Za ovaj divan sočni narezak recept sam našla na Forumu Minjina kuhinjica a recept je od drage Deandrej
Recept je copy-paste, zaista je savršen i što je najvažnije, fantastično je ispalo, hvala mila za ovaj divni recept Muž i zet su se ''razvalili'', čak i mlađa ćerka koja inače ne jede ''meso od svinje'' je pojela pun tanjir, a i unukica (ima 2 godine) je jela da je mene bilo više strah da joj ne pozli Ona inače malo jede meso, uglavnom na prevaru Starija ćerka je mesaroš i ona ga obožava u svakom obliku, ali kaže da ovako sočno i ukusno još nije jela
Šta da kažem 10 * opšte oduševljenje
Još da kažem da sam prilikom pečenja dodala i par listića lovora i 2-3 grančice ruzmarina, kad je meso bilo pečeno, procedila sam sok u kome se peklo, odvojila masnoći i propasirala sa sve jabukom, (koja mu je dala kiselinu) pa sos služila uz pečenje.
U toj masnoći od pečenja sam ispekla krompir, šargarepu, pečurke i paštrnak - odličan prilog uz pečenje. Salatica zelena, cvekla, kiseli kupus i ren... uhhhh, rasturili smo se i oduševili,
Poljubac mila
Meso zasoliti bar nekoliko sati pre pecenja, najbolje preko noći i ostaviti u frižider.
U pleh slozite crveni luk isecen u kolutove 1cm debljine
Ne ljusteci ga vec samo ako ima prljavih povrsinskih slojeva.Oljupina od luka da odlicnu boju mesnom sosu.
Na luk postaviti plecku i po zelji jos zaciniti.Ja ubodem koji karanfilic i biber u zrnu pa mi posle meso ima malo smek na mortadelu Pored u pleh dodati neoljustenih cena belog luka i jednu jabuku.
Jabuka da ono nesto posebno u ovom nacinu pecenja.Ja nekad stavim i dve.U pleh naliti vrele vode da pokrije dno bar 1cm a moze i 2-3 Staviti u zagrejanu rernu na 200stepeni i peci dok ne promeni boju.Tada smanjiti na 180 stepeni i ostaviti da se pece.
Ja duzinu pecenja odredjujem na 1kg mesa 45 min posto pecem sa ventilator opcijom.Iskustvo mi je pokazalo da se veliki komadi mesa moraju spustiti sto nize u rerni a da se onda nebi peklo previse odozdo najbolja opcija je ventilator i toplota ravnomerno kruzi oko mesa.
Povremene meso prelivate vodom u kojoj se pece i po potrebi dolivate vode.
Najbolji nacin za proveriti da li je meso peceno jeste ubosti u najdebljem delu ako na taj ubod nema sukrvice to je to.
E sada onaj mesni sos koji vam je ostao Odmah po pecenju izvaditi vidljive delove jabuke i luka i baciti.
Luk koji je ispod mesa moze i posle posto on ostane zalepljen za meso.
Pustite da se sve dobro ohladi u plehu i onda skinete visak masnoce koja se istopila sa mesa i ostane vam zelatinasti talog na dnu.
Sve to pokupite u serpicu i ponovo otopite pa onda doterate ukus.Obavezno dodajte u to jos sveze vode i pustite da provri.Kada se ohladi ja podelim u plasticne case i zaledim pa imam kad mi zatreba za neki sos,gulas ili za pogacu.
Ali to u nekom od narednih postova
Prijatno!!!