Ovo je originalan recet sa predivnog Monikinog Bloga, gde ćete naći puno divnih recepata i fantastičnih fotografija. Rado posećujem i zaista obožavam njen Blog.
Za 11 kolačića ( trebalo bi za 12 ali onda ne budu veliki, mada to zavisi od veličine korpica ;)
Meni je ispalo 12 kolačića od duple mere, hehe, ja uvek pravim duplu meru ;), pekla sam ih u većoj modli za projice i u Avisovim korpicama veličine 70x80x25mm.
Divno su narasli, preukusni i sočni, a krema je prosto očaravajuća.
Sastojci treba da su sobne temperature!!!
110 g maslaca
110g šećera
110 g brašna koje već sadrži prašak za pecivo ( ako ga nemate onda u obično brašno dodajte kašikicu sode bikarbone )
20 g kakaa
2 jaja
1/2 kafene kašikice prirodnog ekstrakta vanile ( može i vanil šećer)
1 razinom puna kafena kašikica praška za pecivo
1 supena kašika mlijeka
Zagrijte rernu na 180°C
U kakao dodajte nekoliko kašika vruce vode i mjesajte da bi dobili gustu pastu.
Izmutite pjenasto maslac i dodajte mu pastu od kakaa. Dobro sjedinite mikserom. Zatim dodajte šecer, jaja, ekstrakt vanile, kašiku mlijeka i brašno prosijano sa praškom za pecivo. Sve izmješajte žicom za miješanje! Provjerite gustinu smijese tako što ćete uzeti kašikom malo sčjese i ako tesko pada sa kašike dodajte jos 1-2 kašike mlijeka (ja sam dodala malo više ne mereći, pa mi je smesa bila malo gušće nego za palačinke).
Punite 2/3 korpica smjesom i pecite 15-18 minuta. Pazite da se ne prepeku jer ce se tako isušiti.
Dok se kolačići peku pripremite
kremu - ganache :
200 g crne čokolade
180 ml slatke pavlake
Zagrijte slatku pavlaku do ključanja i prelijte preko sitno izlomljene čokolade. Mješajte lagano dok se sva čokolada ne otopi pazeći da ne pravite balončiće vazduha dok mješate. Pustite da se krema ohladi.
Ukrašavanje:
Ohladjenim mafinima oštrim nožem lagano odsjecite tanak površinski sloj i presjecite ga na pola. Kremu sipajte u poslastišarski špric i dekorišite kolačiće. U kremu zabodite odsječene polukrugove i pospite šećerom u prahu...
Hvala Monika za predivan recept!
Prijatno i uživajte!