
2 kg pečenih i oljuštenih paprika
400 gr krem sira ili sremskog (švapskog) sira
4 dl kisele pavlake
6 jaja
200 gr. suhomesnato (šunke, pršute, bilo koje jače kobasice)
200 gr kačkavalja
5 kaš. ulja
6 kaš. griza
1 kaš. brašna

so po ukusu

Priprema

U podmazanu tepsiju složiti 3 kore za gibanicu prethodno poprskane mešavinom ulja i vode.
Preko treće kore posuti 1 kašiku griza, pa poredjati polovinu očišćenih paprika koje posolite i pospete sa 2 kašike griza.
Ponovo složiti 3 kore za gibanicu prethodno poprskane mešavinom ulja i vode.
Nakon toga staviti izrendano suhomesnato (šunke, pršute, bilo koje jače kobasice) i izrendani kačkavalj
Opet složiti 3 kore za gibanicu prethodno poprskane mešavinom ulja i vode.
U medjuvremenu umutiti 6 belanca i dodati im krem sir pa sipati preko kore.
Ponovo složiti 3 kore za gibanicu prethodno poprskane mešavinom ulja i vode.
Kore posuti 1 kašikm griza, pa poredjati drugu polovinu očišćenih paprika koje posolite i pospete sa 2 kašike griza.
Ponoviti postupak sa još tri kore prelivene sa uljem i vodom.
Na kraju umutiti smesu od 6 žumanaca i 2 kisele pavlake, 1 kašikom brašna i praškom za pecivo.
Preliti ovu smesu preko pite i peći u prethodno zagrejanoj rerni dok ne dobije zlatnu boju
Seći na kocke i poslužiti
Za ovu pitu je potrebno 15 kora za gibanicu, (obično toliko i ima u pakovanju od 1/2 kg.).

Posna lenja pita sa jabukama

Ništa brže i jeftinije… Za vreme posta ako želite da se malo osladite, a i za vegetarijance…

Posna lenja pita sa jabukama

Sastojci:

2 čaše od jogurtabrašna
2 čašešećera
1 čašagriza
1 čašaprezle (krušne mrvice)
1prašak za pecivo
2 kgrendane jabuke (kisele)

džem od kajsija
100 groraha + za posipanje pite
1margarin

Priprema

U posudi izmešati sve suve satojke (brašno, šećer, griz, prezle, orahe i prašak za pecivo.
U podmazanu tepsiju od šporeta sipati pola smese, preko toga narendane jabuke, pa drugi sloj smese.
Preko toga narendati jedan margarin.
Kolač staviti u hladnu rernu i peći na temperaturi od 150 oC dok ne porumeni.
Kad se kolač ohladi premazati ga sa džemom od kajsija i posuti sa orasima ili kokosom.

Kiš loren

Kad očekujete goste, a imate malo toga u frižideru, pripremite ovo ukusno zasitno jelo. Ja nisam imala lisnato testo, već čudo testo by medo22 i ispalo je odlično

Kiš loren by me

Sastojci

1 lisnato testo ili čudo testo
200 gr pancete ili neke druge mesnate slanine
200-250 gr. bilo kog drugog suhomesnatog
300 gr. šampinjona
1 struk praziluka
300 gr. kačkavalja
4-5 kaš. krem sira ili bilo kog drugog belog sira
2 kisele pavlake
5 jaja

origano ili bilo koji drugi začin po ukusu

Priprema

U podmazanu okruglu tepsiju rastanjiti testo tako da rubovi predju na zidove tepsije u visini 1 prsta.
Prazi luk iseći na sitne rezance, posoliti i malo propržiti.
Slaninu iseckati na kockice i nju propržiti na suvo bez dodatka ulja, pa izvaditi i ocediti od viška masnoće.
U posudi gde se pržila slanina dodati na kockice isečeno suhomesnato (čajna, šunka, pršut – šta se zateklo u frižideru) i kratko propržiti.
Na testo izručiti proprženu slaninu, suhomesnato, praziluk i šampinjone.
Preko toga izrendati kačkavalj.
U dublju posudu umutiti 5 žumanca sa krem sirom i dodati pavlaku.
Posebno umutiti 5 belanca pa sjediniti sa prethodnom smesom.
Sve ovo preliti preko kiš lorena i peći u dobro zagrejanoj rerni dok ne porumeni.
priprema-sastojci
priprema-sastojci
Prijatno

Posan prebranac by my darling



Posan prebranac by my darling

Evo ručka kojim je my darling mene danas iznenadio… Zar nije lepo od njega? I veeeeoma ukusno… posebno kad dodjete umorni s posla!

Sastojci

1 kgpasulja tetovca ili gradištanca (ili bilo koji dr. beli pasulj)
1 kgpraziluka
2 dl.ulja
2 listalovora

Vegeta, so, biber, ljuta aleva paprika
2 srednje glavicecrnog luka
1 glavicabelog luka

Priprema

Pasulj očistiti, oprati iz nekoliko voda i naliti toplom vodom, pa ostaviti da prenoći
Sledeći dan (pasulj je nadošao), staviti da ga da provri, pa prosuti tu vodu, da bi manje nadimao.
Naliti mlaku vodu da pasulj obgrezne, staviti pasulj da se kuva, sipati so po ukusu, 2 lista lovora i na kockice isečen crni luk i kuvati ga dok ne omekša.
Za to vreme oprati praziluk, iseći ga na sitna rebarca, posoliti i propržiti na malo ulja na jačoj vatri dok ne omekša (ali ne sasvim) i ispari sva voda.
Kad je pasulj kuvan, upržiti na ulju na kockice iseckan beli luk, dodati ljutu alevu papriku i zapržiti pasulj, te ostaviti da se još malo kuva na tihoj vatri.
Pasulj doterati po ukusu dodajući mu Vegetu i biber.
U vatrostalnu posudu sipati polovinu kolečine pasulja, preko toga sipati upržen prazi luk, pa ostatak pasulja.
Staviti u dobro zagrejanu rernu da se peče, dok voda ne uvri i on dobije zlatnu boju
Još je ukusniji ako ga zapečete u zemljanom djuveču koji podnosi visoku temperaturu.
Uz ovo jelo odlično ide salata od slatkog ili kiselog kupusa, cvekle, ili neka druga kisela salata.

7. 8. 2010.

Šubarice by me

Šubarice by me
Moji ukućani obožavaju ovaj kolač, a ja se nećkam, jer mi je nekako pipav za pravljenje, a i ostane dosta kreme, pa otpadne od biskvita… E, ovaj put sam se dosetila pa sam to iskoristila i tako je nastao moj sledeći recept Kolač ‘’da se ne baci’‘

Sastojci


Biskvit:
6 jaja
6 kašike šećera
6 kašike brašna
3 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo.

Fil:
1 l mleka
12 kašike gustina
1 margarin
300 gr. prah šećera
2 vanilin šećera

kokos

čokolada

Priprema

Od navedenih sastojaka umutiti biskvit i ispeći u tepsiji od šporeta, da bude što tanji.
FIL:
U 1 l mleka, skuvati 12 kašike gustina, pazeći da se ne naprave grudvice. Na kraju dodati vanilin šećer.
Kad se ohladi pomešati sa 1 margarinom koji ste prethodno umutili sa prah šećerom.
Sa malom modlicom vaditi krugove, sastavljti po dva kruga sa filom, okolo šubarice takodje premazati filom i složiti u plastičnu posudu koja se hermetički zatvara. Držati u frižideru.
Drugi dan pred služenje površinu šubarica premazati otopljenom čokoladom ili topingom od čokolade.
Šubarice što duže stoje to su ukusnije, sočnije i mekše (ako uspete da ih spasete od napasnika za drugi ili treći dan).

Beli kolač ili Kolač ‘’da se ne baci’’

U originalu je ovo recept za Beli kolač, ali sam ja malo iskombinovala pošto mi je ostao biskvit od Šubarica i krema, pa je nastao ovaj kolač ‘’da se ne baci’‘

Kolač ‘’da se ne baci’’ ili Beli kolač

Sastojci


Biskvit:
4 jaja
350gr šećera
2 šoljice od kafe ulja
2 šoljice od kafe mleka
250 gr. brašna
1 prašak za pecivo
2 kaš. kakao

FIL:
1/2 l. mleka
1 žumance
4 kaš. oštrog brašna
1 margarin
250 gr. šećera

orasi ili kokos po želji

čokolada
2 vanilin šećera

Priprema

Od navedenih sastojaka napraviti biskvit x 2.
Peći kore u tepsiji od šporeta pa kad se prohladi iseći ga na dva jednaka dela.
U treći biskvit dodati 2 kašike kakaoa i ispeći u duplo manjoj tepsiji .
FIL:
Skuvati pola litra mleka, 4 kašike oštog brašna, na kraju kad se prohladi dodati 1 žumance i vanilin šećer.
U dobro ohladjenu kremu dodati prethodno umućen 1 margarin, sa 250gr šećera u prahu, pa u fil dodati orahe ili kokos po želji.
Redjati: izmedju dva bela biskvita, staviti fil i crni biskvit.
Na kolač staviti preliv od čokolade.
kocka

Posluživanje

Ovaj kolač sam malo izmenila, jer mi je ostalo dosta fila od Šubarica u koji sam stavila delove biskvita koji su otpali dok sam sekla Šubarice. Jedan deo crnog biskvita od Šubarica sam iskoristila za i stavila u sredinu kolača. Beli biskvit sam pekla samo 1x i isekla ga na pola. Tako sam kombinacijom dobila dva kolača.
dva odjednom

SLANI KUGLOF

Jednostavan a dekorativan kuglof, pogodan je za svečane prilike, kao i za poklon

SLANI KUGLOF

Sastojci

500 gr. brašna
350 ml mleka
150 ml ulja
1 sveži kvasac
1 kašika soli
1 kašičica šećera
50 gr. sitno seckani kikiriki
50 gr. semenke očišćenog suncokreta
50 gr. sitno seckane semenke bundeve

po želji lan, nemleveni mak, susam za dekoraciju

Priprema

Prosejati brašno i so, sipati u posudu za mešenje i napraviti malo udubljenje. Sipati toplo mleko u brašno, dodati kvasac, šećer, promešati i ostaviti da kvasac nadodje.
U du smesu dodati ulje i dobro izraditi testo, dok ne počnu da se pojavljuju mehurići. Pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom dok ne udvostruči volumen.
Nadošlo testo premesiti, dodati semenčice, podeliti na 8 kuglica, svaku premazati sa rastopljenim margarinom, pokriti sa kuhinjskom krpom i ponovo pustiti da se testo podigne.
Peći u dobro zagrejanoj rerni dok ne porumeni oko pola sata, (odnosno prema vašoj rerni).
PRIJATNO!!!
Prevrnuti kuglof

Heljda ružice


Ružice od heljde

Sastojci

3 jaja
1/2 kg belog sira
2 šoljice od kafe kukuruznog brašna
1 šoljica od kafe kukuruznog griza
2 šoljice od kafe heljdinog brašna
1 prašak za pecivo
1.5 šoljice od kafe ulja
3 šoljice od kafe mleka

soli po ukusu

Priprema

Umutiti jaja i sir, pa dodati sastojke redom kako su nabrojani. Meni je nedostalo kukuruznog brašna pa sam jednu količinu zamenila sa belim pšeničnim brašnom, i mogu vam reći da ništa nije izgubilo od ukusa.
Odlično ide prilog sa sirom, kajmakom, pavlakom ili šta već volite. Isto su dobre i kad se ohlade.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF