Странице

Translate

3. 2. 2013.

Salčići





Ako ste u mogućnosti da nabavite pravo, domaće svinjsko salo, a volite ovakvu vrstu poslastica, ne propustite priliku da napravite ove ukusne listajuće salčiće. Recept je odavde  i mogu samo reći da je ovo do sada najbolji recept od kada pravim salčiće. Umesto masti i margarina stavila sam 600 gr. dva puta samleveno salo umešeno sa  300 gr. brašna.

Do sada sam ih pravila sa mlekom, belim vinom... ali mislim da je glavna caka u kiseloj vodi, sirćetu i kiseloj pavlaci.


Sastojci:

Osnovno testo:

640 grama brašna
3 žumanca
3 kašike kisele pavlake
kašika šećera
1 čajna kašičica soli
kašike sirćeta
2,5 dl mineralne vode

Premaz:
600 gr. sala
300 gr. brašna

Fil:
domaći pekmez: šljiva, kajsija, jagoda...
nutela, višnje...
po želji šećer u prahu i vanilin šećer

Priprema:

Zamesite prvo testo od svih sastojaka, zamotajte ga u prozinu foliju pa ga stavite na pola sata u frižider. 

Salo izmiksajte dobro sa mikserom, ako se nađe koja žilica, odstranite je dodajte brašno, i podelite na dva dela.

Testo izvadite  iz frižidera pa podelite i njega na dva dela. Rastanjite na 2 mm debljine i premažite svaki deo sa premazom.

Gornji deo testa preklopite do polovine, pa onda taj deo poklopite sa donjim delom. Poklopite levu stranu do sredine pa desnu. Isto taj postupak ponovite i sa drugom polovinom testa.

Oba testa zamotajte u prozirnu foliju pa stavite na sat vremena u frižider. Nakon sat vremena testo razvaljajte i ponovite preklapanje, pa opet stavite na sat vremena u frižider. Ovaj postupak možete ponoviti još jedanput, dvaput, ja sam testo preklapala četri puta sa odmaranjem od po sat vremena između preklapanja i ostavila da prenoći u frižideru.

Testo rastanjite pa izrežite na kvadrate i na svaki stavite domaći pekmez (ja sam stavljala od šljiva i jagoda, i nutelu sa dve-tri višnje), pa preklopite i pecite na 170 stepeni dok ne dobije laganu boju (na ventilatoru).

Kad se salčići malo prohlade uvaljati ih u šećer u prahu zamirisan sa vanilin šećerom.

Prijatno!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF