Странице

Translate

30. 10. 2010.

MAMINE KROFNE
 Ja nisam neki majstor u pravljenju krofni, ali moja majka je carica za njih.

Po njenom receptu ide: 2 žumanca, jedno celo jaje, kvasac, kašičica šećera, na vrh noža soli, 1/2 l. toplog mleka, šećer po ukusu, korica od limuna ili narandže i brašna po potrebi.

To najviše volim kad stare iskusne domaćice kažu da nešto ide po potrebi... Otkud znam kolika je potreba za toliku količinu mleka.

Pravila ja par puta sa brašnom po potrebi i konja možeš da ubiješ sa njima. Elem uhvatim ja nju letos kad smo bili u Prolom Banji, da mi pokaže koliko je to brašno po potrebi  ona da pravi a ja da gledam...

I ispade da po potrebi testo ne sme da bude previše tvrdo, doduše gušće je dosta nego za palačinke a mekše je dosta nego za hleb.

Ali glavna fora je da se testo prilikom mešenja RUKOM, diže u vis, da bi ulazilo što više vazduha i da bi krofne bile šupljikave.
Tako izrađeno testo se ostavi da naraste i još jednom premesi, pa kad počne da se diže drugi put - preručiti ga na brašnom posutu podlogu i rastanjiti pažljivo, ne oklagijom nego rukama i dlanovima ne pritiskati ga previše... Seći krofne i kad malo narastu pržiti u dobro zagrejanom ulju s tim što se prvo prži ona strana koja je bila odozgo, tad bolje narastu i budu šupljikave.

Stavljti ih na papir da upiju višak masnoće. Posipati sa šećerom u prahu, puniti sa džemom ili nutelom, a može i sir, kajmak....ma šta volite....

E i ja sam probala i sad ih tako pravim i ispadnu stvarno super!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF