Странице

Translate

28. 7. 2011.

Kiflice pahuljice *** :)





Većina nas ima svoj favorit recept po kome pravi testo sa kvascem, koji sigurno uspeva. Ja sam puno recepata isprobala i opet... i dalje se držim porodično nasledjenog recepta od moje majke iz njene stare sveske koji je decenijama pravila i verovatno i ona nasledila od svoje majke i koji nas nije nikad izneverio.

Sastojci:
4 dl jogurta - sobne temperature
1 dl ulja - (izvorno ide mast ali pošto je domaću, kvalitetnu mast teško naći, ulje može da posluži)
1 kocka svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 dl. mleka
1 kašika soli
1 kg brašna tip 400
1 kašika belog sirćeta
2 jaja
krupna so
semenčice za posipanje (susam, lan, kim)

Postupak:
Kvasac rastvoriti u mlakom mleku, sa kašičicom šećera i kašikom brašna. Kad kvasac počne da radi, dodati ga u prosejano brašno pomešano sa solju. Zamesiti glatko testo sa jogurtom, dodati ulje, sirće i dobro ga izraditi. Pokriti ga sa kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da se podiže, dok ne udvostruči volumen.

Premesiti testo i podeliti na 8 malih pogačica. Svaku pogačicu podeliti na osam delova, filovati sa sirom u koji ste dodali jedno umućeno belance. Ovo testo je neutralnog ukusa, pa ga možete filovati i sa džemom, nutelom, ili ostaviti bez fila.

Savijati male kiflice, premazati ih sa žumancetom u koje ste dodali malo mleka, posuti semenčicama, ostaviti da malo narastu i peći u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumene.

Poslužite ih uz šolju jogurta, sir, ili već po vašem izboru.

Kiflice su mekane, vazdušaste i pahuljaste i drugi dan.

Prijatno :)))






Zokina cvekla sa kozijim sirom




Ovo lepo, osvežavajuće predjelo često pravim, jako je zdravo, lagano, osvežavajuće, posebno za ove letnje dane i može da zameni kompletan obrok.

Posebno je atraktivno na stolu kao hladan bife, zakuska, party...



Recept možete pogledati ovde, a našla sam ga kod moje drage Zoke sa Coolinarike, ovde možete pogledati originalan receptić. Hvala Zoki moja mila za ovaj čaroban receptić :)))

Ovo je moja malo prerađena verzija recepta.
Sastojci:
1 kg skuvane i oljuštene cvekle
300 gr. sremskog sira
200 gr. starijeg kravljeg sira u kriškama
200 gr. rendanog starog kozijeg sira
1 (250 gr.) teglica slačice u zrnu
malo senfa, začina, so, biber, začinske trave po ukusu, peršun za ukrašavane


Cveklu skuvati u ekspres loncu, ohladiti, očistiti, iseći na što tanje listiće i ređati je na opisani način.
Prilikom kuvanja voditi računa da sačuvate repiće od cvekle, kako ne bi izašla boja i vitamini iz cveklice. Nemojte ih nikako seći pre kuvanja!!!
Ostali postupak je isti...

Prijatno i uživajte :))))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF