Kad kažemo čokolada odmah pomislimo na poslastice, ja sam malo eksperimentisala i napravila fazana sa čokoladom, narandžom, kruškama i pancetom. Dodala sam i malo čili papričice, da pojačam ukus.
Bili smo iznenađeni i oduševljeni neobičnom i neočekivanom eksplozijom ukusa i mirisa.
Sastojci:
kk = kafena kašičica
kaš = supena kašika
1 fazan
1 kk Himalajske soli
50 g gorke čokolade (70%)
kk = kafena kašičica
kaš = supena kašika
1 fazan
1 kk Himalajske soli
50 g gorke čokolade (70%)
150g pancete
malo majoneza
Za marinadu:
1 kk Himalajske soli
1/2 kk cimeta u prahu
1 čili papričica
1 kk dumbira u prahu
beli biber
2 kaš maslinovog ulja
sok i kora od jedne narandže
Za prilog:
3 šargarepe
2 korena paštrnaka
1 koren peršuna
1 manji koren celera
3 kruške vijamovke
1 veća glavica belog luka
1 veća glavica crnog luka
Priprema:
Fazana očistite, operite, posušite, namažite mešavinom za marinadu i ostavite da odstoji u frižideru bar sat vremena.
Čokoladu otopiti na pari i premazati fazana sa unutrašnje strane, odozgo premazati sa majonezom zaviti u foliju i peći na 180 ctepeni pola sata.
Nakon pola sata skinuti foliju, na dno tepsije u kojoj se peče poređati na kolutove isečen crni luk, dodati očišćeno korenasto povrće i beli luk - u ljusci. Vratiti fazana, peći još 15-20 minuta i sve prelivati sa marinadom. Pred kraj pečenja fazana obložiti listićima pancete, dodati kruške koje smo prethodno oljuštili i kratko zapeći da panceta porumeni, ali paziti da se kruške ne prepeku.
Služiti sa sezonskom salatom.
Prijatno!!!
Fazana očistite, operite, posušite, namažite mešavinom za marinadu i ostavite da odstoji u frižideru bar sat vremena.
Čokoladu otopiti na pari i premazati fazana sa unutrašnje strane, odozgo premazati sa majonezom zaviti u foliju i peći na 180 ctepeni pola sata.
Nakon pola sata skinuti foliju, na dno tepsije u kojoj se peče poređati na kolutove isečen crni luk, dodati očišćeno korenasto povrće i beli luk - u ljusci. Vratiti fazana, peći još 15-20 minuta i sve prelivati sa marinadom. Pred kraj pečenja fazana obložiti listićima pancete, dodati kruške koje smo prethodno oljuštili i kratko zapeći da panceta porumeni, ali paziti da se kruške ne prepeku.
Služiti sa sezonskom salatom.
Prijatno!!!