Странице

Translate

1. 4. 2011.

Baklava od ruža

Ružine pupoljke sam prošle godine kupila u Tunisu jer me je privukao njihov divan slatki opojan miris, koji me je podsetio na detinjstvo i bakinu baštu u kojoj su rasle ruže sa istim mirisom. Neverovatno je kako mirisi mogu da asociraju na neke davne lepe uspomene... Letnje raspuste smo provodili kod bake u selu, imala je divnu baštu sa prekrasnim ružičnakom i šimširom. Baka je od ruže pravila slatko, tako dobro, da smo se sva deca otimala oko njega. Danas retko možete da nađete ruže koje tako mirišu, a i šimšir je gotovo izumrla biljka.

Kad sam u jednoj neuglednoj radnjici u Tunisu osetila miris ovih ružica odmah sam odlučila da kupim punu kesu. Ružice su stajale u nekom velikom težinjavom džaku i to osušeni pupoljci, i cela radnjica je mirisala na njih. Nisam imala predstavu šta ću sa njima, ali nostalgija za lepim danima iz detinjstva je bila presudna.

Eto godinu dana stoje zatvorene u tegli, povremeno kad sam setna i tužna je otvorim i pomirišem i odmah mi nadođu slike bezbrižnog detinjsta, koje mi poprave raspoloženje.

Neizmerno sam se obradovala kad sam pronašla ovaj recept Baklava od ruže na ČAROBNOM BLOGU Auberinge, Sweet and Green, gde možete naći puno divnih recepata za svaćiji ukus.
Originalan recept

Sastojci:

Kore:
1 šalica integralnog brašna (240 ml)
1,5 šalica običnog brašna (360 ml)
115 g maslaca
¼ šalice ulja (60 ml) (maslinovo, kokosovo ili suncokretovo)
¼ šalice mlijeka, sojinog, kravljeg ili rižinog (60 ml ili malo više, prema potrebi)
1 jušna žlica meda
1 jušna žlica ružine vodice (u zamjenu može i neka druga aroma ili cimet)

Nadljev:
1,5 šalica badema (360 ml)
1,5 šalica oraha (360 ml)
¼ šalice mljevenih lanenih sjemenki (60 ml)
1/2 šalice smeđeg šećera (120 ml)
¼ žličice mljevenih klinčića
1 žličica cimeta
1,5 žličica mljevenog kardamoma

Sirup:
¾ šalice meda (180 ml)
1,5 šalica smeđeg šećera (360 ml)
300 ml vode
2 jušne žlice soka limuna ili limete
1 jušna žlica ružine vodice (u zamjenu može i neka druga aroma ili cimet)

Za ukras:
10-ak badema, narezanih po dužini
1 jušna žlica sušenih ružinih latica ili pupoljaka
½ jušne žlice sušene mente

Baklava je zaista divna, još je lepša kad odstoji dva-tri dana u frižideru, punog je mirisa i ukusa i sigurna sam da ću je još puno puta praviti.

Još da napomenem da sam umesto badema stavila lešnike, a od začina sam izostavila mlevene klinčiće i mleveni kardamom, jer ih nisam mogla naći mlevene, sušenu mentu sam namerno izostavila, jer nisam želela da mi se izgubi miris mojih omiljenih ružica.

Zahvaljujem se autoru na ovom divnom receptu, kao i za mnoge druge, koje sam probala ili tek planiram da ih isprobam.

Prijatno i uživajte!!!

Ovaj recept ucestvuje na konkursu


11 коментара:

  1. Jacamaca, bas si me ugodno iznenadila. Jako mi je drago da si isprobala recept, a jos mi je draze da ti se svidjeo. Zahvaljujem se na linkanju. Fotografije su ti prekrasne i jako si lijepo servirala na ovom krugu od sirupa. Hvala ti i pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Sjajna i skroz neobična baklavica ! A u pravu ste za mirise - neverovatno kako vraćaju u prošlost i bezbrižnost! :-)))

    ОдговориИзбриши
  3. Lepo izgleda, nisam nikada jeo, vrlo interesantno, jedino mi ostaje da probam i ja. Pozdrav...

    ОдговориИзбриши
  4. Sweet Green, veliko je zadovoljstvo isprobati tvoje recepte, svi su tako jednostavni i božanstvenog ukusa :))
    Jovana, u pravu si za mirise i arome da vraćaju u prošlost... to je valjda negde zapisano u našim srcima i samo mali podticaj treba pa da ispliva :)))
    Dragi Miodraže, probaj ovu baklavu zaista je divna, još u tvojoj izvedbi će biti čarobna u to ne sumnjam, pozdravljam i ja Tebe!

    ОдговориИзбриши
  5. Kako je ovo fino ! Nisam još vidjela niti probala baklavu do ruža. Osim što je vjerujem ukusna sigurno je i jako mirisna. Super si iskoristila ružice i sve skupa jako lijepo izgleda. Bravo !

    ОдговориИзбриши
  6. Ne znam ako su sve ruže jestive, majka mog zeta pravi slatko od ruža i kaže d ubra konkretan tip ruža da ga pravi, neke divlje i male određene boje. Pa ok, kad bi to pravial koristila bih vodu ruža iz samoposluge da budem sigurna :) Ipak ova baklava ima svašta, vidim reči kao šalica, žlice, jel to hrvatksi recept ili možda iz Slo? mentu nikako ne bih koristila , ima i lanu, i kardamom... puno ima sastojaka ne ynam kakav bi bio ukus, zanimljivo je što koriste smeđi šećer.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Postoji vrsta jestivih ruža od kojih se pravi slatko, ove pupoljke ruža sam kupila u Tunisu u njihovoj prodavnici začina, recept je sa neta prekopiran imaš link u tekstu posta sa kog bloga je recept koji je pisan na hrvatskom jeziku. Što se tiče začina možeš lako da promeniš i staviš one koje voliš, ne moraš bar što se tiče toga strikno da se pridržavaš recepta.

      Избриши
  7. Draga Jaca :) ovih dana mi je komsinica dala ratluk/lokume, jedan od njih imao takve male ruže na površini i kako lepo su mirišali... ja sam odmah mislila na vas i ovaj baklava! :) nisam sigurna odakle bio ratluk jer neke su bile iz Sifnos-a, ostrvo u Grčkoj a neke iz Turske...
    Bio je neobičan ratluk kao marsmelou a u centru ratluk crvene boje valjda ukusa ruže a na površini ruže..

    ОдговориИзбриши
  8. Nisam probala sa ratlukom, ne znam kako bi ispalo, možda samo da ga naseckaš preko baklave pre nego što preliješ sa sirupom, to će verovatno dati aromu i ukus ruže, probaj pa javi kako je ispalo :)

    ОдговориИзбриши
  9. Ma ne nije bio baklafa sa ratlukom, samo ratluk bio i na povrsini imao ruze takve ssuve:-) zanimljivo, zar ne!?

    ОдговориИзбриши
  10. Nisam nikad videla takav ratluk, verujem da je jako lep i ukusan :)

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF