Странице

Translate

19. 5. 2013.

Starinska torta






Mamina starinska torta, torta nad svim tortama, neponovljiva i neprevazidjena. Omiljena u našoj porodici, medju prijateljima i rodjacima. Zna se kad su neka veća porodična slavlja, okupljanja, ona je uvek tu da ulepša naše trenutke. Vrlo je velika, izdašna, čvrsta, pogodna za transport, pa je gost i na svadbama koje su van Beograda, izdržljiva je i zna da prevali i stotine kilometara da se ne ''mrdne''.

Eto takva je mamina starinska torta, ispisana na već izbledelom, požutelom papiru, slova se skoro i ne vide, pa se našla i ovde da se sačuva, da se ne zaboravi!

Sastojci za kore x 3:

5 belanca
5 kašike šećera
50 gr. seckanih oraha
125 gr. seckanih smokava
2 kašike brašna

Fil I:

15 žumanca
10 kašike šećera
1 puter (250 gr.)

Fil II:

300 gr. šlaga
4 dl. Gazirane vode
200 gr. bele čokolade

I još treba (za prelivanje kora):

200 gr. čokolade
40 gr. putera
4 kaš. ulja

Postupak:
Priprema kora:
Umutiti belanaca sa šećerom dok ne postanu sjajna i čvrsta. Lagano ručno umešati seckane orahe, seckane smokave i brašno. Ispeći 3 takve kore. Peći u plehu koji ste obložili pek papirom, 15-20 minuta na 160 stepeni dok blago ne porumeni, zavisi od vase rerne. Pazite da se ne presuši.

Na pari istopiti 200 gr čokolade, 40 gr putera i 4 kašike ulja i preliti preko sve tri kore  i ostaviti da se čokolada stegne.

Fil I: Umutiti 15 žumanaca sa 10 kašika šećera i kuvati na pari dok se šećer ne istopi. Kad se  ohladi dodati jedan umućen puter.

Fil II: Umutiti šlag sa gaziranom vodom pa dodati belu istopljenu čokoladu.

Filovati: Kora prelivena čokoladom, fil I, fil II, kora prelivena čokoladom,, fil I, fil II, kora prelivena čokoladom,, fil I, fil II.


Ovde je rađena sa četri korice.

Prijatno!!!

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF