Странице

Translate

3. 5. 2014.

Hleb koji se ne mesi

Odavno planiram da pravim ovaj divni hleb, puno sam čitala i čula o njemu i evo konačno je ugledao svetlost dana :)

Malo sam bila skeptična zbog sastojaka i načina pravljenja, ali krajnji rezultat je zaista očaravajuć. Mirisna hrskava korica, mekana sočna sredina, i pun divan ukus su nas sve osvojili, tako da ćemo biti sigurno česti konzumenti istog. Ovaj savršeni hleb se ne mrvi, može da stoji par dana i jako je zasitan. 

Sastojci:

860g raženog brašna
600ml vode
1/2 kašikice suvog kvasca
2,5 kašikice soli

Postupak:

U većoj posudi pomešajte raženo brašno sa solju i suvim kvascem, u sredini brašnaste smese napravite udubljenje, pa sipajte mlaku vodu, potom sve izmešajte rukom ili varjačom, da brašno upije vodu. Nema potrebe da mesite testo, slobodno ga ostavite neujednačeno i sa grudvicama. Prekrijte posudu krpom ili folijom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 12-19h.

Nakon ovog odmaranja, testo će narasti i biti vazdušasto i puno mehurića, ali veoma lepljivo, zato radnu površinu obilno pospite brašnom, pa na brašno istresite testo. Istresite ga iz činije najbolje pomažući se nekom lopaticom ili kašikom. 

Pospite površinu testa brašnom, takođe obilno, testo blago rastanjite rukama, zatim krajeve preklopite ka unutra. Kao da preklapate za lisnato testo ili da pravite koverat. Preklopljeno testo prebacite u dobro nabrašnavljenu vanglicu, tako da preklop bude sa donje strane i ostavite ga da kisne oko 2h ili, ako žurite, onda barem dok se rerna ne ugreje. 

Posudu sa poklopcem u kojoj ćete peći hleb (mora biti od materjala koji omogućava pečenje u rerni, da nema plastičnih delova) stavite u rernu, pa uključite da se ugreje na 230°C.

Kad se rerna ugrejala, pažljivo izvadite vrelu posudu za pečenje, otklopite, pa istresite u nju hleb (sad će ivice preklopa biti gore). Poklopite posudu sa hlebom, vratite je u rernu i pecite tako poklopljeno 30 do 40 min., (što zavisi od rerne). Nakon toga posudu sa hlebom pažljivo izvadite iz rerne, otklopite (vodite računa - sve je vrelo!), pa tako otklopljeno vratite u rernu i pecite još 15-20min. 

Pečen hleb izvadite iz rerne, zamotajte u čistu, suvu kuhinjsku krpu i ostavite na rešetku da se hladi. Kad se hleb prohladio toliko da možete da ga držite u ruci, sastružite sa korice eventualni višak brašna, pa ga (sad bez umotavanja u krpu) vratite na rešetku da se ohladi do kraja i režite ga na kriške dobrim nožem za hleb.I da se pohvalim, ovo je hleb u izvođenju moje mlađe ćerke Bojane, samo od pola mere, odlično je ispao :)


Evo ovde možete da pogledate postupak pravljenja ovog hleba https://www.youtube.com/watch?v=VN6BYOY8A-Ehttps://www.youtube.com/watch?v=VN6BYOY8A-E

Prijatno i uživajte!!!Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF