Странице

Translate

26. 12. 2015.

Hrono punjeni karfiol i objavljivanje nagrađenih









O hrono ishrani

Ne bih za sebe mogla da kažem da sam bila neki veliki gurman, više sam uživala da pravim obroke malo drugačije i serviram na malo zanimljiviji način za svoju porodicu i prijatelje.
Pre nego što sam počela sa ovim načinom ishrane, jako sam neredovno jela, doručak na poslu oko 12-13 časova, ručak oko 5-6 popodne, večeru sam uglavnom preskakala ili u danima krize jela šta stignem vrlo kasno.

Nikad nisam bila  neki ljubitelj slatkiša, ali slana peciva, pogače i sve od kvasca sam obožavala i tu nisam imala nikakvu meru, što govori i veliki broj postova na ovu temu na mom blogu Jacina čarobna kuhinja (koji pišem skoro šest godina).

Kilogrami su se tako taložili, sve do letos, kad sam na moru dobila nesnosne bolove u kolenu, koji nisu prestajali mesecima, da bi mi lekari posle višemesečnih ispitivanja i nagađanja ustanovili da se radi o reumatoidnom artritisu (teškom hroničnom autoimunom oboljenju).

To me je nateralo da promenim nešto u načinu ishrane, nisam želela da to budu dijete sa kratkotrajnim jo-jo efektima, već nešto što će biti životna filozofija zdravlja… I tako sam jednog četvrtka zajedno sa suprugom (koji mi je bio velika podrška), krenula u ovu divnu avanturu zvanu ‘’Hrono’’

Hrono je difintivno ubrzao i olakšao i proces mršavljenja, a trebalo je vrlo malo volje, discipline i snage da se pridržavam ovog načina ishrane i života, jer zdravlje je najpreče.

Ne treba se opterećivati sa tim koliko ste smršali i za koje vreme. Naravno, svi mi bi hteli da budemo privlačni, zgodni i lepi, ali pre svega treba da budemo zdravi, zato neka je vaša motivacija i cilj zdrava težina, a to se postiže ovim načinom ishrane, gde se poštuje satnica za obroke, kao i pravilno kombinovanje namirnica. Količine unetih oboka nisu ograničene, tako da ni u jedenom trenutku ne osećate glad ako se pridržavate svih pravila, nema posebnog magičnog jelovnika, obroci na 5-6 sati, šetnja i dosta vode. Jela treba da su jednostavna i izbalansirana, sa malo mesa, malo termički obrađenog povrća i dosta termički neobrađenog povrća.

Jedno od lepih, ukusnih i ekonomičnih jela je i:

Hrono punjeni karfiol

Ovo je vrlo lagano i jednostavno jelo i preporučuje se za ručak, mada ako mleveno svinjsko meso zamenite sa piletinom ili ćuretinom, a mast sa dozvoljenim uljem može da bude i večera. Ukoliko ga spremate za večeru, izostavite alevu papriku.

Sastojci:
1 karfiol
500gr. mlevenog svinjskog mesa od buta
dozvoljena masnoća (mast, maslinovo ulje, ulje od koštica grožđa)
1 belance
1 glacica crnog luka
2-3 češnja belog luka
začini (so, biber, aleva paprika, kurkurma, kari, mirođija, peršun)

Postupak:

Na malo ulja ili masti prodinstati crni i beli luk i dodati začine. Kad se prohladi, u smesu dodati jedno belance i sjediniti.

U dosta slane vode skuvati očišćenu i opranu glavicu karfiola. Paziti da se ne prekuva karfiol, samo par minuta, jer će se još dodatno peći u rerni. Prohladiti i premazati sa smesom karija i kurkurme koju prethodno razmutili u malo vode.

Pažljivo nafilovati karfiol mlevenim mesom, pa peći u rerni 15-20 minuta na 180 stepeni, samo da se svi sastojci i ukusi prožmu, jer su sve namirnice već prethodno termički obrađene.
Služiti uz sezonsku salatu.

Prijatno!

A sad objavljivanje nagrađenih koji su učestvovali u novogodišnjoj nagradnoj igri:

- Prvu nagradu komplet od 8 alatkica za izradu i modeliranje figurica od fondana je dobila Bojana Stefanović,

- Drugu nagradu Istiskivači u obliku srca 3 komada je dobila Tatjana Janić i

- Treću nagradu plastični sekači 5 komada je dobila Dijana Ademović.

Čestitam!!!

Molim nagrađene da mi dostave adrese kako bi im poslala poklone.

Edit:

Ovaj recept je objavljen u prvom broju Hrono kuvara, koji je izašao iz štampe pre Božića.





Toplo preporučujem da ga uzmete, jer ima jako dobrih hrono recepata, kao i saveta :)

Želim vam zdravlje, sreću i uspeh u Novoj 2016. godini :)

Srećni praznici!!!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF