Sastojci:
0,5 kg brašna
2 dl jogurta (na sobnoj temperaturi)
0,5 dl ulja
1/2 svežeg kvasca
kašičica šećera
so
semenke bundeve i susama za dekoraciju
1 žumance i 2 kašike mleka za premazivanje
Postupak:
U malo toplog mleka razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i kašičicom brašna.
Kad se kvasac aktivira, dodati brašno, jogurt, ulje i so, pa umesiti glatko testo. Ostaviti na sobnoj temperaturi dok se količina ne udvostuči. Premesiti testo, oblikovati u pogaču, premazati žumancetom u koje ste dodali malo mleka, ukrasiti semenkama i lagano sa pek papirom prebaciti u tepsiju u kojo ćete peći.
Dok se rerna ugreje na 180 stepeni neka vam testo miruje, zatim pogaču peći oko 25-30 minuta. Kad se malo prohladi, izlomiti je na parčiće i služiti uz uskršnji ručak.
Prijatno i uživajte sa vašim ukućanima na ovaj najlepši, najradosniji hrišćanski praznik!!!