Странице

Translate

29. 12. 2013.

Dizni figurice od fondanaJesenas sam pravila figurice od fondana za unukinu rođendansku tortu, Nisam imala alata pa sam je snalazila pomoću štapa i kanapa ;)

Fondan je po Minjinom receptu, a kako nisam imala ni adekvatne boje, (bile su one iz kesice, fondan mi je bio malo više suv i krunio se. Prve figurice Mikija i Mini sam malo zabrljala, ali prvi mačići se u vodu bacaju - kažu, pa će sledeči put nadam se biti bolje.

Što je bitno unukica je bila zadovoljna, a kad sam videla njeno oduševljenje i ushićen osmeh i ja sam. Pokušajte i vi, malo se poigrajte i obradujte svog mališana.

Racept je copy-paste

Sastojci:

1 kesica želatina u prahu
50 ml hladne vode (za želatin)
20 ml vode (za fruktozu)
100 gr fruktoze ili dekstroze (voćni šećer)
1 velika kašika glicerina (nabavite kod Eurowilta))
900 gr šećera u prahu


Želatin preliti sa vodom i ostaviti da nabubri. Fruktozu ili dekstrozu stavite u šerpicu i prelite isto sa vodom. Stavite na ringlu da se istopi. Mešajte sve vreme do početka ključanja. Neka vri tridesetak sekundi, zatim sklonite sa vatre i dodajte jednu punu supenu kašiku glicerina i nabrubreli žilatin. Promešajte.
U vanglicu stavite 500 -600 gr šećera u prahu, zatim postepeno sipajte istopljeni šećer i mešajte sa kašikom. Povremeno dodajte još šećera u prahu, a zatim preročite na radnu površinu i sa ostatkom šećera umesite fondan. Ako su vam  u startu ruke mnogo ulepljene sa fondanom, operite ih i onda nastavite sa mešenjem fondana. Bitno je da ruke nakon pranja dobro osušite papirnatim ubrusom, a ne peškirom ili krpom jer će vam u suprotnom ostati dlačice na fondanu.
Gotov fondan ostavite 30 minuta na površini gde ste ga mesili da se prohladi, a onda ga stavite u dobro zatvorenu kesu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Najbolje je da se iskoristi u naredna 2-3 dana zato što je onda najlakše raditi sa njim ali ga možete čuvati i mesec dana ako želite. Ako se desi da ga želite upotrebiti nakon tih mesec dana a on bude malo tvrđi za rad, slobodno ga stavite na 4-5 sekundi u mikrotalasnu ali vodite računa da ga ne pregrejete jer možete tako i ruke da izgorite sa njim, jer u sredini bude vreo.
Ovako napravljeni fondan najbolje je bojiti sa gel bojama. Uzmete željenu količinu fondana, zabodete čačkalicu u gel boju a onda tu istu čačkalicu zabodete na par mesta u fondan.
Ako bojite sa bojom u prahu, pre nego što stavite željenu boju rastopite je sa par kapi vode ili alkohola.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF