Странице

Translate

26. 9. 2010.

GRILIJAŠ TORTA


GRILIJAŠ TORTA

I ovu torticu sam pravila za unukicin 1. rodjendanko… Ona je putovala sa jos jednom torticom u selo kod druge bake i deke gde smo slavili rodjendan nasem malom piletu…. 

Sastojci


Grilijas
150 gr šecera
200 gr. mlevenih oraha

Kore
10 jaja
160 gr. secera
2 kasike griz brasna
2 kasike samlevene Plazma keksa

FIL:
4 kom. jaja
200 gr. secera
3 stangle crne cokolade
250. gr. putera

Priprema

U posudu stavite 150 gr šecera i peci ga kao za doboš tortu.Kad šecer pozuti, stavit 200 gr mlevenih oraha, sve dobro izmešati i izruciti na plaeh namazan uljem. Ostaviti masu da se ohladi, a zatim samleti na mašini za orahe.
Kore
Umutiti sneg od 10 belanaca i dodati 160 gr šecera. Šecer postepeno dodavati tako da sneg ostane cvrst. Zicu kojom se tuce belance zameniti drvenom varjacom.
U drugom sudu razmutiti 10 zumnca, dodati 2 kašike griz brašna i 2 kašike izmrvljenog plazma keksa, samleveni grilijaš, dobro izmešati, pa usuti umuceni sneg i varjacom sve lako promešati. Podeliti masu u 4 dela i peci na umerenoj vatri, do zute boje, zatim ostaviti ispeceno testo da se ohladi pa nafilovati. Mozete je celu peci i podeliti na 2 dela.
Ja volim tanje korice.
FIL:
4 cela jaja umutiti sa 200 gr šecera dobro varjacom. U vecem sudu ostaviti vodu da vri i fil kuvajte na pari povremeno mešajuci. Kad se on zgusne dodajte 3 štangle cokolade da se i one otope na pari. To dobro izmešajte i ostavite da se prohladi. Kada se prohladi dodajte 250 gr putera i dobro umutite. Time filujte tortu.
Ukrasiti po zelji.

Posluživanje

Recept je doslovno prepisan iz mamine stare sveske, nemoj da vas buni to [to se ne pominje mikser, u to vreme nije ni postojao, ali su zato ostali ovi divni neprevazidjeni recepti, da ih povremeno spremimo na malo savremeniji nacin – uz pomoc savremene tehnike…meni je drag jer me podseca na detinjstvo i maminu kuhinju…i rado ga spremam bas ovako kako je izvorno napisan…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF