Странице

Translate

16. 3. 2011.

Zdrav posan vege ručak



Ovo je ručak koji je spremila moja mlađa ćerka Bojana... ona obošava ovakva jela sa dosta povrća, nije baš vegetarijanac, ali meso vrlo retko jede. Veliki je esteta i uvek kad ja nešto spremim moram da vodim računa da to bude lepo servirano, njene su reči uvek ''mama pa znaš da ja jedem očima a ne zubima'', jako joj je važan izgled hrane , takva je bila od malena, a uz nju smo i mi naučili da puno važnosti pridajemo izgledu jela...

Dala mi je odobrenje da objavim njen recept, jer kad je ona u kuhinji tu nema pristupa nikome, hehe... kao da joj treba samoća da nešto lepo i ukusno ishemija.

Pa da počnemo:

- 100 gr. bundevinog semena
- 200 gr. ovsene pahuljice
- 200 gr. ražene pahuljice
- 200 gr. ovsene pahuljice

- 3 kašike mlevenog lanenog semena potopljenog u malo tople vode da ogrezne (ovo je zamena za jaja)
- 200 gr. belog kukuruznog brašna sa potočare
- 200 gr. žutog kukuruznog brašnas a potočare
- od začina: korijander, kumin i kurkurma
- susamovo ili maslinovo ulje za prženje pljeskavica

Prva četri sastojkae zajedno izblendirati u to dodati prethodno natopljeno laneno seme, belo i žuto kukuruzno brašno, začine i doliti tople vode koliko je potrebno da bi se masa lepo oblikovala u pljeskavice. Ostaviti masu desetak minuta da odsroji, napraviti pljeskavice i pržiti na susamovom ili maslinovom ulju, dok ne porumeni. Posuti ih sa gomasio (začin napravljen od prženog susama i pržene morske soli, posipa se preko kuvanih žitarica, otklanja kiselost krvi).
 
Servirati toplo uz dodatak povrća kuvanog na pari a la dente. Ovo je jako važno jer povrće zadrži sve hranljive sastojke, boju i ukus. Povrće preliti sa maslinovim uljem i malo belog luka ko voli.
 
Preliti sa humusom i taanom (gusti pire od prženog i mlevenog susama) i dodati isklijale žitarice.
 
Njen izbor je ovog puta bio brokule i šargarepa kuvana na pari i klice crvene deteline (alfa-alfa) stare četri dana, koje smo sami u kući uzgojili.

PRIJATNO I UŽIVAJTE!!!


http://i871.photobucket.com/albums/ab280/jacamaca_photos/cupcake-1-1.gif
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF