Srećni Božićni praznici dragi čitaoci!!!
Najlepše i najzabavnije je da ove kućice i medenjačice pravite sa decom, to je neprocenjiv doživljaj i za njih i za vas.
Sastojci:
250 gr
margarina
100 gr
prah sećera
3 kesice
vanil secera
100 gr pudinga od maline ili jagode
250 gr
brasna
Posna glazura:
200 gr. šećera u prahu
2 kašike soka od limuna
voda po potrebi
Glazura sa belancima:
2 belanca
300 gr. šećera u prahu
2 kašike soka od limuna
Priprema:
Zamesite
glatko testo od navedenih sastojaka i ostavite da se odmori na hladnom jedno
1/2 sata (prethodno upakujte
u plastičnu kesu da vam se testo ne bi osušilo).
Testo
ponovo malo premesite rastanjite na 3-4mm i secite oblike po želji.
Tepsiju
iz šporeta obložite pek papirom, pa ređajte isečene oblike testa sa malim razmakom da se ne bi slepili tokom pečenja.
Peci na
180 stepeni u predhodno zagrejanoj rerni, vrlo kratko, (10-tak minuta), pazeći
da ostanu roze boje... ako puding od malina ili jagoda zamenite čokoladnim ili vanilom, dobićete čokoladne ili vanila keksiće.
Ovi keksići su prhki i tope se u usima, a dovoljno čvrti da možete da ih oblikujete po želji.
Ohladiti keksiće i ukrašavati ih posnom belom glazurom koju ćete pripremiti tako što u šećer u prahu postepeno dodajete vodu i limunov sok dok ne dobijete glatku gustu smesu kojom možete da pišete. Glazuru sipajte u fišek napravljen od pek papira, odsecite malo vrh i zabavljajte se :)
Za glazuru od belanaca mutite belanca najmanjom brzinom miksera, postepeno dodavajući šećer u prahu i limunov sok, glazura treba da bude gustine testa za palačinke.
Ukoliko margarin zamenite puterom dobićete mrsne keksiće.
Ovek kekse sam pravila i u ovom obliku a izvor recepta je ovde
Prijatno i uživajte sa vašim malim pomoćnicima!!!