Странице

Translate

7. 8. 2010.

Šubarice by me

Šubarice by me
Moji ukućani obožavaju ovaj kolač, a ja se nećkam, jer mi je nekako pipav za pravljenje, a i ostane dosta kreme, pa otpadne od biskvita… E, ovaj put sam se dosetila pa sam to iskoristila i tako je nastao moj sledeći recept Kolač ‘’da se ne baci’‘

Sastojci


Biskvit:
6 jaja
6 kašike šećera
6 kašike brašna
3 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo.

Fil:
1 l mleka
12 kašike gustina
1 margarin
300 gr. prah šećera
2 vanilin šećera

kokos

čokolada

Priprema

Od navedenih sastojaka umutiti biskvit i ispeći u tepsiji od šporeta, da bude što tanji.
FIL:
U 1 l mleka, skuvati 12 kašike gustina, pazeći da se ne naprave grudvice. Na kraju dodati vanilin šećer.
Kad se ohladi pomešati sa 1 margarinom koji ste prethodno umutili sa prah šećerom.
Sa malom modlicom vaditi krugove, sastavljti po dva kruga sa filom, okolo šubarice takodje premazati filom i složiti u plastičnu posudu koja se hermetički zatvara. Držati u frižideru.
Drugi dan pred služenje površinu šubarica premazati otopljenom čokoladom ili topingom od čokolade.
Šubarice što duže stoje to su ukusnije, sočnije i mekše (ako uspete da ih spasete od napasnika za drugi ili treći dan).

Beli kolač ili Kolač ‘’da se ne baci’’

U originalu je ovo recept za Beli kolač, ali sam ja malo iskombinovala pošto mi je ostao biskvit od Šubarica i krema, pa je nastao ovaj kolač ‘’da se ne baci’‘

Kolač ‘’da se ne baci’’ ili Beli kolač

Sastojci


Biskvit:
4 jaja
350gr šećera
2 šoljice od kafe ulja
2 šoljice od kafe mleka
250 gr. brašna
1 prašak za pecivo
2 kaš. kakao

FIL:
1/2 l. mleka
1 žumance
4 kaš. oštrog brašna
1 margarin
250 gr. šećera

orasi ili kokos po želji

čokolada
2 vanilin šećera

Priprema

Od navedenih sastojaka napraviti biskvit x 2.
Peći kore u tepsiji od šporeta pa kad se prohladi iseći ga na dva jednaka dela.
U treći biskvit dodati 2 kašike kakaoa i ispeći u duplo manjoj tepsiji .
FIL:
Skuvati pola litra mleka, 4 kašike oštog brašna, na kraju kad se prohladi dodati 1 žumance i vanilin šećer.
U dobro ohladjenu kremu dodati prethodno umućen 1 margarin, sa 250gr šećera u prahu, pa u fil dodati orahe ili kokos po želji.
Redjati: izmedju dva bela biskvita, staviti fil i crni biskvit.
Na kolač staviti preliv od čokolade.
kocka

Posluživanje

Ovaj kolač sam malo izmenila, jer mi je ostalo dosta fila od Šubarica u koji sam stavila delove biskvita koji su otpali dok sam sekla Šubarice. Jedan deo crnog biskvita od Šubarica sam iskoristila za i stavila u sredinu kolača. Beli biskvit sam pekla samo 1x i isekla ga na pola. Tako sam kombinacijom dobila dva kolača.
dva odjednom

SLANI KUGLOF

Jednostavan a dekorativan kuglof, pogodan je za svečane prilike, kao i za poklon

SLANI KUGLOF

Sastojci

500 gr. brašna
350 ml mleka
150 ml ulja
1 sveži kvasac
1 kašika soli
1 kašičica šećera
50 gr. sitno seckani kikiriki
50 gr. semenke očišćenog suncokreta
50 gr. sitno seckane semenke bundeve

po želji lan, nemleveni mak, susam za dekoraciju

Priprema

Prosejati brašno i so, sipati u posudu za mešenje i napraviti malo udubljenje. Sipati toplo mleko u brašno, dodati kvasac, šećer, promešati i ostaviti da kvasac nadodje.
U du smesu dodati ulje i dobro izraditi testo, dok ne počnu da se pojavljuju mehurići. Pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom dok ne udvostruči volumen.
Nadošlo testo premesiti, dodati semenčice, podeliti na 8 kuglica, svaku premazati sa rastopljenim margarinom, pokriti sa kuhinjskom krpom i ponovo pustiti da se testo podigne.
Peći u dobro zagrejanoj rerni dok ne porumeni oko pola sata, (odnosno prema vašoj rerni).
PRIJATNO!!!
Prevrnuti kuglof

Heljda ružice


Ružice od heljde

Sastojci

3 jaja
1/2 kg belog sira
2 šoljice od kafe kukuruznog brašna
1 šoljica od kafe kukuruznog griza
2 šoljice od kafe heljdinog brašna
1 prašak za pecivo
1.5 šoljice od kafe ulja
3 šoljice od kafe mleka

soli po ukusu

Priprema

Umutiti jaja i sir, pa dodati sastojke redom kako su nabrojani. Meni je nedostalo kukuruznog brašna pa sam jednu količinu zamenila sa belim pšeničnim brašnom, i mogu vam reći da ništa nije izgubilo od ukusa.
Odlično ide prilog sa sirom, kajmakom, pavlakom ili šta već volite. Isto su dobre i kad se ohlade.

Bakin kolač – slatke galete


Bakin kolač – slatke galete

Sastojci

6 jaja
2 šolje za belu kafu ulja
1 šolja za belu kafu šećera
3 šoljice za crnu kafu mleka
1 prašak za pecivo
1 kg. brašna

Priprema

Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, mleko, brašna prosejano sa praškom za pecivo, sve dobro sjediniti i peći u kalupu za galete.

SLANE GALETE – Bakin kolač

Iliti Bakin kolač, samo slana verzija, zarazna grickalica, a može da bude i ukusna marenda uz dodatak nekog namaza

SLANE GALETE – Bakin kolač

Sastojci

1 margarin ili 250 gr. masti
2 jaja
1 kesica (10gr.) susama ili kima
1 šolja od jogurta ulja
1 šolja od jogurta vode
1 kašičica soli
900 gr. brašna
1 prašak za pecivo

Priprema

Dobro umutiti 1 margarin ili 250gr masti, dodati jaja, susam ili kim, ulje, vodu, 1 kašičicu soli i brašno prosejano sa praškom za pecivo.

Slani Mafini

Podravkine silikonske delicije

Sastojci

4 jaja
5 šoljica za crnu kafu kukuruznog brašna Podravka
1 kesica praška za pecivo Dolcela
4 kašike sitno iseckanog kiselog krastavca Podravka
2 kašike ajvara Podravka
100 gr. šunke ili čajne kobasice Podravka
500 gr. feta sira ili neki dr. beli sir

so po ukusu

semenke lana, nemlevenog maka, susama, suncokreta, bundeve
2 šoljice za crnu kafu ulja
3 šoljice za crnu kafu mleka

Priprema

U posudi dobro umutiti jaja sa sirom, dodati ulje, mleko, kukuruzno brašno pomešano sa praškom za pecivo i ajvar.
Kad se masa ujednači dodati na kockice isečen krastavac (prethodno malo ocedjen od viška vode), i šunku ili čajnu kobasicu – isto isečenu na kockice.
Lagano promešati, dodati soli po ukusu (vodite računa ako koristite fetu jer je malo slanija), i razne semenčice po želji.
Sipati u modle i peći na srednjoj temperaturi (kod mene je to oko 180 stepeni) oko pola sata ili dok ne porumeni.
Servirati toplo uz sir, kajmak, jogurt, pivo, a odlično je i kad se ohladi.
slika 1
slika 2
slika 3
slika 4

Posluživanje

Ako imate silikonske modle, postupak pečenja je jednostavniji i dobijete dekorativne zalogajčiće, a možete peći i u bilo kojem dr. plehu. Pošto sam na moju radost došla do ovako lepih silikonskih kalupa, često spremam ovaj specijalitet.

MLADENČIĆI



MLADENČIĆI

Mladenci su lep pravoslavni praznik koji se obeležava 22. marta. Posvećen je ljubavi i mladim bračnim parovima u prvoj godini  svoga braka. Običaj da se mese Mladenčići, izražava se zelja da brakovi sklopljeni te godine budu slatki. Peku se i premazuju medom. 

Praznik Mladenci posvećen je i buđenju proleća, a njegovi koreni su u prethrišćanskoj religiji. 

Pošto se mese u doba Velikog Uskršnjeg posta uvek se spremaju posni.

Ove slatke kolačiće sam sa ljubavlju pravila za Mladence mojoj ćerki i zetu koji su svoju ljubav krunisali brakom 31. maja 2009. godine.

Sastojci:
1/2 kg mekog brašna
1 sveži kvasac
1 kk šećera
1 kk soli
2 dl tople vode
0,5 dl ulja
2 kaš. šećera

kora od narandže – izrendana

med

suvo grožđe ili karanfilić

Priprema:

Umesiti glatko testo od brašna, vode, kvasca, šećera, ulja, narandžine korice i soli.
Ostaviti na toplom pola sata da testo udvostruči volumen, premesiti ga, rastanjiti na debljinu 0,5 cm, te napraviti 40 pogačica, (vaditi ih čašom ili odgovarajućom modlom).
Jako je važno da bude tačno četrdeset kolačića, ako vam preostane testo zadnji kolačić može da bude nešto veći.
Kolačiće izbosti na nekoliko mesta sa bosiljkom, poređati u pleh i pustiti da malo nadođu.
Peći ih 20-tak minuta i još tople premazati sa medom.
Radi dekoracije u sredinu možete da stavite zrno suvog grožđa ili karanfilić.

Mladencima puno ljubavi u budućem zajedničkom životu, da im svaki dan bude sladak i meden kao ovi medeni kolačići :)))





Prijatno!!!

Beli bubrezi

Beli bubrezi

Znam da mnogima ovo nije omiljena hrana, ali našim muškarcima, bar većini jeste… Jedan od njih je i moj MM koji ih obožava, i kad ih je ugledao u vitrini jednog megamarketa, bio je srećan kao dete… e, pa za naše muške koji ovo jelo tamane sa velikim guštom…

Sastojci za 4 osobe

2 kom. belih bubrega
1 glavica belog luka
1 dl belog vina ili soka od limuna
1/2 l vode

kora od limuna
2 glavice crnog luka
400 gr. pečurke

biber u zrnu

so, vegeta, začini po želji

Priprema

Bele bubrege oljuštiti od opne, iseći na ploške i potopiti u pac jedno dva sata.
Pac pripremiti od belog vina (ili limuna), vode, kore od limuna, i 2-3 češnja belog luka.
Nakon toga, ih oprati, posušiti i iseći na sitnije komade.
Za to vreme upržiti crni luk, iseckan na kockice, dodati bele bubrege i dinstati 10-tak minuta.
Dodati pečurke isečene na listiće, još malo prodinstati dok ne ispari sva voda i pred sam kraj dodati 2-3 češnja belog luka.
Začiniti po ukusu sa vegetom, biberom i dr. začinima koje volite.

Kinoa (Quinoa) crvena sa povrćem

Kinoa (quinoa) je jedna od nutritivno najvrednijih namirnica na planeti. To je prastara žitarica kojom su se hranile drevne Inke, a koja sadrzi proteine koji se lakse vare od proteina iz mesa i jaja.
Ova žitarica je odličan izvor mnogih vitamina u minerala uljučujući vitamine B grupe, magnezijum, vitamin E, fosfor i veoma važan – cink, ne sadrzi gluten.
Izuzetno je zdrava, vrlo ukusna i lako se i brzo priprema, odlično kombinuje sa povrćem i mesom.

Kinoa (Quinoa) crvena sa povrćem

Sastojci za 4 osobe

200 gr. Kinoe (Quinoa) crvene
400 ml. vode

morska so po ukusu
1/2 kg raštana ili slatkog kupusa
300 gr. šargarepe
200 gr. bundeve
1 struk praziluka
3 češnja belog luka

maslinovo ulje

peršun

Priprema

Crvenu kinou (Quinoa) očistiti i dobro oprati pod mlazom vode, pa skuvati u vodi poklopljeno jedno 10-tak minuta (odnos vode i kinoe treba da bude 2:1).
Ostaviti je poklopljenu da odstoji još desetak minuta da upije svu tečnost.
Za to vreme posebno skuvati na pari povrće (raštan ili kupus, šargarepu i bundevu.
Praziluk sitno iseckati i prodinstati par minuta na vodi.
Svo povrće treba da bude krckavo – a la dente.
slika
Pometati povrće sa kinoom, dodati beli luk iseckan na listiće, preliti maslinovim uljem, posoliti morskom solju i kratko par minuta propržiti na laganoj vatri da se sastojci prožmu.
Na kraju dodati sitno seckan peršun.

Sarmice od zelja

Sarmice od zelja


Kad dođe proleće u našoj kući se često spremaju ove sarmice koje su njamiii! Zelje ili kiseljak je višegodišlja livadska biljka, ima jestivo stablo i listove izduženog oblika. Listovi su blago strelasti sa veoma dugačkom peteljkom. U listovima sadrži 40-80 mg% vitamina C i oko 5 mg% karotina.

Sastojci:

4 vezice zelja (sa širim listovima)
500 gr. mešanog mlevenog mesa
2 glavice crnog luka ili 2 vezice mladog luka
2 kom.
1 kafena šoljica
šargarepe sečene na kockice
pirinča
4 kom. jaja
1/2 l mleka
2 dl. kisele pavlake

vegeta, so, biber, aleva paprika, ulje

Priprema

Odabrati zelje sa krupnijim listom da bi se lakše zavijale sarmice.
Zelje dobro oprati pod mlazom hladne vode, svaki list posebno i preliti sa vrelom vodom na par minuta da malo omekša da bi se lakše savijalo. Odliti vodu i pažljivo zavijati sarmice.

Fil:

Pirinač oprati i prokuvati u malo vode, da nabubri (ne treba da bude skroz kuvan). Za to vreme upržiti luk na malo ulja da postane staklast, dodati šargarepu isečenu na kockice, malo prodinstati pa dodati mleveno meso i dinstati dok se meso dobro ne uprži. Sjediniti sa prethodno skuvanim pirinčom i začiniti po ukusu.

Na svaki list zelja dodati po kašiku fila, zavijati sarmice i ređati u vatrostalnu tepsiju.

Preliti sa umućenim jajima, mlekom i kiselom pavlakom. Prekriti sa folijom i peći oko 20 minuta dok voda ne ispari. Pred kraj skloniti foliju i ostaviti u toploj rerni da malo porumeni. Oprez ako vam je rerna previše topla biće vam malo više reš, kao što je meni zadnji put ispalo).

Služiti uz dodatak kisele pavlake, jogurta, zelene salate i sl.

Posluživanje

Ukoliko želite vege recept, umesto mesa možete u fil dodati odgovarajuću količinu sojinih mrvica prethodno potopljenih u vrelu vodu.

GURMAN SARMA




Verovatno ima dosta recepata za sarmu, svako ima svoj favorit, ali nije na odmet još jedan recept. Evo kako ja to spremam, (ovo uspravno ređanje sarme su cake moje mame, :)) pa izvolite, poslužite se…

Sastojci 
1 kg mešanog mlevenog mesa
1 šoljica pirinča
3 veće glavice crnog luka
2 kom šargarepe
1 kom krompir

so, vegeta, biber, ljuta aleva paprika, lovorov list
3 veće glavice kiselog kupusa

I JOŠ TREBA:

suvog mesa

suve slanine
1/2 l ulja

Priprema:

Na dosta ulja dobro propržiti na tihoj vatri crni luk, iseckan na kockice, dok se skroz ne raspadne. Zatim dodati na najsitnije izrendanu šargarepu, i nastaviti sa dinstanjem.

Kad se sve lepo propržilo dodati mleveno meso, i dalje pržiti dok se i meso dobro ne preodinsta. Pred sam kraj dodati začine, dobro opran i oceđen pirinač i na krupnije narendan krompir.

U veću šerpu prvo po dnu poređati listove kiselog kupusa, staviti par lista lovora, poređati suvo meso, pa zavijati sarmu i ređati je uspravno jednu do druge, da bi sva bila ravnomerno kuvana.

Vodite računa da ostavite par listova kupusa da odozgo prekrijete sarmu. Na kraju preko zavijene sarme poređati suvu slaninu, prekriti listovima kupusa i zaliti sa vodom da ogrezne.

Ja na početku sarmu kuvam na najmanjoj vatri na ringli, dok ne provri, nakon desetak minuta zagrejem malo ulja i alevu papriku, prelijem preko sarme, poklopim i nastavim sa kuvanjem u rerni oko dva sata.

Prijatno!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF