Странице

Translate

7. 1. 2012.

Mir Božiji, Hristos se rodi uz Full čoko tortu :)))


Mojim dragim posetiocima i pratiocima bloga koji danas slave veliki hrišćanski praznik, želim srećan i blagosloven Božić!!! 

Danas oprostite dužnima, dajte poljubac bližnjima, pomozite tužnima....

Želim vam od sveg srca i najiskrenije svako dobro, zdravlje, srecu i napredak u porodici.
Neka vas anđeo kroz zivot vodi.

Mir Boziji,HRISTOS SE RODI !!!

Full čoko torta za Božić

Torticu sam pravila bez jaja, jer sam imala goste koji jaja ne jedu, i mogu vam reći da nam se svima jako dopala i da se nedostatak jaja uopšte nije primetio. Ovo je ustvari verzija kolača Crnkinja pretvorenog u jako finu sočnu i ukusnu torticu. Verujem da ću je još koji put praviti jer nam se svima dopala.

Bitno je da tortu napravite dva-tri dana ranije i da je čuvate dobro zatvorenu kako bi bila sočnija i da se svi ukusi prožmu. Ja sam je čuvala u zvonu za torte.

Mera 1 šolja = 2,5dl

Sastojci:
1 šolja jogurta
1 šolja mleka
1 šolja ulja
1 šolja pšeničnog griza
1 šolja oštrog brašna
1 šolja prezli (ili mlevenog keksa-ja sam stavila mlevenu Plazmu)
1 šolja šecera
1 zrela, mekana banana
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
4 kašike kakaoa
4 kašike pekmeza od šljiva
100gr rendane crne čokolade sa velikim procentom kakaoa

Pored ovih sastojaka koji su u receptu ja sam dodala još 1 kašiku cimeta, 1 kašiku soka svežeg đumbira, između dva prsta čili papričice, 2 mandarine isečene na sitne kockice i 1 šolju brusnica.

Fil I
3 kašike višnjevače (ja sam koristila domaći sirup od kajsija)
5 kašike marmelade od brusnice (ja sam koristila domaći džem od kajsija)

Fil II
300g crne cokolade
160g putera
4 kašike ulja
Priprema:
Izmiksati bananu sa džemom, pa postepeno dodavati sve ostale sastojke I lagano izmešati varjačom dok se smesa ne sjedini. Na kraju umešati rendanu čokoladu.

Izliti u manju, dublju modlu sa štipaljkom, premazanu puterom i posutu grizom (ili prezlama). Moja modla je bila promera 22 cm.

Staviti u zagrejanu rernu na 190 stepeni, peći oko 30 minuta. Proveriti drvenim štapićem da li je testo pečeno.

Pečeni biskvit izvaditi iz modle i dobro ohladiti.

Preseći ga horizontalno, na nekoliko delova 1,5 cm širine, pa svaki premazati Filom I (džemom koji smo razredili s višnjevačom - sirupom) i ostaviti malo da biskvit upije preliv.

Na isečene biskvite obilno namazati Fil II. Koji ćete pripremiti tako da pomešane sastojke otopite na laganoj vatri. Ostaviti 1/3 fila da premažete tortu odozgo i spolja. Poređati biskvite jedan na drugi formirajući tortu, premazati 1/3 fila II i ukrasiti po želji. Ja sam koristila čokoladne kapljice.

Pre služenja je dobro rashladiti.


Sastojci za sirup:
250 ml vode
200 gr braon šećera
1 kesica vanilin šećera
100 gr kakaoa u prahu
prstohvat soli

Priprema:
Šećer, vanilin šećer i so kuvati u vodi dok se ne otope. Mešajuci varjačom postupno dodavati kakao u prahu. Kada ste dodali sav kakao u prahu, prokuvajte još 5 minuta uz stalno mešanje. Još toplu čokoladu uliti u praznu flašu i koristiti kao preliv za palačinke, sladoled…
Mere za čokoladni sirup sam povećala da bi torta bila sočnija i čokoladičnija :) 

Za ukrašavanje:

čokoladne kapljice ili rendana čokolada

Prijatno!!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF