Странице

Translate

19. 5. 2013.

Starinska torta






Mamina starinska torta, torta nad svim tortama, neponovljiva i neprevazidjena. Omiljena u našoj porodici, medju prijateljima i rodjacima. Zna se kad su neka veća porodična slavlja, okupljanja, ona je uvek tu da ulepša naše trenutke. Vrlo je velika, izdašna, čvrsta, pogodna za transport, pa je gost i na svadbama koje su van Beograda, izdržljiva je i zna da prevali i stotine kilometara da se ne ''mrdne''.

Eto takva je mamina starinska torta, ispisana na već izbledelom, požutelom papiru, slova se skoro i ne vide, pa se našla i ovde da se sačuva, da se ne zaboravi!

Sastojci za kore x 3:

5 belanca
5 kašike šećera
50 gr. seckanih oraha
125 gr. seckanih smokava
2 kašike brašna

Fil I:

15 žumanca
10 kašike šećera
1 puter (250 gr.)

Fil II:

300 gr. šlaga
4 dl. Gazirane vode
200 gr. bele čokolade

I još treba (za prelivanje kora):

200 gr. čokolade
40 gr. putera
4 kaš. ulja

Postupak:
Priprema kora:
Umutiti belanaca sa šećerom dok ne postanu sjajna i čvrsta. Lagano ručno umešati seckane orahe, seckane smokave i brašno. Ispeći 3 takve kore. Peći u plehu koji ste obložili pek papirom, 15-20 minuta na 160 stepeni dok blago ne porumeni, zavisi od vase rerne. Pazite da se ne presuši.

Na pari istopiti 200 gr čokolade, 40 gr putera i 4 kašike ulja i preliti preko sve tri kore  i ostaviti da se čokolada stegne.

Fil I: Umutiti 15 žumanaca sa 10 kašika šećera i kuvati na pari dok se šećer ne istopi. Kad se  ohladi dodati jedan umućen puter.

Fil II: Umutiti šlag sa gaziranom vodom pa dodati belu istopljenu čokoladu.

Filovati: Kora prelivena čokoladom, fil I, fil II, kora prelivena čokoladom,, fil I, fil II, kora prelivena čokoladom,, fil I, fil II.


Ovde je rađena sa četri korice.

Prijatno!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF