Za ovaj divan sočni narezak recept sam našla na Forumu Minjina kuhinjica a recept je od drage Deandrej
Recept je copy-paste, zaista je savršen i što je najvažnije, fantastično je ispalo, hvala mila za ovaj divni recept Muž i zet su se ''razvalili'', čak i mlađa ćerka koja inače ne jede ''meso od svinje'' je pojela pun tanjir, a i unukica (ima 2 godine) je jela da je mene bilo više strah da joj ne pozli Ona inače malo jede meso, uglavnom na prevaru Starija ćerka je mesaroš i ona ga obožava u svakom obliku, ali kaže da ovako sočno i ukusno još nije jela
Šta da kažem 10 * opšte oduševljenje
Još da kažem da sam prilikom pečenja dodala i par listića lovora i 2-3 grančice ruzmarina, kad je meso bilo pečeno, procedila sam sok u kome se peklo, odvojila masnoći i propasirala sa sve jabukom, (koja mu je dala kiselinu) pa sos služila uz pečenje.
U toj masnoći od pečenja sam ispekla krompir, šargarepu, pečurke i paštrnak - odličan prilog uz pečenje. Salatica zelena, cvekla, kiseli kupus i ren... uhhhh, rasturili smo se i oduševili,
Poljubac mila
Meso zasoliti bar nekoliko sati pre pecenja, najbolje preko noći i ostaviti u frižider.
U pleh slozite crveni luk isecen u kolutove 1cm debljine
Ne ljusteci ga vec samo ako ima prljavih povrsinskih slojeva.Oljupina od luka da odlicnu boju mesnom sosu.
Na luk postaviti plecku i po zelji jos zaciniti.Ja ubodem koji karanfilic i biber u zrnu pa mi posle meso ima malo smek na mortadelu Pored u pleh dodati neoljustenih cena belog luka i jednu jabuku.
Jabuka da ono nesto posebno u ovom nacinu pecenja.Ja nekad stavim i dve.U pleh naliti vrele vode da pokrije dno bar 1cm a moze i 2-3 Staviti u zagrejanu rernu na 200stepeni i peci dok ne promeni boju.Tada smanjiti na 180 stepeni i ostaviti da se pece.
Ja duzinu pecenja odredjujem na 1kg mesa 45 min posto pecem sa ventilator opcijom.Iskustvo mi je pokazalo da se veliki komadi mesa moraju spustiti sto nize u rerni a da se onda nebi peklo previse odozdo najbolja opcija je ventilator i toplota ravnomerno kruzi oko mesa.
Povremene meso prelivate vodom u kojoj se pece i po potrebi dolivate vode.
Najbolji nacin za proveriti da li je meso peceno jeste ubosti u najdebljem delu ako na taj ubod nema sukrvice to je to.
E sada onaj mesni sos koji vam je ostao Odmah po pecenju izvaditi vidljive delove jabuke i luka i baciti.
Luk koji je ispod mesa moze i posle posto on ostane zalepljen za meso.
Pustite da se sve dobro ohladi u plehu i onda skinete visak masnoce koja se istopila sa mesa i ostane vam zelatinasti talog na dnu.
Sve to pokupite u serpicu i ponovo otopite pa onda doterate ukus.Obavezno dodajte u to jos sveze vode i pustite da provri.Kada se ohladi ja podelim u plasticne case i zaledim pa imam kad mi zatreba za neki sos,gulas ili za pogacu.
Ali to u nekom od narednih postova
Prijatno!!!
Леле, леле!!!! Толкова сочна и вкусна плешка не съм виждала! Аплодисменти, мила!!!!! Много вкусно, много!
ОдговориИзбришиHvala mila.
ОдговориИзбришиDrago mi je da ste uzivali:)
Благодаря ви скъпи, и блог с прекрасни рецепти е прекрасна, любяща целувка :)))
ОдговориИзбришиHvala još jednom za divan receptić, milice moja, ljubim te :)))
ОдговориИзбришиOvo super izgleda, fotke super
ОдговориИзбришиHvala draga Gordana :)
ОдговориИзбришиTvoju stranicu ne treba otvarati, ovako u jutarnje sate uz prvu kaficu!!!! pa creva mi krce!!! Ma, mogu misliti, kakvog je ukusa, kad na fotkama OVAKO dobro izgleda!
ОдговориИзбришиI izgleda sočno, pa me ne čudi što je svima bilo fino. A tek prilog i sos! Odlične ideje.
ОдговориИзбришиAjoj, ubi me Jeco :))
ОдговориИзбришиHvala devojke :)
ОдговориИзбришиOdlično izgledaju! Super recept! :)
ОдговориИзбришиHvala puno Marina 😀
Избриши