Странице

Translate

22. 9. 2015.

Slana torta od rendanih tikvica




Ovo je recept sa coolinarike, moje drage drugarice Milice samo sam ga ja malo izmenila da bude u skladu sa principima hrono ishrane.


Sastojci:

Za kore:
1 velika tikvica
3 jaja
3 vršne kasike spelinog brasna
vršna kasika razenog brasna
po zelji seckan persun
ispeći 2 x

Za fil:
oko 600 gr sitnog sira (kod mene urda)
malo kiselog mleka (najbolje domaće) da se razredi sir da bude maziv
persun i beli lik (opciono)

Priprema:
U dva suda narendati po jednu veliku ociscenu tikvicu, posoliti i ostaviti 20-ak minuta da puste vodu.
Ukljuciti rernu na 180 stepeni. Umutiti 3 jaja mikserom, oko minut, dodati iscedjene tikvice i dozvoljeno brasno, ne sme da bude tecno, nego kompaktno, a ako je retko, dodati brasno jos malo i seckani persun.

Pleh ( 40x30 onaj veliki crni djuvec) obloziti pek papirom i bez ikakvog uljenja izliti smesu, lepo poravnati da bude iste debljine i peci 20 minuta.

Za to vreme mutiti za drugu koru, ovu prvu izvaditi, skinuti odmah papir, vratiti ga u pleh, isipati smesu i peci.

Dobicete dve tanke korice, koje su cvrste i meke u isto vreme, ne kidaju se i mogu se seci da se "kroje" prema velicini cinije u kojoj se servira slana torta. 
Ja je redjam u plasticnoj kutiji sa poklopcem zbog belog luka da se ne siri miris po frizideru, svaki red kore premazujem sirom, pospem persunom i seckanim belim lukom i stavim u frizider.

Posluživanje:
Ove korice nemaju ni kap ulja i peku se bez ulja, tako da mirne duse mozete da uzivate u njoj, a opet, zasitna je. Mozete ih premazati bilo kojim slanim filom, sirom pomesanim sa kiselim mlekom, jogurtom, kiselom pavlakom da dodajate alevu papriku, beli luk... 
Toliko sam odusevljena sa njom, da sam vec napravila dobru zalihu rendanih tikvica za zimu! 


Prijatno!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF