Странице

Translate

16. 11. 2012.

Predjelo ''Paunov rep''





Evo jednog lepog hladnog predjela za vaše svečane trenutke, a možete i za običan dan da sebi priuštite malo drugačiji obrok. Iskoristite dok još ima plavog patlidžana po povoljnoj ceni :)))

Sastojci:

1 veći ili dva manja plava patlidžana
1 krastavac
1 paradajz
100 gr. feta sira
1 dl kisele pavlake
3-4 kom. crne masline
so

za paniranje:

brašno i ulje

Postipak:

Plavi patlidžan iseći na tanke krugove, posoliti, i ostaviti 20-tak minuta da puste gorčinu. Nakon toga ih isprati pod mlazom tople vode, ocediti od suvišne tečnosti, uvaljati u brašno i kratko propržiti na vrelom ulju sa obe strane. Staviti na kuhinjski ubrus da upije višak masnoće.

Ostaviti da se ohladi, pa složiti na tanjir u obliku paunovog repa. Izmrviti feta sir i sjediniti sa kiselom pavlakom. Svaki komad patlidžana premazati sa smesom od sira i pavlake.

Krastavce i paradajz iseći na tanke kriške i poređati na kriške plavog patlidžana. Ukrasiti sa crnim maslinama.

Prijatno!!!

3. 10. 2012.

Strast sa šećerom i cimetom (Cinnamon Sugar Pull-Apart Bread)





Nije me zaista bilo dugo vremena, naprosto mi je vreme curelo kroz prste. Godišnji odmor, vrućine, obaveze, lepe i tužne stvari sam doživela ovih meseci, ali idemo dalje...

Ovo je moje prvo učestvovanje u bloger igrici Kuvarijacije  pa valjda ću se nekako snaći. Inače me moji u šali zovu ''sajber baka'' xexe, što i nije tako loše, pa moraju i bake da budu u trendu, zar ne ;)?

Ovu divnu mirisnu poslasticu sam odavno pravila, uslikala i smestila fotke na sigurno mesto, eee, toliko je bilo sigurno to mesto, da sam jedva pronašla te fotkice, mada sumnjam da je i moja Lenkica umešala tu  svoje prstiće, jer se opasno navadila da sama brlja po kompu... čak je po njemu i prosula šolju mleka, ali srećom bez većih posledica :)

E sad o divnom mirisnom hlebu, jer sam se u njega zaljubila kad sam ga prvi put videla kod Maxivide u njenom savršenom blogu Zaboravljene poslastice

Cela kuća, a i komšiluk je mirisao na cimet, dok se pekao, naravno i komšiluk je probao i oduševljen je. Recept neću pisati, videćete na linkovima, doslovno sam se pridržavala.

E sad, što sam ja omanula, pa sam ga malo duže pekla - isušila, to je bila moja greška. Znači, ako pravite ovu savršenu poslasticu, doslovno pratite recept, bez greške je, samo pazite da ga ne prepečete, jer kvasac ne trpi baš dugo sušenje u rerni. Bolje da vam ostane i malo živo testo, nego obratno.

I naravno imajte mere u konzumiranju, jer ipak je to testo sa kvascem koje se nemilosrdno lepi ;))

Prijatno!!!


26. 8. 2012.

Todine zvrk tikvice





Ove divne kremaste tikvice sam pravila odavno, čim je objavljen recept na Coolinarici naše drage Biserke divne žene sa savršenim receptima, zavirite malo kod nje i sigurno ćete otkriti nešto po svom ukusu. 
Hvala ti puno Biso draga <3 za ovaj divan i za sve ostale recepte, koje nesebično deliš sa nama :))

Recept je copy-paste


Sastojci:
4 kom tikvica
3 kom jaja
150 gr feta sira
1 dcl mlijeka + kasika - dve pavlake
1 kasika brasna
so i biber

Priprema:
Oprane tikvice izrezati po duzini na tanke snitice.
Na radnu povrsinu polozite jednu sniticu, od polovine nastavite drugu, tako trecu i cetvrtu sniticu. Na pocetak stavite komad feta sira i rolajte cijelom duzinom vodeci racuna da zvrk nije previse stegnut. Slozite zvrkove u vatrostalnu zdelu premazanu masnocom, i ubacite u zagrijanu rernu na nekih 15 do 20 minuta pecenja.

Jaja, mlijeko, pavlaku, brasno, so i mleveni biber izmutite u posebnoj posudi.
Mozete dodati mrvljeni (sitni) sir ili, ako vam vise odgovara, narendati zuti, topljivi, po svom izboru. Sve izmesati i preliti preko zamotuljaka, vratiti u rernu i peci dok ne porumeni. Ukupno pecenje je oko 40 minuta, 20 plus 20!

Posluživanje
Uz ovo mozete sluziti kiselo mleko, jogurt ili kefir, dodati neku salaticu i eto kompletnog obroka. Ako bas ne mozete bez mesa, piletina ili riba bili bi idealni dodatak zvrkovima!

Ja sam ih poslužila sa ćuftama u paradajz sosu, ali o tome u nekom sledećem postu ;)

Prijatno!!!

22. 7. 2012.

Moja rodjendanska torta




Ovu divnu tortu sam pravila za moj rođendan i stvarno je bila pun pogodak ©©





Kremasta, sočna, osvežavajća, prava letnja.
Jednostavna je za pravljenje, ne zahteva puno vremena i što je najvažnije - ne peče se, tako da ne morate da uključujete rernu po ovoj paklenoj vrućini na +40.
Recept je napisala draga smile2204 sa Coolinarike. Ovde možete da pogledate recept i postupak izrade. Ja ću napisati samo sastojke i napomenu da sam umesto jagoda stavila višnje i nisam pogrešila jer se kiselkast ukus višanja taman nadopunjuje sa slatkoćom kreme.
Sastojci:

jedne gotove kore za rozen-tortu
Vanil-krema:

1,5 l mleka
4 kesice pudinga od vanile
10 kaš. šećera
250gr. margarina
250gr. šećera u prahu
naribana korica jednog limuna
Voćna krema:

250gr. jagoda
3 kaš. šećera
3dl vode
1 kesica pudinga od vanile
sok jednog limuna
Šlag za premazivanje:

2dl slatke pavlake
1dl kisele pavlake

Prijatno i uživajteJ


17. 7. 2012.

Ratatuj - Ratatouille







Divno, pravo letnje, lagano i dekorativno jelo. Jednostavno se sprema, ne zahteva veliko zadržavanje u kuhinji, osvežavajuće, a može da se jede i hladno... i baš prija kad dođete umorni s posla po ovoj paklenoj vrućini. 

Iskoristite darove prirode i uživajte u osvežavajućem, kiselkastom ukusu i divnim bojama leta.

Ratatouille (čit. ratatuj) je specijalitet od povrća iz Provanse, a nastanak se najviše veže za Nicu. Može se poslužiti kao toplo predjelo, glavno jelo ili kao hladno predjelo, jer se može spremiti i dan pre, a prožimanjem sastojaka nakon što odstoji neko vreme, postaje još ukusniji. 
Priprema se od patlidžana, tikvica, paprika očišćenih od semenki (za lepši izgled jela i raznovrsnost aroma, mogu se uzeti raznobojne paprike, crvena, zelena i žuta), mesnati i oguljeni paradajz, eventualno crni luk (u nekim receptima je izostavljen).


Od začinskog bilja prednost ima sveže naseckano; bosiljak, majčina dušica, mažuran, peršun, eventualno korijander, kašičica šećera prema želji.



Sastojci:

2 kom. plavog patlidžana
1-2 kom tikvica
4-5 kom paradajza
beli luk
maslinovo ulje
so
začini: biber, peršun, majčina dušica, bosiljak...

Za sos:

1 kom. crni luk
1 kom. crvena paprika
3-4 paradajza
sok od paradajza
maslinovo ulje

ljuta papričica
beli luk

peršun, so, biber



Postupak:


Prvo pripremite sos od navedenih sastojaka, svo povrće iseckati na kockice, prodinstati, dodati sok od paradajza i kratko prokuvati, začiniti i sipati na dno vatrostalne posude.

Plavi patlidžan, tikvice i paradajz iseći na tanke kolutove. 

Posoliti plavi patlidžan i tikvice i ostaviti da odstoje desetak minuta, dobro ocediti, pa naizmenično u posudi ređati u krug paradajz, tikvice i plavi patlidžan.

Preliti sa belim lukom, ljutom papričicom, maslinovim uljem  i začinskim biljem. Posoliti i pobiberiti po ukusu, ukrasiti sa crvenom i belom paprikom i peći na 180 stepeni oko 45 minuta. 

Po želji služiti sa parmezanom, belim ili feta sirom, soja sosom... 


Prijatno!!!




11. 7. 2012.

Kolač sunčeve pege

 


Recept za ovaj divan, savršeno sočni, pravi letnji kolač možete da pogledate kod drage Linde sa Coolinarike.

Odmah mi se dopao na prvi pogled, napravila sam ga jedne kasne noći, stavila u frižider da se ohladi i rekla mojim ukućanima da ga ne seku dok se dobro ne ohladi, jer hoću da ga uslikam za blog.


Međutim, neko je bio jako nestrpljiv i u toku noći nestalo je pola tepsije ;) nije se dobro ohladio i evo kako to izgleda sa nestrpljivo isečenim nepravilnim kockama.

Fotografije su uredno napravljene i fotoaparat je stajao na stolu sa ceduljicom ''nemoj da se ljutiš, fotke su u aparatu''

Pa ko bi se na to naljutio - pitam ja vas :)


Ovo je originalan receptić, a ja sam malo pravila izmene u receptu.

Fil sam kuvala sa mlekom, posebno sam skuvala kajsije i breskve pa sve sjedinila, a umesto kafe sam stavila neskvik, zbog moje Lenkice - da joj ne poraste repić :)

kaš. = kašika
kk = kafena kašičica
gr. = grama

Sastojci:  

Prvi biskvit:
7 belanca
200 gr. šećera
2 kaš. brašna
4 kaš.  gustina
1 kk praška za pecivo
2 kaš. sirćeta
mlevena crna kafa

Drugi biskvit:
7 žumanca
2 jaja
150 gr. šecera
2 kaš. ulja
130 gr. brašna
1 kk praška za pecivo
1 kaš. sirćeta

Krema:
1 konzerva kompota od bresaka
1 puding od vanile
125 gr. maslaca ili margarina
1 kesica želatina (10gr.)
3 kaš. šećera

Priprema:

Belanca izmiksajte sa šećerom, dodajte brašno i gustin. Prašak za pecivo pomešajte sa sirćetom pa i njih dodajte na kraju.

Tepsiju velicine 20 x 35 (otprlike te velicine ili slicna), obložite papirom, pa kašikom stavljajte hrpice bjelanca u tepsiju. Te hrpice posipajte sa mlevenom crnom kafom.

Za drugi biskvit izmešajte žumanca i jaja sa šećerom, pa dodajte ostale sastojke i na kraju prašak koji ste izmešali prvo sa sirćetom. Prelijte preko hrpica od belanaca.

Pecite na 170 stepeni oko pola sata. Pečeno i ohlađeno testo presecite na pola.

Ocedite breskve iz kompota, pa u taj sok dodajte toliko vode da vam bude pola litre. U tome i 3 kašike šećera skuvajte puding. U mlako dodajte želatin koji ćete napraviti po uputstvu na vrećici, te margarin i na kockice izrezane breskve.

Nadev rasporedite po polovini kolača, stavite gornji deo biskvita, te ga stavite u frižider da se dobro ohladi.

Prijatno i uživajte!



28. 6. 2012.

Salata ljubičica



Ovo je samo ideja kako da ukrasite bilo koju salatu :) Kad ovaj post bude objavljen ja ću se kupati na moru i misliti na vas :) 

Živeo Blogger!

Ja sam koristila mešano povrće, piletinu iz supice, rotkvice, krastavce, kiselu pavlaku i za dekoraciju spanać, jaja i rotkvice. 

Koju ćete Vi salatu praviti? ;)

Prijatno!!!

2. 6. 2012.

Fazan sa pancetom, kruškama i čokolaom






Kad kažemo čokolada odmah pomislimo na poslastice, ja sam malo eksperimentisala i napravila fazana sa čokoladom, narandžom, kruškama i pancetom. Dodala sam i malo čili papričice, da  pojačam ukus. 

Bili smo iznenađeni i oduševljeni neobičnom i neočekivanom eksplozijom ukusa i mirisa.


Sastojci:
 
kk = kafena kašičica
kaš = supena kašika

1 fazan
1 kk
Himalajske soli
50 g gorke čokolade (70%)

150g pancete
malo majoneza


Za marinadu:
1
kk Himalajske soli
1/2 kk cimeta u prahu
1 čili papričica
1 kk dumbira u prahu
beli biber
2 kaš maslinovog ulja
sok i kora od jedne narandže


Za prilog:
 3 šargarepe
2 korena paštrnaka
1 koren peršuna
1 manji koren celera

3 kruške vijamovke
1 veća glavica belog luka

1 veća glavica crnog luka


Priprema:

Fazana očistite, operite, posušite, namažite mešavinom za marinadu i ostavite da odstoji u frižideru bar sat vremena.

Čokoladu otopiti na pari i premazati fazana sa unutrašnje strane, odozgo premazati sa majonezom zaviti u foliju i peći na 180 ctepeni pola sata.

Nakon pola sata skinuti foliju, na dno tepsije u kojoj se peče poređati na kolutove isečen crni luk, dodati očišćeno korenasto povrće i beli luk - u ljusci. Vratiti fazana, peći još 15-20 minuta i sve prelivati sa marinadom. Pred kraj pečenja fazana obložiti listićima pancete, dodati kruške koje smo prethodno oljuštili i kratko zapeći da panceta porumeni, ali paziti da se kruške ne prepeku.


Služiti sa sezonskom salatom.


Prijatno!!!






27. 5. 2012.

Sarmice od zelja (step by step), 500-ti čitalac i poljupci :)))






Kad sam počela da pišem ovaj blog, nisam ni sanjala koliko ću ga zavoleti i koliko će mi to ući pod kožu, :) 

Prošle godine 25. maja bila sam presrećna kad sam dobila 100-tog čitaoca i evo posle godinu dana 500-ti čitalac.

U međuvremenu sam dosta naučila o blogovanju, stekla puno dragih prijatelja i postala bogatija za ta prijateljstva. 

Dragi moji verni čitaoci, puno vam hvala, na privatnim porukama, sugestijama, predlozima, pohvalama.

Puno vas voli i ljubi vaša Jaca :))))

23. 5. 2012.

Nagrade od drage Magi :)





Ove divne nagradice sam dobila od drage Magi sa prelepog bugarskog bloga. Pogledajte malo kako je divan blog ove mlade blogerice. 

Hvala draga Magi, jako si me obradovala :))

Blog mogu da preuzmu svi blogeri koji to žele :)

17. 5. 2012.

Teleća kapama sa koprivama



Ja opet o koprivama ;) Šta ću kad su zdrave i kad ih volimo, a tako brzo im prođe sezona :))

Sastojci:

0,5 kg. teletine (može i jagnjetina, junetina...)
1 kg. crnog luka
2 vezice mladog crnog luka
1 kg. kopriva
2-3 češnja belog luka

malo brašna za paniranje
so, biber, začin, aleva paprika (može i ljuta)

kisela pavlaka,  ovčije kiselo mleko ili jogurt

Postupak:

Meso iseći na kockice, uvaljati u brašno i kratko propržiti da dobije rumenu boju. Izvaditi meso i odložiti na topom mestu. U istoj masnoći izdinstati na pari i laganoj vatri sitno iseckan crni luk dok se skroz ne ukrčka (kao za gulaš).

Trudite se da ne dodajete vodu prilikom dinstanja luka, ali pazite da vam ne zagori. Ukoliko se doda voda dinstanje će duže trajati.

U tako prodinstan crni luk dodati meso i sipati po malo vode. Ovo jelo se brzo sprema ali zahteva da stalno budete pored njega i da ga često mešate.

Kad je meso skoro gotovo dodati sito seckan mladi crni luk i koprive. Još kratko prokuvati, dodati seckan beli luk, začiniti po ukusu i poslužiti uz pavlaku, ovčije kiselo mleko ili jogurt.

Prijatno!!!

11. 5. 2012.

Čorbica od kopriva - za detoksikaciju




Proleće je uveliko počelo i verovatno većina pati od umora, manjka energije ili čak anemije. Puno toksina se nagomilalo tokom zime u organizmu zbog jake zimske hrane. Ovo je jedan od načina kako da se najbrže i najjednostavnije oslobodite tromosti i umora.

Čorbica za detoksikaciju je u našoj kući često na meniju, dok su koprive još mlade, a svi znamo koliko su zdrave :))  

Uz sezonsku salatu može da zameni kompletan obrok.

Sastojci:

2 kom. pilećeg belog mesa
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
1 kom peršuna (koren i list)
1 kom paštrnaka (koren)
100 gr. celera  (koren)
1 krompir
200 gr. kukuruza šećerca
1 crvena paprika

1-2 kašike kukuruznog brašna


0,5 šolje prosa




2 češnja belog luka
1 veza mladog crnog luka

1 veza sremuša
0,5 kg mladih kopriva


so, biber, aleva paprika (ljuta)


1 jaje
2 dl. kisele pavlake


Postupak:

Svo povrće očistiti, iseći na kockice i dinstati sa pilećim belim mesom po redosledu kako je gore navedeno, uz postepeno dodavanje vode.

Kad je povrće i meso upola omekšalo, dodati kukuruzno brašno, pa naliti vodu i ostaviti da vri oko 15-tak minuta.

Dodati ošišćeno i oprano proso, kuvati još 10-ak minuta, pa pred kraj u čorbicu dodati na rezance iseckan sremuš, mladi crni luk, beli luk i mlade koprive. Kuvati još kratko vreme dok zeleniš ne omekša. Začiniti po ukusu i skloniti čorbu sa vatra.

Kad se čorbica malo prohladi umutiti jedno jaje sa pavlakom i začiniti čorbu pre serviranja.

Ovo je moja varijanta povrća koju obično koristim za čorbice, a vi možete da dodate ili oduzmete povrće po vašem izboru, mada i ja pravim razne kombinacije i varijacije na temu ;))

Savet:

Ova čorba ne bi trebala da se podgreva, te napravite količinu za jedan dan.

Ako izostavite meso, pavlaku i jaje, imaćete odličnu posnu - vege čorbicu.

Prijatno:)))



7. 5. 2012.

Palačinke sa koprivama i mišići od rotkvica






Opšte je poznato koliko je kopriva lekovita biljka, ali ne znam koliko nas je svesno toga, koliko je ona zapravo lekovita.

Kad bi ljudi shvatili, koliko je ova biljka lekovita, sadili bi samo koprive.

Svi delovi koprive - stabljika, lišće, koren i cvet - imaju lekovita svojstva. U drevna vremena kopriva je bila vrlo cenjena u narodu. 

Naučnici tvrde, da bi kopriva odavno nestala sa lica zemlje, kad ne bi žarila.  Životinje i insekti bi je odavno pojeli.
Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Zbog toga koprivu preporučuju kao deo prolećnog čišćenja organizma.

Ako imate manjak gvožđa u organizmu i osećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što vam treba! Kopriva sadrži puno gvožđa i uspešno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osećati puni energije i zdravlja.

Zato krenita u nezagađenu prirodu i naberite svežanj zdravlja za vas i vaše ukućane.

Još kao mlada domaćica i majka intuitivno sam znala za njenu lekovitost i svake godine kad bi leto provodili u porodičnoj kući u Prolom Banji brala sam koprive u dvorištu i pravila ''zelene'' palačinke deci. Bile su oduševljene bojom i rado su ih jele.

Vrlo se jednostavno spremaju, mogu biti slane ili slatke, a ako izostavite jaja i mleko i posne - vege. Koristite samo mlade izganke na vrhu biljke.

Svežanj kopriva dobro očistite, operite i skuvajte, te propasirajte. Ne prosipajte vodu u kojoj su se kuvale i ona je lekovita.

Pripremita palačinke na uobičajeni način i uz sveži sir, dobro začinjenu salatu sa limunom imaćete lep, zdrav obrok za vas i vašu dečicu.

Evo i ideje kako da vam deca zavole i rotkvice, malo se poigrajte i videćete njihov oduševljen osmeh :)))

Prijatno!




 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF