Странице

Translate

26. 2. 2010.

Lovačke šnicle by my mammy

Lovačke šnicle by my mammy

Ove šnicle moja majka pravi redovno kad joj unuke dodju u goste. Niko tako ne zna… pa ni njihova majka…

Sastojci

1 kg crnog luka
600 gr. telećeg mesa
4-5 češnja belog luka
4-5 kom. kiselih krastavčića
brašno za paniranje
po 1 kašiku senfa i rena
1 list lovora

Vegeta, biber, začinske trave po ukusu
1/2 kg šampinjona
1 kocka supe

Priprema

Teleće šnicle islupati, premazati senfom i ranom, posuti brašnom i kratko prepeći na malo ulja. Na kraju posoliti sa Vegetom.
Za to vreme iseći crni luk na sitne kocice dodati lovorov list i Vegetu i dinstati na laganoj vatri bez poklapanja.
Kad je luk gotov, dodati šnicle sipati supu i nastaviti dinstanje dok šnicle ne omekšaju.
Pred kraj dodati sitno seckane kisele krastavčiće i na listiće sečene šampinjone.
Kad uvri voda i jelo bude gotovo na samom kraju dodati na listiće isečen beli luk i začinske trave.
Prilog
Isprobano – gemini

Posluživanje

Jelo servirati uz dodatak riže, pire-krompira ili testenine sa sezonskom salatom

Uvijene kifle sa suvim vratom


JAFA KOLAČ

Osvežava a ne goji…


Sastojci za 10 osoba

2 jaja
10 kašika šećera
10 kašika mleka
7 kašika ulja
10 kašika brašna
1/2 praška za pecivo

(za 2 kore dupla mera)
200 gr šećera
2 dl. vode
2 zamrznute pomorandže

džem od kajsija
100 gr čokolade
4-5 kašika ulja

Priprema

Od navedenih sastojaka peći posebno dve kore.
Gornju koru izdrobiti pa dodati sirup od 200 gr šećera i 2 dl. vode.
2 zamrznute pomorandže izrendati i zamesiti sa izdrobljenom korom i vodom.
Ređati: koru, džem, fil i glazuru.
Glazura: istopiti 100 gr čokolade i dodati 4-5 kašika ulja.
Isprobale draga
schloss
zvrkut
i Grbaljka

SNEŽNI KUGLOF

Divan mirisni kuglof, za prazniče trenutke…


Sastojci za 10 osoba

4 jaja,
250 gr šećera
200 gr putera ili margarina,
125 gr mleka,
1 prašak za pecivo
500 gr, brašna
200 gr suvog grožđa
100 gr suve brusnice
100 gr tamne čokolade

po želji seckani orasi, bademi, lešnici

kora od 1 do 2 limuna ili narandže,

Priprema

PRIPREMA:
Umututi mikserom margarin, jaja, šećer, koru od limuna ili naraddže, 125 gr mleka prašak za pecivo i brašno. U to ručno umešati suvo grožđe, brusnice, čokoladu isečenu na kockice, orahe, lešnike, bademe…
Sipati masu u podmazanu i brašnom ili prezlama posutu modlu za kuglof.
Peći 1 sat na temperaturi 175Co
Toplo prevrnuti na tanjir i posuti šećerom u prahu
slika1
slika 2
presek
isprobala draga lilypumpkins

Torta Španski vetar

Ovu tortu smo pravili za Božić, kao i svake godine, ovo je standardna torta za veća slavlja i okupljanja, jer je jako ukusna, kremasta i izdašna. Ovo je recept moje majke i njoj je posvećena!!!
 


Sastojci za 20 osoba

12 jaja
2 kašike sirćeta
1 limun – sok
700 gr šećera
15 kašika šećera
8 kašika brašna
3 kašike gustina
1 l. mleka
1 puter ili margarin
100 gr proprženog i samlevenog lešnika
200 gr proprženih i samlevenih oraha
2 vanilin šećera
500 gr. šlaga

mleko po potrebi za šlag

proprženi i samleveni lešnici i orasi za ukrašavanje torte

Priprema

KORA x 2:
Ispeći koru od 6 belanca, 1 kašike sirćeta ili sok od 1/2 limuna i 350 gr. šećera. Rernu zagrejati na 250C, pa smanjiti na 100C i sušiti više od sat vremena.
Ohlađenu preseći na pola. Ponoviti postupak još jednom.
FIL:
12 žumanca umutiti sa 15 kašike šećera, 8 kašike brašna i 3 kašike gustina, pa razrediti sa 100 gr. mleka i zakuvati kao puding u preostalu litru mleka. Kad se ogladi pomešati sa 1 umućenim puterom ili margarinom, pa dodati 100 gr. proprženog i samlevenog lešnika i 200 gr. mlevenih oraha i 2 vanilin šećera.
Umutiti 500 gr. šlaga, pa filovati: kora, fil, šlag, dok se ne utroši.
Na kraju ukrasiti sa dosta šlaga koji se ne premazuje preko kore, već se nabacuje, da ispadne talasasto. Preko posuti sa proprženim, samlevenim lešnikom i orasima.
presek

KIVI TORTA

Kivi spada medu najzdravije voce. Sadrži vitamine B grupe, kao i vitamine A i C. Najbolje ga je jesti u svežem stanju svakog dana narocito zimi u vecim kolicinama, jer jača imunitet, štiti od prehlade, smanjuje rizik od nastanka mnogih bolesti, a pomaže i protiv glavobolje i stresa.
Zato iskoristite ovu čarobnu voćku i napravite jednu divnu poslasticu.

 

 


Kora x 2
8 belanca
200 gr. šećera
2 kašike sirćeta

Fil:
16 žumanca
350 gr. šećera
1 margarin
200 gr. oraha
100 gr. čokolade
2 kom. ledeni desert Eskimko od vanile
200 gr. šlaga
1 kg kivija + za ukrašavanje

Priprema

Umutiti 8 belanaca sa 200gr kristal šećera i 2 kašike sirćeta. Sve dobro umutiti kao za pusle.
Dobro podmazan pleh posuti brašnom. Pažljivo sipati smesu u pleh i sušiti koru na 150 stepeni oko 1 sat.
Ispeći dve ovakve kore.
Za fil kuvati na pari 16 žumanca sa 350 gr. šećera i kad se malo prohladi dodati dobro umućen 1 margarin.
Fil podeliti na 2 dela.
U jedan deo dodati 200gr oraha i 100gr čokolade seckane na kockice.
U drugi deo fila staviti već umućeni ledeni desert od vanile, (Eskimko), i očišćen i izblendiran kivi.
Na ohlađenu tortu dodati prvo fil sa orasima, pa onda fil sa kivijem koji ste prethodno sipati u špric za tulumbe.
Ovaj red fila možete kombinovati sa šlagom kao što je prikazano na slici
Preklopiti sa drugom korom.
Ukrasiti po želji.

Kinoa (Quinoa) crvena sa povrćem

Kinoa (quinoa) je jedna od nutritivno najvrednijih namirnica na planeti. To je prastara žitarica kojom su se hranile drevne Inke, a koja sadrzi proteine koji se lakse vare od proteina iz mesa i jaja.
Ova žitarica je odličan izvor mnogih vitamina u minerala uljučujući vitamine B grupe, magnezijum, vitamin E, fosfor i veoma važan – cink, ne sadrzi gluten.
Izuzetno je zdrava, vrlo ukusna i lako se i brzo priprema, odlično kombinuje sa povrćem i mesom.


200 gr. Kinoe (Quinoa) crvene
400 ml. vode

morska so po ukusu
1/2 kg raštana ili slatkog kupusa
300 gr. šargarepe
200 gr. bundeve
1 struk praziluka
3 češnja belog luka

maslinovo ulje

peršun

Priprema

Crvenu kinou (Quinoa) očistiti i dobro oprati pod mlazom vode, pa skuvati u vodi poklopljeno jedno 10-tak minuta (odnos vode i kinoe treba da bude 2:1).
Ostaviti je poklopljenu da odstoji još desetak minuta da upije svu tečnost.
Za to vreme posebno skuvati na pari povrće (raštan ili kupus, šargarepu i bundevu.
Praziluk sitno iseckati i prodinstati par minuta na vodi.
Svo povrće treba da bude krckavo – a la dente.


Pometati povrće sa kinoom, dodati beli luk iseckan na listiće, preliti maslinovim uljem, posoliti morskom solju i kratko par minuta propržiti na laganoj vatri da se sastojci prožmu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF