Странице

Translate

11. 1. 2012.

Čokoladna torta Deda Mraz





Novu godinu smo dočekali deda i ja sa našom unukicom i bilo nam je baš lepo. Ona je sad već ''velika'' devojčica, ima dve godine i jako lepo se razumemo, sluša nas, puna je pričica, pesmica koje je u vrtiću naučila :)

Zbog nje sam napravila ovu čokoladnu torticu, jer i Pepa Prase koja joj je omiljeni lik, voli čokoladnu tortu ;) i znala sam da će se i njoj dopasti, naravno bez likera od mentola koji sam zamenila ekstratom od mentola.

Prethodnih dana smo kitili jelkice za Novu godinu, ona jednu malu, a mlađa ćerka Bojana - tetka veliku jelku. To je bilo nezaboravno i jako zabavno veče :))) Kad sredim slikice postaviću ih.

Sastojci za biskvit:
150 g putera
8 jaja
150 g šećera
120 g brašna
1 vanilin šećer
200 g čokolade za kuhanje
100 g sušenih borovnica (moj dodatak biskvitu)

Za nadev:
270 g džem od borovnica

Za glazuru:
200 g čokolade za kuvanje
40 g putera
2 kašike likera od mentola (ja sam stavila ekstrat od mentola)
kokos, šećer ili čokolada u prahu (po želji)

Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg sa šećerom i vanilin šećerom.

Puter penasto umutite, dodajte žumanca, otopljenu čokoladu i sve dobro izradite. Naizmjenično dodajte čvrst sneg od belanaca i brašno pa lagano izmešajte. Na kraju u testo lagano umešajte suve oprane i osušene borovnice.

Izlijte u namazan kalup za torte prečnika 26 cm, obložen masnim papirom . Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 60 minuta. Ja sam pekla u četvrtastom plehu od rerne i biskvit presekla na tri dela.

Po potrebi, nakon 40 minuta pečenja površinu torte pokrijte aluminijskom folijom.

Biskvit ohladite, maknite masni papir, pa kolač presecite napola te biskvit premažite polovinom džema. Na džem položite drugi deo biskvita i premažite džemom po površini i okolo.

Puter istopite, maknite s vatre, umešajte čokoladu isečenu na kockice, liker (ekstrat) od mentola i mešajte dok ne dobijete glatku glazuru.

Malo ohladite čokoladnu glazuru i prelijte površinu torte i stranice torte. Po želji pospite kokosom, šećerom ili čokoladom u prahu.

Prijatno!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF