Странице

Translate

12. 10. 2014.

Dekupaz moja nova ljubav i moji prvi radovi









Skoro sam otkrila novu ljubav - dekupaž :)) koji me je potpuno osvojio.

Recept za dekupaž sa shabby chic-om (šebi šik -  izguljeno) ili country stile kreklom (ispucalo) je napisala moja Boška, ljubi je majka i sa njenom dozvolom ga ovde objavljujem :)

Shabby chic + dekupaž

Potrebno:
- Prajmer ukoliko radite na plastici, metalu, lakiranim površinama, staklu… (za svaku površinu postoji poseban prajmer).
- Četke za boju, lepak, šablone i lak
Salvete ili pirinčani papir 
Minimum 2 akrilne boje (jedna običo tamniija koja ide kao prva boja, odnosno podloga i barem dve svetlije koje se slažu sa salvetama ili papirom) 
Šmirgla 
Šabloni 
- Lak

   Izaberete željenu salvetu ili pirinčani papir sa kojim želite da ukrasite svoj predmet. Po mom mišljenju mnogo je bolji i kvalitetniji pirinčani papir jer se ne cepa prilikom lepljenja.

Ukoliko se ipak odlučite da radite sa salvetom morate prvo da odvojite samo onaj sloj sa slikom (obično ima 3 sloja), zatim je iscepkajte do ivice motiva koji želite da aplicirate. Pirinčani papir je bolji još iz još jednog razloga, ne mora da se raslojava.

 Ukoliko vam je predmet koji želite da ukrašavate izlakiran ili je od metala, plastike ili stakla, obavezno pre bojenja stavite prajmer da se boja ne bi gulila.

 Nakon prajmera predmet bojite sa tamnijom akrilnom bojom. Obično ide neka koja se slaže uz salvetu (tamno braon, zelena, ljubičasta, tamno plava…)

 Kada se boja osuši (možete ubrzati sušenje fenom) predmet natrljajte običnom belom svećom po celoj površini ili samo na određene delove, npr. ivice i sl.)

 Preko sveće se nanosi svetlija boja četkom ili se utapkava sunđerom. Najbolje je kad ima minimum dve boje tako da bojena površina ne bude ujednačena i dosadna već malo šarena. Na taj način će se i salveta bolje utopiti u pozadinu i neće izgledati nalepljeno kako bi inače izgledala kada bi se bojilo jednom bojom. Nijanse boja koje birate treba da budu uvek slične bojama sa salvete ili papira. Ajvori (boja slonove kosti) je uvek obavezna i uz nju ide još najmanje jedna, npr. roze ili lila ukoliko vam je salveta u takvim bojama ili npr. žućkasto – zelenkasta za papir sa suncokretima…

 Kada se boja osuši (takođe može fenom) izgulite je šmirglom neke srednje granulacije, tako da dobijete starinski izgled. Ukoliko želite da vam predmet bude izguljeniji samo pritisnite jače ili prethodno natrljajte više sveće.

Nakon toga lepite salvetu ili papir. 

    Salvetu UVEK TREBA PRVO RASLOJITI!!! 

    Obično ima 3 sloja a vi lepite samo onaj sa slikom. 

  VODITE RAČUNA JER SE TAJ SLOJ SA SLIKOM ČESTO ZALEPI ZA DRUGI SLOJ SALVETE, A PRILIKOM LEPLJENJA SE ZBOG TOGA PRAVE BALONČIĆI I SALVETA NE MOŽE LEPO DA SE ZALEPI. 

   Salvetu prvo iscepkajte do ivice motiva pa onda lepite lepkom za dekupaž ili razređenim drvofiksom od centra motiva ka ivicama tako da istisnete sav vazduh. Uvek je bolje iscepkati salvetu jer se one krzave ivice fino utope u podlogu. Budite pažljivi jer salveta može lako da se iscepa. Koristite obavezno neke mekše četke za lepljenje (one narandžaste su dobre). Možete da koristite i pirinčani papir. Sa njim je još lakše jer je daleko čvršći i kvalitetniji od salvete + nema nepotrebnih frustracija.
 
Nakon lepljenja ukrašavate predmet sa šablonima. Šabloni se nanose tvrdim okruglim četkama sa zasečenim tupim vrhom, koje prethodno treba dobro da osušite da vam boja ne bi podlivala ispod šablona. – umočite četku u boju, rastrljate tj. skinete višak boje obavezno na neki papir ili novinu sa strane i utapkavate tako prosušenu četku sa malo boje preko šablona.

Lakirajte sa providnim lakom na vodenoj bazi. Lak može biti mat, satenski ili sjajni, u zavisnosti od toga šta volite.
 
Country crackle + dekupaž (efekat ispucalog)

Kod country krekla postupak je potpuno isti kao i kod šebi šika, samo što se umesto sveće suvom četkom nanosi krekl (korak 4). Takođe ga možete naneti na ceo predmet ili samo ponegde. Možete ga isto sušiti fenom. Kada je krekl potpuno suv, preko njega utapkavajte boju sa suvim sundjerom ili je nanesite suvom četkom. Čim primeteite da boja počinje da puca nemojte je više nanositi. Nakon toga sledi lepljenje salvete ili pirinčanog papira, šabloni i lak.

NAPOMENA:
Sav pribor i material možete kupovati u hobi radnjama, farbarama ili kod kineza.

Prajmer za plastiku, metal, staklo (ima ga i u bilo kojoj hobi radnji ali u farbari je obično jeftiniji), drvofiks, šmirgla, završni lak na vodenoj bazi (mat, sjajni, satenski – obavezno providni) u bilo kojoj farbari.

Sveća u bilo kojoj prodavnici.

Četke su najjeftinije kod kineza. Ima ih još u hobi radnjama ili prodavnicama umetničkog materiala.

Boje akrilne, kreklovi (na vodenoj bazi) u hobi radnjama ili prodavnicama umetničkog materiala.

Šabloni u hobi radnjama ili u uradi sam.

Kako se vama čine moji prvi radovi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF