Странице

Translate

15. 2. 2015.

Ručak iz tegle i presna pogača





Na netu sam dosta čitala o bezbednom posuđu u kome se priprema hrana i ispade da je najbezbednije i najzdravije priprema hrane u staklenim posudama, ali ne i u vatrostalnim.
Radoznalost me je to naterala da malo procunjam i pogledam kako bih to izvela, šta bih spremila i na koji način. Najbitnije u celoj priči je da vodite računa da nema velikih oscilacija u temperaturi kako ne bi došlo do pucanja tegle, znači u početku postepeno zagrevati i kad bude ručak gotov pažljivo hladiti.
Ovako pripremljen ručak može biti idealna solucija za izlet, odlazak u prirodu ili duži boravak van kuće, samo dobro zapečatite original poklopcem.
Takođe, kažu da može da se čuva i kao zimnica u tom slučaju držite na tamnom i hladnom mestu. Ja nisam probala, ali deluje mi privlačno i praktičo.
 Sastojci:
·      700 gr. svinjskog mesa od buta
·      200 gr. pancete
·      1 domaća kobasica
·      2 glavice crnog luka
·      3-4 češnja belog luka
·      1 struk praziluka
·      200 gr. šampinjona
·      2 krompira
·      1 crvena paprika
·      so
·      biber u zrnu
·      lovor
·      komorac seme
·      1 dl vode

·      1 čista - suva tegla od 2,5-3 litre

Postupak:
Meso, pancetu i kobasicu iseći na sitnije komade, povrće takođe, pa u suvu čistu teglu ređati red mesa, red povrća, između svakog reda dodati začine. Ja sam gore navedene a vi možete po vašem izboru i ukusu.
Kad ste sve lepo složili, sipati vodu, teglu poklopite sa folijom i staviti u šerpu u koju ste sipali hladnu vodu.
Tako pripremljenu teglu sa šerpom staviti u hladnu rernu i rernu ukljutiti na 120 stepeni da se postepeno zagreva kako tegla ne bi pukla. Zatim rernu pojačajte na 180 stepeni i kuvajte jelo oko sat i po (sve zavisi od vaše rerne). Pažljivo otvorite rernu i izvadite teglu sa gotovim ručkom, ostavite malo da se prohladi i poslužite sa sezonskom salatom.
Ova količina je dovoljna za 4-6 osoba.
Mogu vam reći da je ručak bio veoma ukusan a izbor namirnica možete da odaberete po vašem ličnom nahođenju i ukusu.

Presna pogača
  • 500 gr. brašna
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 kafena kašičica sode bikarbone
  • voda po potrebi
Umesiti tvrđe testo od navedenih sastojaka, ostaviti da se malo odmori dok vam se rerna ne ugreje na 280 stepeni i peći pogaču oko 30 minuta.


Prijatno J


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF