Od kako sam počela da pravim beskvasne hlebove, nikako da potrevim pravu meru i odnos brašna, vode i ostale sastojke. Da li je to zbog vrste brašna ili ostalih sastojaka, vremena pačenja, uvek su mi hlebovi bili vlažni, glekavi, mrvili su se i nisu narastali, pa sam češće pravila lepinjice ili mafine. Sve dok nisam probala fenomenalno ''Vega'' brašno, koje je ispunilo sva moja očekivanja.
Sad je to druga priča, hleb fino naraste, lepo se seče, ne mrvi se i jako je ukusan, cela kuća miriše, pa je teško dočekati jutro i doručak.
Sastojci:
5 dl. ražano brašno,
4 dl. ječmeno brašno,
1 dl. ovseno brašno,
1 kašičica soli,
3 kašike mlevenog
lana,
2 kašike nemlevenog
lana,
3 kašike susama,
po 2 kašike semena
golice i suncokreta,
3 kašike semena
koprive,
2 kašike psilijuma,
1 kašičica sode
bikarbone i sok od pola limuna,
5 kašike maslinovog
ulja,
5 dl kisele vode,
3 1/2 dl obične vode,
mast za podmazivanje
tepsije.
Postupak:
Pomešati sve suve sastojke, dodati ulje, kiselu i običnu vodu i ostaviti
da fermentiše jedno sat vremena. Uključiti rernu na 220 stepeni. Kad se rerana zagreje,
u testo dodati sok od pola limuna, dobro promešati, sipati u podmazanu tepsiju i peći 30 minuta, pa onda na
150 jos 20-30 minuta, sve zavisi od vaše rerne. Proveriti čačkalicom da li je
pečen.
Kad isključite rernu, ostavite hleb još 5-10 minuta, zatim ga izvadite, umotajte u čistu krpu i stavite na rešetku da se ohladi. Hladan hleb čuvajte umotanog u krpu pa u najlon kesu. Može da stoji nekoliko dana na sobnoj temperaturi ili u frižideru, a možete i da ga zamrznete.
Ovaj hleb je jako zdrav i zbog semenki kopriva, jer tako podiže nivo gvoždja u krvi, pa je odličan i za osobe koje pate od anemije.
Prijatno!!!
Sade Vega da te nagradi z ovakvu dobru reklamu ! A Inace kod razanog brasna se najcesce gresi sto nam se cini da je testo presuvo. Super ti je uspeo hleb!
ОдговориИзбришиHehe, e moja draga, ovo je Srbija, ;) A gde si ti, nema te nešto...
ИзбришиEse pan tiene muy buena pinta estoy segura de que esta sabroso.
ОдговориИзбришиBesos
Muchas Gracias querida Ross
Избришиbesos
Odlicno izgleda i punog je ukusa, uz neki fini namaz - kompletan dorucak.:))
ОдговориИзбришиHvala mila moja Lanice, jeste uz domaći humus i pastu od susama mmmm... :)
ИзбришиIzgleda vrlo ukusno! Odličan post! ❤☺
ОдговориИзбришиPoseti moj blog, ako želiš
milicinkutak123.blogspot.com
Hvala draga Milice, lep ti je blog, vrlo interesantan :)
Избришиciao draga JASNA super si
ОдговориИзбришиHvala puno 😀
ОдговориИзбриши