Странице

Translate

24. 12. 2011.

Supa od fazana sa griz knedlama

Dobili smo od dragih prijatelja dva fazana, od jednog sam napravila supicu sa knedlama a od drugog fazana u pacu, recept za ovo drugo sledi.
Mislila sam da će meso biti tvrdo i žilavo kao i svaka druga divljač koju sam jela, međutim nije tako, jako je mekano i ukusno.

Sastojci za supu:
1 fazan
3 šargarepe
1 koren i list peršuna
1 manji koren i list celera
1 koren i list paštrnjaka
2 manja kromira
1 srednja glavica crnog luka
2 češnja belog luka (po želji)
1 list lovora
par zrna crnog bibera
so po ukusu
suvi začin po ukusu
2l hladne vode

Sastojci za griz knedle:
1 jaje
50gr. svinjske masti
100gr. pšeničnog griza

Postupak pripreme supe:
Fazana dobro oprati, staviti u veću šerpu i naliti hvadnu vodu. Dok ne provri metalnom cediljkom stalno skidati penu - obavezno!!!
Kad provri dodati očišćeno povrće, lovor i biber i posoliti po ukusu. Dok se supa kuva povremeno skidati penu ako se pojavi. Kuvati poklopljeno na tihoj vatri, ne sme jako da vri.

Kad meso i povrće omekša, supu procediti u drugu šerpu i staviti na laganu vatru da ponovo provri. Za to vreme pripremiti knedle.

Postupak pripreme knedli:
50 gr. masti sipati u tanjir i dobro umutiti viljuškom da mast pobeli i postane penasta. Dodati odjednom celo jaje i ponovo mutiti da se smesa ujednači. Na kraju dodati griz, brzo sjediniti, kašičicom praviti male knedlice i odmah zakuvati u supu koja ne sme jako da vri, nego što kaže moja majka samo da ''šapuće'' ;)
Knedle kuvati 5-10 minuta u zavisnosti koliko su velike i kakav je griz. Ako je griz sitniji knedle će se skuvati brže i obrnuto. Probajte kašikom presečite jednu knedlicu pa ako vam se učini tvrdom kuvajte još malo dok knedle ne omekšaju. Prilikom spuštanja knedli u supu sve će potonuti na dno šerpe, ali kako se kuvaju polako će jedna po jedna isplivati na površinu supe.

Na kraju dodati suvi začin po ukusu, skloniti supu sa vatre i ostaviti je poklopljenu desetak minuta da se malo ''odmori'. Pre samog služenja supu posuti sino seckanim peršunom.

Kuvano meso fazana i povrće možete polužiti posebno kao rinfliš ili ''lešo'' uz ren ili neki sos, recimo od paradajza, beli sos od rena, mirođije i sl. i imaćete zdrav kompletan obrok.

Prijatno!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF