Ja nisam neki majstor u pravljenju krofni, ali moja majka je carica za njih.
Po njenom receptu ide: 2 žumanca, jedno celo jaje, kvasac, kašičica šećera, na vrh noža soli, 1/2 l. toplog mleka, šećer po ukusu, korica od limuna ili narandže i brašna po potrebi.
To najviše volim kad stare iskusne domaćice kažu da nešto ide po potrebi... Otkud znam kolika je potreba za toliku količinu mleka.
Pravila ja par puta sa brašnom po potrebi i konja možeš da ubiješ sa njima. Elem uhvatim ja nju letos kad smo bili u Prolom Banji, da mi pokaže koliko je to brašno po potrebi ona da pravi a ja da gledam...
I ispade da po potrebi testo ne sme da bude previše tvrdo, doduše gušće je dosta nego za palačinke a mekše je dosta nego za hleb.
Ali glavna fora je da se testo prilikom mešenja RUKOM, diže u vis, da bi ulazilo što više vazduha i da bi krofne bile šupljikave.
Tako izrađeno testo se ostavi da naraste i još jednom premesi, pa kad počne da se diže drugi put - preručiti ga na brašnom posutu podlogu i rastanjiti pažljivo, ne oklagijom nego rukama i dlanovima ne pritiskati ga previše... Seći krofne i kad malo narastu pržiti u dobro zagrejanom ulju s tim što se prvo prži ona strana koja je bila odozgo, tad bolje narastu i budu šupljikave.
Stavljti ih na papir da upiju višak masnoće. Posipati sa šećerom u prahu, puniti sa džemom ili nutelom, a može i sir, kajmak....ma šta volite....
E i ja sam probala i sad ih tako pravim i ispadnu stvarno super!
Predivne krofne, volim kad su šuplje unutra, vazdušaste i mekane. Slično i ja pravim samo što stavljam malo margarina i zaista stvar je u tome da se što bolje izlupa testo.
ОдговориИзбришиZaista svaka čast, jer krofne mora da su šupljikave da bi bile dobre. Ja sam gledala kako se prave i majka mog supruga ih lupa onkao kao što kažeš zaista jako gore dole i podiže testo. Nisam se još upustila u te vode. Krofne su lak recept ali treba biti dobar majstor kao za princez krofne.
ОдговориИзбришиE to su krofne! Sa rupom iznutra, takve pravi i moja mama, a ja jooooooooš puno treba d učim da bi mi bile takve. Mislim da su mi do sad tri puta uspele, a pravila sam ih milion puta.
ОдговориИзбришиMamine su uvek najbolje :) odlično su ti ispale. Ni ja nisam mogla nikad da skapiram koliko je to brašna po potrebi ali praksa je čudo i ona stvara taj osećaj za meru.
ОдговориИзбришиJaco, nema te sa tvojim predivnim receptima. Dodelila sam ti nagradu, uđi na moj blog i preuzmi je!!!
ОдговориИзбришиPrelijepo izglada, vjerovatno je i preukusno
ОдговориИзбришиHvala vam drage moje na lepim komentarima :) Mame su najbolji majstori za starinske poslastice i jela, sve mere odokativno i uvek ispadne prvoklasno :)))
ОдговориИзбриши