Странице

Translate

28. 10. 2011.

Pita sa karfiolom i špagetima






Sastojci:

1 srednja glavica karfiola
1 glavica crnog luka
2 češnja belog luka
200 gr špagete
50 gr bundevine semenke-nepečene
100 gr semenke suncokreta- nepečene
3 jaja
300 gr. feta sira
1 kisela pavlaka (200 gr)
1 dl ulja
čeri paradajz
so
susam
začini po ukusu

Karfiol očistiti, oprati, podeliti na cvetiće i kratko skuvati u slanoj vodi. Špagete takođe skuvati i ocediti od viška vode.
Sjediniti karfiol i špagete, dodati sitno seckan crni i beli luk, bundevine i suncokretove semenke, posebno umutiti jaja, kiselu pavlaku, feta sir i ulje, začiniti po ukusu, pa sjediniti sa karfiolom i špagetima. 
Sipati u podmazanu tepsiju, posuti susamom i peći dok ne porumeni.
Servirati sa paradajzom.

Prijatno :)))

Kolač Beograđanka





Kolač je rađen po ovom receptu stim što sam ga ja malo modifikovala, jer sam pravila od jedne i po mere i odozgo sam stavila umućeni šam od 2 belanca i 200 gr. šećera u prahu, potom malo zapekla u rerni. Samo pazite da vam rerna ne bude pretopla jer belance hoće brzo da izgori. Meni se to desilo, nemojte i vama :)
Ovo je originalan recept.

Sastojci:

 4 žumanca
 200gr šećera
 1 šoljica ulja (mala)
 1 šolja mleka
 200gr brašna
 1 kesica praška za pecivo
 1 kašika kakaoa

gornji deo:
 4 belanca
 200g šećera
 7-8 komada jabuka
 1 kašika griza

 glazura:
 100g čokolade
 oko 50ml slatke pavlake

Uključite rernu na 180C i pripremite jabuke. Oljuštiti ih i narendati i umešati kašiku griza.

Umutiti žumanca sa šećerom. Dodati ulje i mleko i kratko izmešati.  Dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo i kakaom. Lepo izmešati i sipati u podmazan pleh (ja sam stavila pek-papir). Peći ali ne da bude do kraja pečeno već toliko da se uhvati kora kako bi ste odozgo stavili drugi deo kolača.

Drugi deo:
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam pa dodati pripremljene jabuke. Kašikom lagano izmešati masu.
Iz rerne izvaditi do pola pečen patišpanj, prekriti ga masom od belanaca i jabuka i vratiti u rernu. Temperaturu možete smanjiti na 150C pa kasnije pojačati ako je preslabo. Peći dok se lepo ne zarumeni i odvoji od zidova pleha. Otprilike 20-ak minuta ,ali nisam merila,možda i malo više. Možete bocnuti čačkalicom i ako je suva onda je gotovo.

Glazura:
Zagrejte pavlaku i prelijte čokoladu.
Ili napravite kako to radite uobičajeno.
Možete i narendati čokoladu.

Prijatno :)))

Salata od karfiola i nara







Karfiol i nije nešto omiljena namirnica u mojoj porodici, ali obzirom da se trudim da im spremim dosta različitog povrća izmišljam načine koji bi im bili prihvatljivi.
Ovo je jedna fina osvežavajuća lagana salatica, koja može da vam bude čak i samostalan obrok ili dodatak glavnom jelu.

Sastojci:
1 glavica karfiola
1 glavica crnog luka
1 nar
semenke: susam, suncokret...
2 dl kisele pavlake
nar, peršun, so, biber

Skuvati oprane cvetiće karfiola u slanoj vodi a la dente, dodati sitno seckani crni luk, semenke suncokreta i susama, (možete i neke druge koje volite), začiniti po ukusu i pomešati sa kiselom pavlakom.
Dobro ohladiti u frižideru i pred služenje dodati očišćena zrna nara i peršun.


Prijatno :)))

Ajvar po receptu moje majke



Ajvar decenijama pravim po proverenom receptu moje majke, probala sam i druge recepte, nije da nisam, ali ni jednim nisam bila nešto oduševljena. U stanu je teško izvesti da se  paprike dobro ispeku, što je jedan od uslova za dobar ajvar, ali ako hoćete onaj pravi domaći, morate naći ''drveni šporet'' ;) kako ja to kažem, iliti ''Smederevac'', jer je to najbolji način da kvalitetno ispečete paprike, posebno ako spremate veću količinu ajvara.
Mi već godinama za ovu akciju odemo do porodične kue u Prolom banji, gde imamo sve uslove za to, gde je i dvoriše veliko i gde ne morate da pazite na svaku semenku od paprike koja vam padne na zemlju... 

Sastojci:
10 kg crvene paprike
2 kg plavog patlidžana
ljute papričice po ukusu
so po ukusu
1,5 l ulja

Napomena:
(ovo je jedna mera, a vi povećajte po potrebi)

Paprike i plavi patlidžan dobro ispeći na plotni od šporeta, pazeći da ne pregore, ali i da ne budu žive, tj. nepečene.
Ostaviti da se dobro ohladi i očistiti od kože i semena. Preko noći ocediti od suvišne vode papriku i patlidžan pa samleti na mašini za mlevenje mesa. Dodati i samlevenu ljutu papričicu, pa staviti na litri ulja da se ajvar polako prži i dostigne željenu gustinu.
Veoma je važno da se ajvar dobro uprži, kako bi se zimi što bolje održao, jer se nikako ne stavlja konzervans u ajvar.
Pred kraj prženja posoliti po ukusu, ugrejati preostalih pola litre ulja i preliti preko ajvara, pa mešati još neko vreme dok ajvar ne upije svo ulje.
Vruć ajvar sipati u tople tegle, dobro ih zatvoriti i svaku teglu okrenuti poklopcem na dole.
Poređati napunjene tegle sa ajvarom u neku dublju kadicu, ušuškati ga, pokriti dobro sa par ćebeta i ostaviti dan - dva da se potpuno ogladi.
Odložiti ga na police sa poklopcima okrenutim na dole, jer vam se ajvar sigurno tako neće ubuđati i može da stoji i dve godine spremljen na ovaj način.

Uz domaći ajvar najbolje ide i vruć domaći hleb ;)


Prijatno :)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF