Странице

Translate

27. 5. 2010.

Čokoladna torta

Sastojci:
300 g šećera

250 ml ulja
200 g džema (od kajsija, višanja, ili po želji)

400 g oštrog brašna tip 400

2 kesice praška za pecivo
2 kesice sode bikarbone
2 kesice vanilin šećera

100 g kakaa
400 ml jogurta
100 ml mleka

Za glazuru:
50 g maslaca
100 g čokolade
6 kašike slatke pavlake

Priprema
Izmešajte šećer, ulje i džem.
Posebno pomešajte sve suve sastojke (brašno prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao), vodeći računa da razbijete grudvice od kakaoa.
Posebno izmešajte tečne sastojke zajedno sa đžemom i sjedinite sa prethodne dve smese.
Sve dobro sjedinite, ja to radim sa drvenom varjačom i sipajte u kalup sa obručem promera 28 cm
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.


Fil može po izboru, meni je najbrže bilo da napravim standardni fil od mleka, pudinga od vanile i maslaca u koji na kraju dodam 4-5 kašike umućene slatke pavlake .

Tortu sam prelila sa ganaš kremom, s tim što u taj krem dodam još 2-3 kašike kisele pavlake.

Treba je napraviti bar jedan dan ranije, jer upije sve sastojke i sočnija je...aaaa... ako uspete da je sačuvate dva-tri dana, eeee... onda je najbolja i najsočnija :D ;)


Slika
Slika

Slika

Slika
Ovo je ista tortica samo u drugacijem izdanju, takodje pravljena za babine divnim dugo cekanim bebicama

Slika 

SVEČANA POGAČA KRUNA






Ovu pogaču sam pravila za ćerkin rođendan, za Mladence ćerki i zetu inspirisana cipelicinom pogačom sa Coolinarike 
(recept je copy-paste).

Sastojci:

4 solje brasna
250 ml mlijeka
1 puna kasika suvog kvasca (ja sam stavila 1 sveži kvasac)
1 casa oko 250 ml jogurta
50 ml ulja  

Priprema:

1. Zamesiti testo srednje tvrdoce, postepeno dodavati tecnost dok ne dobijete zeljenu cvrstocu. Ostaviti da nadolazi pa ponovo premesiti.
2. Odvojiti trecinu testa za dekoraciju.
3. Pomocu modlice za kolace praviti listice da dobijete kao pola lista koji nemora da bude pravilnog oblika jer cete ga prekriti drugim listom. Radnu povrsinu posipati brasnom.
4. Od ostalog testa umijesiti okruglu pogacu (velicina torte). Namazati je okolo vodom i ređati listove. U sredinu stavljati napravljene cvetove i ruze. Njih pre uvijanja posipati brasnom da se ne bi zalepile.
5.Ostaviti da nadodje dobro pa namazati jajetom.

Postupak:

Ukoliko zelite dodati jos malo umjetnosti i mozda pojacati efekat, napravite ovakvu krunu . Od jedne i 1/2 solje brasna uz dodatak 1 kasike soli zamesite dobro tvrdo tijesto. Izrezite nekoliko traka kao na slici i namazite uljem neku loptastu posudu, koju ste prethodno prekrili folijom, premazite jajetom i pecite krunu oko pola sata na 180 stepeni da malo porumeni. Ovakva pogaca je super za sve praznike, svadbe…

Posluživanje:

A ako volite spektakle pre iznosenja pogace na sto izvadite jednu ruzicu pazljivo i na to mesto stavite ili manju papriku ili izdubljeni cvrst manji paradajz u koji sipate malo jakog pica, alkohola i zapalite… Ja nisam htela da eksperimentišem ali ideja je super :lol:
                          

Pravila sam je skoro i za babine divnim bliznakinjicama koje su moji dragi prijatelji posle vise godina cekanja konacno dobili.  


  
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF