Na
netu sam dosta čitala o bezbednom posuđu u kome se priprema hrana i ispade da
je najbezbednije i najzdravije priprema hrane u staklenim posudama, ali ne i u vatrostalnim.
Radoznalost
me je to naterala da malo procunjam i pogledam kako bih to izvela, šta bih
spremila i na koji način. Najbitnije u celoj priči je da vodite računa da nema
velikih oscilacija u temperaturi kako ne bi došlo do pucanja tegle, znači u
početku postepeno zagrevati i kad bude ručak gotov pažljivo hladiti.
Ovako
pripremljen ručak može biti idealna solucija za izlet, odlazak u prirodu ili
duži boravak van kuće, samo dobro zapečatite original poklopcem.
Takođe,
kažu da može da se čuva i kao zimnica u tom slučaju držite na tamnom i hladnom
mestu. Ja nisam probala, ali deluje mi privlačno i praktičo.
Sastojci:
·
700
gr. svinjskog mesa od buta
·
200
gr. pancete
·
1
domaća kobasica
·
2
glavice crnog luka
·
3-4
češnja belog luka
·
1
struk praziluka
·
200
gr. šampinjona
·
2 krompira
·
1
crvena paprika
·
so
·
biber
u zrnu
·
lovor
·
komorac
seme
·
1 dl
vode
·
1 čista
- suva tegla od 2,5-3 litre
Postupak:
Meso,
pancetu i kobasicu iseći na sitnije komade, povrće takođe, pa u suvu čistu
teglu ređati red mesa, red povrća, između svakog reda dodati začine. Ja sam
gore navedene a vi možete po vašem izboru i ukusu.
Kad
ste sve lepo složili, sipati vodu, teglu poklopite sa folijom i staviti u šerpu
u koju ste sipali hladnu vodu.
Tako
pripremljenu teglu sa šerpom staviti u hladnu rernu i rernu ukljutiti na 120
stepeni da se postepeno zagreva kako tegla ne bi pukla. Zatim rernu pojačajte
na 180 stepeni i kuvajte jelo oko sat i po (sve zavisi od vaše rerne). Pažljivo
otvorite rernu i izvadite teglu sa gotovim ručkom, ostavite malo da se prohladi
i poslužite sa sezonskom salatom.
Ova
količina je dovoljna za 4-6 osoba.
Mogu
vam reći da je ručak bio veoma ukusan a izbor namirnica možete da odaberete po
vašem ličnom nahođenju i ukusu.
Presna pogača
- 500 gr. brašna
- 1 kafena kašičica soli
- 1 kafena kašičica sode bikarbone
- voda po potrebi
Umesiti tvrđe testo od navedenih sastojaka, ostaviti da se malo odmori dok vam se rerna ne ugreje na 280 stepeni i peći pogaču oko 30 minuta.
Prijatno
J