Странице

Translate

27. 11. 2013.

Posan Slavski kolač





Sutra 28. novembra počinje Božićni post i traje četrdeset dana, do 6. januara Badnjeg dana, kad je zadnji dan posta. 

Ovaj period obiluje srpskim Slavama, pa ukoliko slavite posnu Slavu, ili ako Vaša Slava pada u sredu ili petak, neophodno je da napravite posan Slavski kolač.

Za ovaj kolač, kao i za mrsni Slavski kolač, kako je navedeno i u prethodnom postu, potrebno je da domaćica dan uoči Slave rano ujutru zamesi i ispeče kolač.

Za razliku od mrsnog kolača, posni kolač se mesi samo sa belim pšeničnim brašnom, kvascom, solju i vodom (po mogućnosti osveštalom vodom). Testo treba da je tvđe umešeno kao za hleb, a ja praktikujem da ga podelim na nekoliko jufkica koje oblikujem u pletenice i manje lepinjice.

Ovo je praktično iz estetskih razloga, jer kolač prilikom narastanja, a kasnije i tokom pečenja može da pukne, a ako ste ga izdelili na manje delove, manja je verovatnoća da će vam se to desiti.   

Ukrasi na kolaču se prave od presnog testa, bez kvasca, sa brašnom i vodom, možete dodati i so, a neke domaćice praktikuju da dodaju i gustin da bi im ukrasi bili belji.

Pre nego što stavite ukrase na kolač koji je narastao, možete ga pramazati sa šerbet vodom (malo karamelizujte 2 kašike šećera, sipajte 2-3 kašike vode) i kad se šećer otopi lagano sa četkicom premažite kolač, pa zatim poređajte ukrase na kolač.

Obavezno napravite 4-5 pečata sa poskuricom koju možete da kupite u crkvi ili u specijalizovanim crkvenim radnjama.

Kolač prvo pecite na jačoj temperaturi, dok ne dobije maksimalnu visinu, zatim smanjite temperaturu i na tišoj vatri ga lagano ispecite do kraja. Ukoliko postoji opasnost da vam kolač previše potamni, odozgo stavite foliju ili pek papir.

Vodite računa da vam kolač bude dobro pečen, da ne ostane živ, jer se i zadnja mrvica kolača mora pojesti, KOLAČ SE NE BACA!!!

U toku Slave svakog gosta poslužite sa parčetom kolača.

Slavski kolač se ne šalje nikome, osim ako otac sinu predaje Slavu. U tu svrhu se iseče veći komad kolača i parče upaljene sveće i svečano se u toku Slave preda sinu Slava da je on dalje slavi.

Više o Krsnoj slavi, pravoslavnim običajima i mrsnom slavskom kolaču možete pročitati u mom prethodnom postu.

SREĆNA SLAVA DOMAĆINI!!!










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF