Već sam u prethodnim postovima pisala o mogućnostima kako da iskoristite stari hleb, koji u ovo teško vreme nestašica i skupoća zaista ne trba bacati. Ukoliko vam se desi da vam ostane hleb od prethodnog dana ima milion načina kako da ga upotrebite.
Recimo kao ovaj divni mirisni hleb koji je svojim ukusom i izgledom i lepši i bolji od svežeg.
Takođe, možete da napravite i lep, sočan kolač koji ukusom i izgledom ne zaostaje za drugim klasičnim lenjim pitama, posebno je pogodna u vreme posta, i za one koji preferiraju vege ishranu jer ne sadrži jaja i mleko.
Da se vratimo na prženice :)
Ja ih ne pravim klasično kao većina jer su mi suviše masne i teške za probavu.
Sastojci:
2 jaja
soli po ukusu (ja ne solim puno jer je hleb već dovoljno slan)
brašna i mleka po potrebi da se zamesi testo gušće nego za palačinke
Postupak:
Umutiti jaja viljuškom dodavati postepeno brašno i mleko da bi dobili odgovarajuću gustinu testa. Pazite da vam se ne naprave grudvice od brašna.
Stari hleb iseći na tanke kriške, potopiti u dobijenu smesu i pržiti na vrelom ulju sa svake strane dok ne porumeni.
Služiti uz jogurt, sir, kajmak, ajvar, džem...
Prijatno!!! :)
Sa brasnom nisam nikada probala,uvek smo pravim onako prosto, jaja, mleko ili voda i so.Bas cu da probam, cim mi se nakupi hleba, mada se to kod mene retko desava!
ОдговориИзбришиProbaj mila, stvarno su kao ustipci i sto je najvaznije nisu uopste masne :)
ОдговориИзбришиDobar podsjetnik!!! U današnje doba, sve će više ljudi posezati za izdašnim, jeftinim obrocima...
ОдговориИзбришиPodsjetila si me na zaista jednostavan, fin i brz doručak ili večeru koju sam znala pripremati djeci dok su bili manji i školarci. ne mogu reči da se radilo o starom kruhu - njega nikada baš i nemamo, ali ovo je odlično jelo, posebno za klince!
ОдговориИзбришиKako ih dugo nisam radila baš si se dobro sjetila.
ОдговориИзбришиHvala drage moje, nije zgoreg da se malo podsetimo i ovih brzih, jednostavnih a lepih receptića, deca ih obožavaju :)
ОдговориИзбришиNama je često baka radila ovaj kruh, posebno smo ga voljeli za doručak u dane kada bismo svi bili zajedno za stolom. Mi smo ga sada zanemarili iako zna nekada ostati kruha pa uglavnom napravimo toast. Hvala ti za ovaj podsjetnik i tvoje prženice jako fino izgledaju !
ОдговориИзбришиDrago mi je Branka da prženice izazivaju tako lepe emocije kod tebe mila... Način propreme hrane, trendovii ukusi se menjaju, ali klasika uvek ostaje klasika, generacije su jele i volele prženice, moji roditelji, moja generacija, moja deca i sad unukica :))) i neobično mi je drago da je tako :)
ОдговориИзбришиHallo, einen schönen Blog hast du. Nein, Brot darf man nicht wegwerfen! Wir machen aus altem Brot "Pofesen", einen Teig zubereiten wie für Palatschinken, zwei Brotscheiben mit Marmelade füllen, in den Teig tauchen und ausbacken, als pikante Speise mit Schinken, Käse oder Leberstreichwurst füllen und ausbacken, schmeckt sehr gut.
ОдговориИзбришиLiebe Grüsse aus Wien
Vielen Dank für Ihren Besuch liebe meinen Blog und die netten Komplimente :)
ОдговориИзбришиUnd hier sind einige Teile von Französisch Toast genannt'''' pofezne eine großartige Idee, geschmackloses Brot in köstlich.
Grüße aus Belgrad :)))
najgluplji post u istoriji interneta:
ОдговориИзбришиcitiram:soli po ukusu (ja ne solim puno jer je hleb već dovoljno slan)....
Da li je glup post ili komentar ;) u svakom sličaju, treba se potpisati ispod njega ;)
Избриши