Странице

Translate

7. 8. 2010.

Sarmice od zelja

Sarmice od zelja


Kad dođe proleće u našoj kući se često spremaju ove sarmice koje su njamiii! Zelje ili kiseljak je višegodišlja livadska biljka, ima jestivo stablo i listove izduženog oblika. Listovi su blago strelasti sa veoma dugačkom peteljkom. U listovima sadrži 40-80 mg% vitamina C i oko 5 mg% karotina.

Sastojci:

4 vezice zelja (sa širim listovima)
500 gr. mešanog mlevenog mesa
2 glavice crnog luka ili 2 vezice mladog luka
2 kom.
1 kafena šoljica
šargarepe sečene na kockice
pirinča
4 kom. jaja
1/2 l mleka
2 dl. kisele pavlake

vegeta, so, biber, aleva paprika, ulje

Priprema

Odabrati zelje sa krupnijim listom da bi se lakše zavijale sarmice.
Zelje dobro oprati pod mlazom hladne vode, svaki list posebno i preliti sa vrelom vodom na par minuta da malo omekša da bi se lakše savijalo. Odliti vodu i pažljivo zavijati sarmice.

Fil:

Pirinač oprati i prokuvati u malo vode, da nabubri (ne treba da bude skroz kuvan). Za to vreme upržiti luk na malo ulja da postane staklast, dodati šargarepu isečenu na kockice, malo prodinstati pa dodati mleveno meso i dinstati dok se meso dobro ne uprži. Sjediniti sa prethodno skuvanim pirinčom i začiniti po ukusu.

Na svaki list zelja dodati po kašiku fila, zavijati sarmice i ređati u vatrostalnu tepsiju.

Preliti sa umućenim jajima, mlekom i kiselom pavlakom. Prekriti sa folijom i peći oko 20 minuta dok voda ne ispari. Pred kraj skloniti foliju i ostaviti u toploj rerni da malo porumeni. Oprez ako vam je rerna previše topla biće vam malo više reš, kao što je meni zadnji put ispalo).

Služiti uz dodatak kisele pavlake, jogurta, zelene salate i sl.

Posluživanje

Ukoliko želite vege recept, umesto mesa možete u fil dodati odgovarajuću količinu sojinih mrvica prethodno potopljenih u vrelu vodu.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF