Странице

Translate

31. 5. 2011.

Torta cokolada i jagode (bez jaja)

Još jedna čokoladna tortica sa jagodicama... šta ću kad volem ;)))

Recept je sa ovog čarobnog bloga, čekala sam moju decu da mi daju adekvatan prevod ovog prekrasnog i jednostavnog recepta za divnu čokoladnu tortu, jer ja nisam u nekoj velikoj ljubavi sa engleskim jezikom... kako se to čekanje odužilo zbog njihovih obaveza, krenula sam u pustolovinu da ga sama uz pomoć čika Googla prevedem. Verovatno ćete vi mnogo bolje i adekvatnije da prevedete nego što ću ja to učiniti, ali evo da pokušam, pa šta bude ;))) nemojte zameriti, važna je dobra namera... 

Sastojci: 
2 šolje brašna
3 / 4 šolje kakao praha
1 i 1 / 2 kk sode bikarbone
1 i 1 / 4kk praška za pecivo
1 / 4 kk soli
3 / 4 šolje putera
3 / 4 šolje šećera
3 / 4 braon šećera
1 / 2 soka od jabuka
1 / 2 kašike jabukovog sirćeta
1 i 1 / 2 šolja pavlake

Glazura:
1 šolja putera
225 gr. gorke čokolade istopljene
1 kašika vanile
1 / 4 kk soli
6 šoljica šećera u prahu
1 / 2 šolje mleka
1 / 4 vode  (mleka ili jake kafe)


Ukoliko ima grešaka, molim vas da me obavestite da ih ispravim. Hvala na razumevanju i na pomoći :)))

Prijatno i uživajte :)))








25. 5. 2011.

Čokoladni mafini, 100-ti jubilarni čitalac i CMOKIĆ :)))





Taman kad sam počela da pišem recept za prethodni post, tj. za Jeleninu rođendansku tortu primetila sam da imam 100-og jubilarnog čitaoca :)))
Jako sam se obradovala ovoj okrugloj brojkici, a moj 100-ti čitalac je draga blogerica jubistacha, ljubi je njena Jacamaca :)))
E pa odmah sam rešila da vas sve dragi moji čitaoci počastim sa ovim prekrasnim čokočokočokoladnim mafinima koji se prosto tope i sveži i sočni su i drugi i treći dan, ako uspete da ih sačuvate od napasnika... hehehe....

Daklem, recept ide ovako:

Sastojci:
200 gr. čokolade
220 gr. brašna
100 gr. šećera u prahu
1 prašak za pecivo
1 kafena kašičica soli
2 jaja
60 gr. seckanih oraha ili lešnika (nije obavezno)
150 ml. mleka
100 ml. ulja
1 vanilin šećer

Postupak:
Sjediniti posebno brašno, prašak za pecivo, so i šećer.
U drugoj posudi izmiksati jaja, mleko, ulje i vanilin šećer. Sjediniti obe smese, dodati orahe ili lešnike i na pari otopljenu čokoladu.
Sipati smesu u pripremljene kalupe za mafine u koje ste dodali papirne korpice (do 2/3) i peći 15 minuta na 200 *C.
Savet:
Ja sam smesu sipala sa kašikom za sladoled je onda smesa ne kaplje i korpice vam budu ravnomerno napunjene i čiste.
Mafini treba da budu kremasti kad se izvade iz kalupa.

Jedan veliki CMOKIĆ za sve vas, prijatno i uživajte :)))
P.S. dok sam pisala ovaj post pojela sam jednu veliku čokoladu jer mafina više nije bilo ;)))

22. 5. 2011.

Jagode i čokolada za rođendan moje Jelene




Ovu torticu sam pravila za rođendan moje starije ćerke Jelene... ona je jedna od moje tri najveće ljubavi na svetu... pored moje Jelene, tu su i Bojana, mlađa ćerka i naravno Lenka moja unukica, koja nas iz dana u dan sve obara s nogu... Jelena je Lenkina mama i kad ih posmatram, Lenkica je Jelenina kopija iz detinjstva i ne mogu da se ne setim Jeleninih nestašluka iz tog najranijeg perioda.




Jelena ima poseban odnos sa svojom devojčicom, nežan, pun ljubavi i ne retko zna da se spusti na nivo bebe od dvadeset meseci i da se glupira kao da joj je vršnjakinja, što mene zna da nasmeje do suza...
Uživam u toj njihovoj razigranosti i glupiranju i razmišljam kako ja u vreme kad su one bile male nisam znala tako da se opustim i budem dete sa njima...
Uvek sam se trudila da budem stroga mama, da znaju šta smeju a šta ne, mada sam potajno želela da mogu da se bezbrižno igram sa njima bez ikakvih strahova za njihovo vaspitanje i da ću ih time razmaziti... ''Stara škola vaspitavanja dece'', što bi rekao moj otac...
Ponekad zažalim za tim vremenima i onom što sam propustila kao mlada majka, ali sada to trostuko nadoknađujem sa svojom unukom :)))


Valjda godinama postanemo mudriji, opušteniji, bez onih prastarih stega i strahova, te da pokazivanje velike ljubavi, emocija, nikada ne može da bude loše u daljem razvoju dece.
Ne kažem da sam promašila u vaspitavanju svoje dece, naprotiv, ponosim se sa njima dvema, obe su završile fakultete, obe su postale samosvesne i uspešne mlade žene koje znaju šta hoće u životu, ali žao mi je što je taj period moje mladosti i njihovog detinjstva bio uskraćen zajedničkim igrama, glupiranjima i opuštenošću koju sad vidim u između moje Jelene i naše Lenkice. 



Eh... ja se raspisala o prošlosti i sadašnjosti, već je kasno, a recept ću nakuckati sutra pa navratite :)))

Evo i obećanog recepta koji je jako jednostavan i što je najvažnije ukusan. Jedina izmena je što sam smanjila količinu šećera u receptu i za ganache sam koristila mlečnu čokoladu. Pravila sam duplu meru jer je Jelena sa ovom torticom počastila svoje prijatelje.
Ne bih da prevodim recept, to vrlo lako i brzo možete uraditi sa čika Google prevodiocem :)))

Prijatno i uživajte!!!

21. 5. 2011.

Ajmeeee... i danas nagradica :)))

Obradovah se i danas, draga KetyMartini mi je dodelila ovu prekrasnu nagradicu, zahvaljujem joj se puuuno, koju treba da prosledim na 16 omiljenih blogova, pa da krenem, jer me čeka puno posla :))) Pravila znate da ih ne pišem ;)
Moj izbor je ovog puta pao na sledeće divne Blogove:
  1. Kao prvo mog dragom dizajneru ove lepe pozadine, dragoj Dani,
  2. Još jednom miloj Jelenici sa divnim idejama za dekoraciju hrane,
  3. Omiljeno Voće i povrće,
  4. draga Tamarica,
  5. Aliki i mamina jela,
Uh izborih se ja ;))) mogu vam reći da nije baš bio lak posao odabrati 16 blogova, linkovati i obavestiti blogerice o nagradi... trajalo je bogami par sati ali vredelo je jer sam zavirila i pogledala puno blogova i uživala u sadržajima istih...
Uživajte i vi :)))

20. 5. 2011.

Još jedna nagradicaaa :)))

Dobila sam još jednu lepu nagradicu od drage mlade blogerice Maje sa divnim čarobnim blogom . Hvala Majo puno za ovu slatku nagradu, e i sad bih trebala da je prosledim na 6 blogova, što nije baš lak posao, jer su svi blogovi koje pratim očaravajući :)))
Ipak moj izbor je pao na sledeće blogove:

  1. Marina sa divnim veštim ručicama, posetite njen blog i glasajte za njene neverovatne kreacije, usput možete da osvojite i lepe nagrade,
  2. presladak blog Kašičica šećera
  3. moja prva ljubav, maslinkin blog u kojem sam naučila puno iz lepih, divnih postova,
  4. lep, detaljan i poučan Ankicin Kuvar za početnike,
  5. Verin sweet, sweet, sweeet, Delicious for kids i
  6. kralj dekoracija i veštih ruku
 Uhhhh... nije bilo lako izabrati... :)))

Takođe, potrebno je da odgovorim na 3 pitanja:


1.Zasto ste otpoceli blogovanje?

Blog sam počela da pišem kao neku knjigu recepata, za moje ćerke i unukicu, u početku je bio samo za ličnu, privatnu upotrebu, nije bio javan, i kad sam uplovila u ove blogerske vode, poželela sam da to podelim sa svima vama koje interesuje dobra domaća hrana :))) Sad sam se zarazila sa blogovanjem i mogu vam reći da ne prođe dan a da ne svratim i virnem u vaše stranice da vidim šta ima novo ;)))

2.Kako ste odabrali ime za blog?

Moja deca i njihovi drugari, naravno i naša rodbina i prijatelji su često gosti u mojoj kuhinji. Oni su ujedno i moja velika inspiracija :))) Često kažu da su jela čarobna, pa otuda naziv Jacina čarobna kuhinja ;)

3.Koje su teme vaseg bloga?

Za sada je isključivo hrana bilo to slatkiši ili slaniši, videćemo ubuduće, možda proširim delatnost ;)

15. 5. 2011.

KAPRI-COKO TORTA - za rodjendan moga zeta




E, ovo je torta za zetov rođendan... pošto on radi u ''Frikomu'' a poželeo je da počasti društvo iz firme, palo mi je na pamet da mu napravim nešto adekvatno i prepoznatljivo... a šta bi to drugo bilo nego sladoled i to Kapri za Frikom društvo :)))

Recept stiže sutra u toku dana, navratite... ;)))

Evo i obećanog recepta:

Biskvit X2:

6 jaja
6 kašike šećera
6 kašike brašna
3 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo.

Fil I:
1 l mleka
12 kašike gustina
1 puter
300 gr. prah šećera
2 vanilin šećera
Fil II:
200 gr. čokolade
125 gr. putera

Fil III:
1 kg. jagoda
1/2 l vode
6 kaš. pudinga od vanile
200 gr. šećera
125 gr. putera


Priprema:

Od navedenih sastojaka umutiti biskvit i ispeći u tepsiji od šporeta, da bude što tanji. Ponoviti postupak još jednom. Ohladiti biskvite i iseći delove koji ćete postaviti da budu štapići - drška od sladoleda.

FIL I:
U 1 l mleka, skuvati 12 kašike gustina, pazeći da se ne naprave grudvice. Na kraju dodati vanilin šećer. Kad se ohladi pomešati sa 1 puterom koji ste prethodno umutili sa prah šećerom. Ostaviti malo fila za filovanje štapića - drške sladoleda.

Fil II:
Na pri istopiti čokoladu i dodati joj puter, sve dobro promešati dok se smesa ne ujednači.

FIL III:

U procesoru usitniti očišćene i oprane jagode, dodati 1/2 l vode i staviti da se kuva. Od momenta kad provri kuvati još oko 5 min. pa dodati puding pomešan sa šećerom i zakuvati kao svaki puding. Kad se smesa malo prohladi dodati umućeni puter.


Ređati: biskvit - polovinu fila I - polovinu fila II - celu količinu fila III - preotali fil II - ostatak fila I - biskvit.

Štapić - drška od sladoleda ređati: biskvit - fil I - biskvit

Oblikovati tortu kao Kapri sladoled iseći deo na vrhu u obliku polukruga, pa ga malo sa ostacima biskvita dodati na površinu torte u tri trake koje zalepiti sa filom I.

Ostaviti tortu da se dobro ohladi u frižideru preko noći.

Sutradan tortu prekriti sa fondanom od crne čokolade a štapić sa fondanom od bele čokolade.

Prijatno i uživajte :)))




11. 5. 2011.

Nagrada

Danas sam dobila divnu nagradu koja me je jako obradovala. Zahvaljujem se puno Marijani na ovoj divnoj nagradi, kao i na njenim čestim posetama i divnim komentarima, mnogo mi se dopada njen Blog, sa predivnim receptima.
Treba nešto da kažem o sebi u deset rečenica i da ovu nagradu prosledim na deset Blogova... Pa da krenemo:
  1. Udata već 33 godine za najdivnijeg čoveka na svetu, i još uvek zaljubljena u njega :)))
  2. Imam dve odrasle predivne uspešne ćerke koje moj život čine srećnim (starija diplomirani farmaceut i mlađa diplomirani likovni umetnik - od skoro sa statusom slobodnog umetnika,
  3. Treće o meni - najslađe i najlepše, starija ćerka mi je podarila unukicu, moju najjveću SREĆICU, koja za koji dan puni 20 meseci. Ona je moja najveća radost i ponos, i svaki tranutak proveden s njom za mene je veliki i neponovljiv praznik <3
  4. Obožavam da slobodno vreme provedem u kuhinji i da alhemišem ;)))
  5. Volim da obradujem drage mi osobe sa lepim i neobičnim poklonima,
  6. Uživam u prirodi i dugim šetnjama,
  7. Uvek radoznala za inovacije, na bilo kojim poljima,
  8. Obožavam mlade ljude i njihovu kreativnost i slobodu u razmišljanjima,
  9. Ljubitelj sam dobre pesme bilo kog žanra,
  10. Moja porodica ima još dva člana, nestašnu labradorku Nanu staru 2 godine i belu Macu Petković staru 5 godina, koja je prava dama - obe su omiljene u kraju...
Uhhh, mislim da je dosta o meni i što neko reče najteže je pisati o sebi nepristrasno i realno :)

E, a sad da prosledim nagradicu na deset adresa, deset meni omiljenih blogerica sa predivnim Blogovima:

  1. Miloj i dragoj Mili, sa divnim kuvarom,
  2. za Lanu i njen čarobni Blog,
  3. Dragoj Zori koju obožavam jer je isto baka kao i ja i ima predivne recepte:))),
  4. preslatkoj Jelenici - vrednici,
  5. za Nale i njenu kreativnu COOLINARIJU
  6. Tanjuški sa divnom kreativnim Blogom,
  7. Dragoj Mirjani preko dalekih mora sa predivnim receptima,
  8. za Dzoli i njene prekrasne nežne postove,
  9. za džemove i pogače naše drage Branke i
  10. za razna perfektna Jojina jela

3. 5. 2011.

Torta Tweety twins








Sastojci za koru:
12 belanaca, pola limuna nacediti, 12 kašika šećera, 300 gr. mlevenih oraha, 4 kašike brašna.
Peći u plehu od rerne, a onda iseći na 3 dela.

1.      FIL:
Propržiti 250gr šećera da porumeni, kao za karamel. Dodati 100 gr. putera uz stalno mešanje i toplim karamelom namazati sve tri kore.

2.      FIL:
125 gr. putera pomešati sa 200 gr. otopljene čokolade. Premazati ovim filom sve tri kore preko karamela I ostaviti da prenoći.
Sutradan pripremiti 3. Fil.

3.      FIL:
Skuvati na pari preostalih 12 žumanaca sa 12 kašika šećera. Kada se ohladi dodati 250 gr. umućenog putera. Premazati sve tri kore ovim filom i ređati jednu preko druge.

Za vrh torte ostaviti žutog fila i namazanu tortu posuti mlevenim orasima.

Ja sam preko torte stavila fondan, a ovde je postupak-tutorijal kako sam pravila figurice Tweety. 
Postupak je vrlo jednostavan, ideja je potekla od Stefanelli sa Foruma Krstarice, i uz njenu svesrdnu pomoc sam uspela da napravim ovu slatku torticu. Hvala Steffi puno, puno...!!!

Tortica je bila namenjena mojim dragim prijateljima, koji su posle vise godina iscekivanja dobili dve preslatke unukice-bliznakinje i ovom torticom sam zelela da uvelicam njihovu srecu, radost, veselje... 

Neka su im zive i zdrave, srecne i radosne dve zvezdice malene i neka svojim decijim sjajem, smehom  i  cikom donesu toplinu i radost njihovim domovima!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF