Странице

Translate

22. 12. 2013.

Posni medenjaci, medena kutijica i kućice
















Ove posne medenjake sam pravila mojim roditeljima za posnu slavu Sv. Nikola, gde smo se svi okupili na skromni porodični ručak.

Prvo pripremite šablone za medenu kutijicu, medene kućice i druge medenjake koje želite da pravite.

Testo:

250 gr. margarina
200 gr. braon šećera
7 kaš. meda
600 gr. brašna
1 kaš. sode bikarbone
1-2 kaš. đumbira, cimeta… (ja sam koristila začin za medenjake)

Ukrašavanje:

200 gr. šećera u prahu
2 kaš. limunovog soka
par kapi vode
prehrambene boje po želji

bombonice, žele, perlice, ukrasne trakice…

Priprema:

Margarin, med i šećer zajedno otopiti pa ostavite da se malo prohladi.

Posebno pomešajte brašno, bikarbonu i začine za medenjake, dodajte smesu od meda i margarina, pa mešajte da se sve poveže i dobijete glatko testo. Ako je premekano i lepljivo dodajte još malo brašna, ako vam je pretvrdo, dodajte malo vode.

Rastanjite testo 3-5mm na pek papiru na kojem ćete peći medenjake. Izrežite medenjake pomoću šablona, odstranite višak testa pa pažljivo prebacite pek papir na tepsiju.

Odložite tepsiju na par minuta u zamrzivač dok vam se ne ugreje rerna na 180 stepeni.

Pecite medenjake 10-12 minuta ili dok ne dobiju blago rumenu boju po ivicama.

Ohladite ih i ako je potrebno malo izrendajte na rendi ivice da bi ih poravnali ukoliko su vam se malo deformisale tokom pečenja.

Kutijicu i kućice spajati karamelizovanim šećerom. U širu posudu istopiti 4-5 kašike šećera dok ne dobije braon boju, smanjiti temperaturu na minimum, i pažljivo da se ne opečete, (prženi šećer je opasan), spajati delove.

Za glazuru prosejte šećer u prahu, dodajte limunov sok i po potrebi par kapi vode, a možete dodati i prehrambene boje ako želite. Glazuru sipajte u najlon kesu kojoj ste malo odrezali vrh.


Ukrasite šećernom glazurom, bonbonicama, perlicama i ostavite da se glazura osuši, pa poslužite ili odnesite dragim osobama na poklon.


Pored toga, moja mlađa ćerka je došla sa puta iz Madeire (Portugal), odakle nam je donela ovo čudno, neobično voće i po ukusu i po izgledu, koje smo nakon ručka degustirali.




Izvor uz neke moje izmene, da bi medenjaci bili posni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF