Странице

Translate

8. 8. 2011.

Lejlina torta






Potrebno za 1. patišpanj - rolat:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlevenih pečenih lešnika
2 kašike brašna

Potrebno za 2. patišpanj x2:
6 jaja,
6 kašike šećera,
6 mlevenih pečenih lešnika,
1 kašika brašna,
2 kašike kakaoa

Za 1. fil od vanile:
2 kesice pudinga od vanile
8 kašike šećera
2 kesice vanilin šećera
6 dl mleka
100 gr bele čokolade
100 gr. žele bonbona
150 gr maslaca

Za 2. fil od maline:
500 gr malina
150 gr šećera
1 puding od malina
100 ml vode
1 kesica želatina (10 gr)
100 gr putera

Za 3. fil od ananasa:
1 konzerva ananasa u kockama
150 gr šećera
1 puding od vanile
100 ml vode
1 kesica želatina (10 gr)
100 gr putera

I još treba
300 gr. krupno mlevenih pečenih lešmika

Za ukrašavanje:
200 gr crne čokolade sa velikim sadržajem kakaoa
100 gr bele čokolade
maršmelou
obojeni šećer

PRIPREMA


1. fil od vanile
Skuvati mleko i, kad proključa, dodajte šećer pomešan sa pudingom i vanilin šećerom i na kraju belu čokoladu i dobro promešati da se čokolada otopi. U ohlađen fil dodati umućen puter i na kockice isečene žele bonbone.
Kad se fil ohladi, razviti rolat nafilovati ga i ostaviti u frižider dva sata da se dobro rashladi. Ohladjen rolat seći na parčiće 1 cm širine.
Napomena: ostaviti sa strane 1/3 fila.

Patišpanj 1 - rolat:
Izmiksati belanca, zatim postepeno dodati šećera i sve zajedno dobro izmiksati, dodati žumanca, zatim pažljivo umešati mlevene pečene lešnike i 2 kašikе brašna. Peći u plehu od šporeta na pek papiru. Kad se ispeče, pažljivo uviti u vlažnu krpu i formirati rolat. Rolat filovati 1. filom od vanile i dobro ga rashladiti. Najbolje je da ga pripremite dan ranije.


Patišpanj 2
Postupak je isti, kao za 1. patišpanj, samo kore peći u okruglom plehu promera 30 cm. Ponoviti postupak još jednom.

1. fil od vanile
Skuvati mleko i kad proključa, dodajte šećer pomešan sa pudingom i vanilin šećerom i na kraju belu čokoladu i dobro promešati da se čokolada otopi. U ohlađen fil dodati umućen puter i na kockice isečene žele bonbone.
Kad se fil ohladi, razviti rolat nafilovati ga i ostaviti u frižider dva sata da se dobro rashladi. Ohladjen rolat seći na parčiće 1 cm širine.

2. fil od malina
Maline pomešati sa šećerom,  kuvati 10-15 minuta, zatim dodati puding od malina koji je rastvoren sa 100 ml. vode, kuvati još 5 minuta. Želatin pripremiti prema uputstvu na kesici. U kuvani fil dodati nabubreli želatin, promešati da se želatin otopi i ohladiti ga. Kad se fil ohladi dodati 100 gr. prethodno umućenog putera.

3. fil od ananasa
Ananas ocedidi od tečnosti i iseći na kockise 1x1 cm. pa pomešati sa šećerom. Puding od vanile koji je rastvoren sa 100 ml. vode, kuvati po uputstvu iz kesice, pa dodati ananas I kuvati još 5 minuta. Želatin pripremiti prema uputstvu na kesici. U kuvani fil dodati nabubreli želatin, promešati da se želatin otopi i ohladiti ga. Kad se fil ohladi dodati 100 gr. prethodno umućenog putera.
Ređati crnu koru 2, fil od ananasa, 150 gr. krupno mlevenih pečenih lešnika, isečene rolate, 1/3 fila od vanile, fil od malina, 150 gr. krupno mlevenih pečenih lešnika, crna kora 2.


Tortu ukrasiti čokoladnim pločicama i marshmallow, ili po ličnom izboru.


Prijatno! J

4. 8. 2011.

Tikvice punjene prosom






Leto je, vrelo, pa prijaju laganija jela sa dosta povrća... Nešto nam meso baš i ne paše kad su ovako velike temperature i neizdržljive vrućine :)

Uz malo mašte, napravite ukusan ručak sa sastojcima koje vaši najmiliji vole.

Moj izbor je: tikvice, paradajz, proso, semenčice (susam, lan, suncokret, crna golica...), feta sir, začini po ukusu (ja sam dodala svež bosiljak)...

Sastojci i količina su proizvoljni.

Tikvice oprati, pažljivo izvaditi sredinu i prokuvati kratko u posoljenoj vodi sa jednom kašičicom sode bikarbone. Ova soda bikarbona čini da povrće zadrži prirodnu boju. Ideja je sa čarobnog bugarskog bloga , gde možete videti divne, divne recepte i fantastične fotografije.

Proso skuvati sa dodatkom soli i začina po želji.

Pomešati proso, semenke, feta sir, paradajz isečen na kockice i puniti tikvice. Naliti sosom od parajdajza i kuvati u rerni dok tikvice ne omekšaju.

Servirati uz feta sir i pesto od belog luka i bosiljka.

Prijatno!!!


3. 8. 2011.

Letnji desert šumsko voće



Divan, lagan, osvežavajući kolač za ove tople letnje dane, baš prija, a ne goji ;) rađen po receptu drage Sibinke sa Coolinarike. Receptić možete naći ovde. Hvala mila za ovako lep i jednostavan recept.

Prijatno!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF