Странице

Translate

30. 4. 2014.

Pogača prolećni cvet







Svi dobro znate da obožavam pogače i uopšte testo, jer može svašta da se uradi sa njim, tada kreativnost dolazi do izražaja, a mirisi koji ispune kuću dok se pogača peče su neodoljivi.

Ovo je još jedna pogača u nizu koju sam pravila i uslikala, dosta njih i nisam fotkala, ali eto neka se nađe, možda nekom od vas bude inspiracija. Postupak izrade je sličan kao kod ove pogače sa nekim malim izmenama. Ovde možete da pogledate sličnu pogaču sa postupkom savijanja testa. 

Sastojci:
1 kocka kvasca
0,5l mleka
3 žumanca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
70 gr. masti (ulja, putera)
1 kg mekog brašna

Za premazivanje:
100 gr. masti
1 žumance

i još treba:
1 žumance
2-3 kašike mleka
lan (susam, kim)

Priprema:
Rastvoriti kvasac u malo toplog mleka sa jednom kašičicom šećera, pa kad naraste zamesi testo od navedenih sastojaka. Prektiti krpom i ostavi na toplom se da naraste.

Kad je testo naraslo podeliti ga na pet jednakih delova. Jedan deo ostaviti sa strane a ostala četri rastanjiti u obliku tepsije u kojoj ćete peći pohaču.

Tri rastanjene površine premazati dobro umućenom mašću i žumancetom pa složiti u tepsiju jednu preko druge. Četvrtu površinu ne premazivati, već je samo lagano prebaciti preko ostale tri. Iseći pogaču na 8 delova ali ne do kraja, pa svaki trougao zaseći po sredini. Sada dva puta provući zasečene krajeve tougla kroz zarez. Tako uraditi sa ostalim zasečenim delovima pogače. Lagano podvući krajeve pogače da se dobije okrugao oblik.

U sredinu pogače staviti onaj peti kolačić, celu pogaču premazati sa umućenom mašću i zumancetom i posuti lanom.

Ostaviti pogaču da se podigne jedno 15-20 minuta i peći se na 180 stepeni dok ne dobije lepu rumenu boju.

Napomena:

Ovu pogaču možete praviti i bez žumanaca, meni su ostala od beze torte pa sam ih iskoristila na ovaj način, ali nije neophodno da se jaja stavljaju u testo. Takođe kod premazivanja pogače može i bez žumanaca, ali mast, ulje ili puter se obavezno stavljaju i u testo i za premazivanje.

Prijatno!!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF