Savršena sočna, voćna, osvežavajuća tortica sa nekim mojim izmenama, povećanim merama i dodacima.
Recept je sa Coolinarike od drage Sibinke i možete ga pogledati ovde
Sastojci:
BISKVIT:
7 jaja
250 gr. šećera
1 vanilin šećer
100 g brašna
3 kašike ulja
60 g kakao
na vrh noža
prašak za pecivo
FIL I
250 ml slatke
pavlake
200 g seckane čokolade (koristim tamnu)
1 tegla višanja
ili trešanja (ocediti - sok sačuvati) - koristila smrznute, malo prokuvala sa 2 kašike gustina
FIL II
250 ml slatke
pavlake
1 šlag fiks
1 vanilin šecer
2 kašike rakije
od visnja (ne liker) – ja nisam stavila
2-3 kasike šecera
u prahu
DEKORACIJA
1 šlag krem
čokoladne
pahuljice (mrvice)
kandirane višnje
Priprema:
Od belanaca i
150 g šećera ulupati čvrst sneg, žumanaca mutiti penasto sa 100 g šecera i
vanilin šecerom, u to dodati kašiku po kašiku ulja.
Pomešati brašno,
kakao i prašak za pecivo i to prosejati preko smese od žumanaca pa na kraju
dodavati sneg od belanaca i pažljivo mešati varjačom te izliti testo u kalup za torte (vel. 26) i peći
u rerni na 180° oko 40 minuta.
Kad je gotovo
ostaviti da se dobro ohladi pa onda preseći 2x da bi dobili 3 kore.
Fil I:
zagrejati slatku pavlaku I u nju rastopiti cokoladu, i ostaviti da se ohladi pa
je onda mutiti cvrsto (kao obicni slag)
Fil II: čvrsto ulupati
slatku pavlaku sa slag fiksom , dodati rakiju, vanilin šećer i šećer u prahu,
mutiti jos malo.
U kalup staviti
prvu koru, poprskati sokom od višnja, na to sloziti višnje, preko dodje 1.fil,
onda staviti drugu koru opet poprskati sokom, zatim premazati 2. filom i na
kraju dodje treća kora.
Tortu pustiti da
se stegne na hladnom, izvaditi kalup pa je ukrasiti po zelji.
Jas am je
ukrasila sa ganaš kremom:
200 gr. čokolade
za kuvanje
2 dl slatke
pavlake
Priprema ganaš
kreme: zagrejati pavlaku do ključanja, dodati čokoladu sitno iseckanu i odmah skloniti
sa vatre i mešati da se lepo sjedini pa ostaviti da se ohladi. Kremu mazati kad
vidite da se nece razlivati vec onako lepo da se razmazuje.
Prijatno!! ©
Izvor