Странице

Translate

9. 1. 2013.

MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI!!!






MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI!!!

Mislite da sam zakasnila sa čestitkom za Božić, ne nisam, Božić se slavi tri dana, osim toga danas je i Sv. Stefan, pa koristim priliku da čestitam Slavu svima koji danas slave :))


Kod Srba se Božić proslavlja svečano, obiluje raznim običajima i to je najlepši i najradosniji period u celoj kalendarskoj godini.

Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božjeg, Spasitelja sveta. To je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, roditeljstva, očinstva i materinstva. Kod Srba je Božić ispunjen najlepšim verskim običajima i obredima. Svi ti običaji i obredi imaju jedan osnovni smisao i svode se na jedan cilj: umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina! Sve je to izraženo u kratkoj narodnoj zdravici i molitvi o Božiću: „Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru!“

Božiću se raduje i staro i mlado, i muško i žensko. Na nekoliko nedelja pred Božić (već od Nikoljdana) i nekoliko nedelja posle Božića (do Savindana) traje svečano praznično raspoloženje. Narod se veseli i raduje, u kućama i porodicama vlada prijatno duhovno raspoloženje, u atmosferi se oseća neko tiho praznično blaženstvo, pa se u takvim prilikama ljudi mire, praštaju jedni drugima uvrede nanete preko godine i ceo narod postaje jedna duša.

Toliko za sada, o običajima u mojoj porodici, česnici i o ovoj pogači uskoro, a vi uživajte sa svojim bližnjima i u zdravlju, ljubavi, slozi i izobilju provedite božićne praznike :))







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF