Странице

Translate

18. 3. 2011.

Rođendanska torta - Ta divna čokoladna torta








Za rođendan mlađoj ćerki htela sam da napravim neku pravu čokoladnu tortu koja obiluje čokoladom i spolja i iznutra. Tragala sam za receptom i evo pronašla sam ovaj predivan recept i zaista me je TA DIVNA ČOKOLADNA TORTA osvojila na prvi pogled, svojom jednostavnošću, punim ukusom čokolade, izgledom... 

Ovo je originalan recept naše drage blogerke kojoj se neizmerno zahvaljujem na ovako divnom detaljno objašnjenom recepu.

Tijesto:

2 šalice šećera (480 ml ili 16 oz)
1 i ¾ šalice brašna (oko 420 ml ili 14 oz brašna)
¾ šalice kakaoa (oko 180 ml ili 6 oz)
1 žličica soli
3 žličice praška za pecivo
2 jaja (veća)
½ šalice ulja (oko 120 ml ili 4 oz)
1 šalica mlijeka (oko 240 ml ili 8 oz)
1 šalica vruće vode (oko 240 ml ili 8 oz)

Krema:

1 i ¼ šalice šećera (oko 300 ml ili 10 oz)
1 šalica slatkog vrhnja za šlag (250 ml)
15 dkg kvalitetne tamne čokolade
12,5 dkg maslaca
1 vanili šećer ili 1 žličica ekstrakta vanilije

U većoj posudi električnim mikserom pri najmanjoj brzini izmiješajte šećer, brašno, kakao, sol i prašak za pecivo. Dodajte jaja, ulje i mlijeko pa pojačajte brzinu i miješajte oko 2 minute. Smanjite brzinu te umiješajte kipuću vodu. Tijesto će biti dosta tekuće. Podijelite tijesto u dva kalupa te pecite istovremeno na 175 C, 30 – 35 minuta ili dok nož iz sredine ne izađe čist. Ohladite tijesto u kalupima.

Da biste pripremili kremu, u posudi za kuhanje drvenom kuhačom pomiješajte šećer i slatko vrhnje pa ih zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuha, miješajući povremeno. Kada prokuha, smanjite vatru i kuhajte 6 minuta. Dodajte čokoladu i maslac pa miješajte dok se ne otope te dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu. Izlijte je u drugu posudu te umješajte vaniliju (ja je ostavim u istoj posudi kako bih imala manje suđa). 

Kada se tijesto potpuno ohadi provjerite kremu. Trebala bi biti gustoće majoneze. Ako je previše rijetka ostavite je da se još malo ohladi.

Moram samo da napomenem da sam pravila duplu meru i smanjila količinu šećera i u testu i u kremi. Razlog je što se kod nas ne može baš uvek naći kvalitetan kakao i tamna čokolada, pa sam se plašila da torta ne bude preslatka. I pogodila sam, čokolade koje se mogu naći na našem tržištu su preslatke, kakao takođe...

Ovo je copy-paste recepta, koji je lepo i do detalja objašnjen.

Mogu vam reći da su je pohvalili i stari i mladi, bili su oduševljeni da je u tren nestala :)
Ružice sam pravila od fondana sa belom čokoladom  sa ovog divnog Bloga, i mogu vam reći da sam se igrala sa njim do mile volje... napravila sam jako puno ružica - prvi put u svom životu - masa je jako zahvalna za modeliranje.

Tortu sam ukrasila sa Fererro Rocher koji jako često pravim, jer ga svi ukućani obožavaju.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF