Evo jedan morski kolač, pravljen na moru u Jerisosu-Grčka gde smo ove godine letovali 20 dana. Kolač je jako fin, sočan, zdrava varijanta slatkiša i niko nije primetio da je sa tikvicama.
Deca su bila oduševljena, a meni je drago da se svima dopao. Probajte :)
Mera je šolja od 2,5dl
Sastojci:
3/4 šolje belog brašna
3/4 šolje integralnog brašna (ja sam stavila heljdino)
1 šolja suvog voća (brusnice, suvo grožđe, aronija…)
1 šolja sitno seckane čokolade sa velikim procentom kakaoa
1/2 šolje braon šećera
1/3 šolje kakaoa
1 kašičica sode
bikarbone
1 1/2 kašičica praška
za pecivo
1/2 kašičica soli
1 šolja sitno rendanih tikvica
2 kom. jaja
1 šolja mleka
1/3 šolje ulja
1/4 šolje meda
kora rendane
pomorandže
Za preliv:
100gr. čokolade sa
velikim procentom kakaoa
2 kašike ulja
Priprema:
U
jednoj posudi pomešati zajedno obe vrste brašna, šećer, suvo voće, na kockice
isečenu čokoladu, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so, koru rendane pomorandže
i tikvice.
U
drugoj posudi umutiti jaja, dodati mleko, ulje i med.
Spojiti obe smese u
malo gušće testo. Peći u podmazanom plehu oko 40-ak minuta. Proveriti s vremena
na vreme da li je sredina pečena. Ja sam ga pekla u dugaljstom plehu za hleb.
Kad se ohladi,
preliti sa otopljenom čokoladom kojoj ste dodali dve kašike ulja. Seći kad je
dobro ohlađen.
Prijatno!!!
I malo morskih slikica :)
Uranopolis
Uranopolis
Jerisos
Jerisos
Jerisos plaža
Jerisos
Jerisos - jutro
Uranopolis
Jerisos lokalna proslava sa folklorom i lokalnim specijalitetima
Kakovo metoh Hilandara
Kakovo metoh Hilandara
Nea Roda