Divno, pravo letnje, lagano i dekorativno jelo. Jednostavno se sprema, ne zahteva veliko zadržavanje u kuhinji, osvežavajuće, a može da se jede i hladno... i baš prija kad dođete umorni s posla po ovoj paklenoj vrućini.
Iskoristite darove prirode i uživajte u osvežavajućem, kiselkastom ukusu i divnim bojama leta.
Ratatouille (čit. ratatuj) je specijalitet od povrća iz Provanse,
a nastanak se najviše veže za Nicu. Može se poslužiti
kao toplo predjelo, glavno jelo ili kao hladno predjelo,
jer se može spremiti i dan pre, a prožimanjem sastojaka nakon što odstoji neko vreme,
postaje još ukusniji.
Priprema se od patlidžana, tikvica, paprika očišćenih od semenki (za lepši izgled jela i raznovrsnost aroma, mogu se uzeti raznobojne paprike, crvena, zelena i žuta), mesnati i oguljeni paradajz, eventualno crni luk (u nekim receptima je izostavljen).
Priprema se od patlidžana, tikvica, paprika očišćenih od semenki (za lepši izgled jela i raznovrsnost aroma, mogu se uzeti raznobojne paprike, crvena, zelena i žuta), mesnati i oguljeni paradajz, eventualno crni luk (u nekim receptima je izostavljen).
Od začinskog bilja prednost ima sveže naseckano; bosiljak, majčina dušica, mažuran, peršun,
eventualno korijander,
kašičica šećera prema želji.
Sastojci:
2 kom. plavog patlidžana
1-2 kom tikvica
4-5 kom paradajza
beli luk
maslinovo ulje
so
začini: biber, peršun, majčina dušica, bosiljak...
Za sos:
1 kom. crni luk
1 kom. crvena paprika
3-4 paradajza
sok od paradajza
maslinovo ulje
ljuta papričica
beli luk
peršun, so, biber
Postupak:
Prvo pripremite sos od navedenih sastojaka, svo povrće iseckati na kockice, prodinstati, dodati sok od paradajza i kratko prokuvati, začiniti i sipati na dno vatrostalne posude.
Plavi patlidžan, tikvice i paradajz iseći na tanke kolutove.
Posoliti plavi patlidžan i tikvice i ostaviti da odstoje desetak minuta, dobro ocediti, pa naizmenično u posudi ređati u krug paradajz, tikvice i plavi patlidžan.
Preliti sa belim lukom, ljutom papričicom, maslinovim uljem i začinskim biljem. Posoliti i pobiberiti po ukusu, ukrasiti sa crvenom i belom paprikom i peći na 180 stepeni oko 45 minuta.
Po želji služiti sa parmezanom, belim ili feta sirom, soja sosom...
Prijatno!!!