Странице

Translate

29. 9. 2015.

Pasterizovani paradajz pelat
Recept je sa neta, bez konzervansa, vinobrana, šećera i drugih gluposti koje nalazimo na našem tržištu. Prvi put ovo radim pa cemo videti kako će se održati preko zime, ali mislim da neće biti problema, obzirom da je pasterizovan oko sat vremena u vreloj vodi. 

Sastojci:

Na 1 kg paradajza (najbolje onaj duguljasti takozvani šljivar, ako nemate njega može i običan sitniji) ide 1 kasicica soli, 100ml vode, lovorov list, svezi bosiljak (ja nisam imala), malo bibera u zrnu.

Prokuvati vodu i so srazmerno količini paradajza koju imate.

Paradajz oprati, očistiti od peteljki oštrim nožićem, na jednom kraju zaseci u krst i spustati u vodu koja vri na 10-tak skundi, vidi se kad se zaseceni vrhovi malo podignu.

Prebaciti ih u jako hladnu vodu (dodati kocke leda) isto na 10-tak sekundi. Oljustiti paradajz i slagati u vruce tegle (malo ih zagrejati u rerni-ja nisam grejala tegle), izmedu staviti malo bibera, i po koji listic bosiljka (kod mene lovorov list), pritisnuti paradajz da ispusti svoj sok koji prosuti iz tegle. Naliti prokuvanom vodom, zatvoriti tegle metalnim poklopcima, staviti u lonac u koji smo prethodno stavili jednu kuhinjsku krpu i naliti toplom vodom do visine tegle. 

Kad voda provri, smanjiti vatru u ostaviti tako 35 minuta da vri (ja sam kuvala oko sat vremena). Skloniti šerpu sa teglama sa vatre i ostaviti da se tegle ohlade u toj vodi u kojoj su pasterizovane. 

Sutradan tegle lepo složiti na hladno tamno mesto.

Ja sam pravila dve ture po šest kilograma paradajza od kojih sam dobila 14 velikih tegli paradajz pelata. 

Kad ga budete koristili vodite računa koliko soli dodajete u jelo jer je dosta slan.

Prijatno!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF