Странице

Translate

30. 12. 2011.

Heljda lazanje sa povrćem





Heljda je višestruko korisna biljka leči bolesti disajnih organa, hipertenziju, nesanicu, glaukom... Odlična je hrana za decu, a od njenih ljuspica prave se medicinski jastuci koji ublažavaju tegobe i garantuju čvrst san.
Heljda je jednogodisnja zeljasta biljka sa čvrstom rebrastom i grubom stabljikom. Listovi heljde su srcoliki i zašiljeni, cvetovi su joj maleni, belo crvene boje i izuzetno jakog karakterističnog mirisa(koji u vreme cvetanja privlače pčele), dok je plod sitan i braonkasto-crn.

Bogatstvo u zrnu
Zrno heljde sadrži belančevine, masti, vitamine, fosfor, gvožđe, kalcijum, mikroelemente kao što su jod, cinkbor I drugi, organske kiseline i rutin
Inače inzvaredno sredstvo za lečenje mnogih bolesti poput hipertenzije, reumatizma, glaucoma, dijabetesa i oboljenja koja su posledica radioaktivnog zračenja. Rutin je dragoceni sastojak koji povećava elastičnost kapilara i poboljšava njihovu propustljivost.

Zdrava i hranljiva
Narodna medicina preporučuje cvet heljde kao lek protiv kašlja i sluzi u gornjim disajnim puevima. Čaj od lista i cveta upotrbljava se za lečenje arteriosklerize, naročito ako je kombinovana sa povišenim krvnim pritiskom, a sveži listovi mogu se stavljati direktno na ranu ili posekotinu, jer imaju izraženo baktericidno dejstvo. Najfinije heljdino brašno, pomešati sa usitnjenim listom ove biljke odličan je i ekološki bebi-puder koji nežnu dečiju kožu štiti od infekcija. Od heljdine prekrupe priprema se zdrava i ukusna kaša koja spada u vrhunske dijetetske proizvode.Preporučuje se u ishrani dece i odraslih jer jača memoriju i koncentraciju, leči bolesti želuca i creva, a pomaže i u slučaju malokrvnosti, gojaznosti i nervne napetosti.

Kad znamo koliko je zdrava ova žitarica, treba da je što češće uvrstimo u našu ishranu, posebno zimi jer greje organizam i daje dodatnu energiju.
U mojoj porodici često koristim heljdu u raznim oblicima: brašno, seme, kore, lazanje... Probajte i uverićete se koliko je moćna ova biljka.

Sastojci za lazanje:
300 g heljdine lazanje
2 plava patlidžana
3 tikvice
3 sveže crvene paprike
3 paradajza
3 češnja belog luka
sušeni bosiljak
zreli kačkavalj 45% masti
parmezan

Besamel sos:
150 g putera
100 g brasna
1l mleka
so
muskatni orasčić 
4 dl kisele pavlake 20 % masti

Priprema:
Prvo skuvajte bešamel sos, tako što ćete na otopljenom maslacu propržiti brašno i pažljivo postepeno dodavati mleko stalno mešajući da se ne naprave gruvice. Bešamel kuvati oko 5 minuta, stalno mešajući da ne zagori. Na kraju posoliti po ukusu i dodati muskatni orašćić u prahu. Kad se malo prohladi dodati kiselu pavlaku i izjednačiti smesu.

Povrće očistiti, oprati i iseckati na kolutove približno iste veličine.
Lazanje kuvati u vreloj vodi par minuta i ređati u podmazanoj posudi tako da u prvom redu pokrijete dno sa delom obarenihm lazanja, preko lazanja sipati bešamel sos, poređati deo povrća, narendati kačkavalj, ponovo lazanje i ponavljati postupak dok ne utrošite sve sastojke. Na kraju završiti sa bešamel sosom, posuti parmezanom, bosiljkom i ukrasiti kolutovima crvene paprike i paradajza.

Pokrite alu folijom i pecite u zagrejanoj rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30-40minuta a zatim skinite foliju i pecite jos samo malo da porumeni. 

Prijatno! :)

16 коментара:

  1. Sounds delicious!
    Sounds so good my mouth is watering!

    ОдговориИзбриши
  2. Veoma ukusno! Lazanje ni sam vrsila u godinama:) Vasa sdrji veliki broj proizvoda, povrćem . Heljda e velika, hvala!

    ОдговориИзбриши
  3. Прекрасна лазаня!БРАВО!
    Весело посрещане на 2012 година!

    ОдговориИзбриши
  4. Lasagne obožavamo, kako klasične, tako i ovakve. Na žalost, kod nas nisam vidjela listove od heljdinog brašna. Odmah bih isprobala jer jako volimo heljdu i često je koristim u na pr. juhama. Više nema ni heljdinog brašna za kupiti. Šteta, jer kao što si dobro iznijela, heljda je jako dobra.
    Zgodno ti je novo uređenje bloga, baš onako veselo!

    ОдговориИзбриши
  5. Ünnepek alatt,nagyon klassz ételeket és sütiket készítettel,szeretek hozzád benézni!
    Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet Kívánok neked!!

    ОдговориИзбриши
  6. Thank you dear Gemel and your blog is very nice, greetings and happy New Year :)

    ОдговориИзбриши
  7. Благодаря ви скъпи Candy и аз съм щастлив с вашите рецепти и блог, щастлива нова година скъпи :)

    ОдговориИзбриши
  8. Zi4e Мила, благодаря ти за чудесните коментари, които винаги съм obraduješ, и аз като посетите блога си и аз се възхищавам прекрасни рецепти:) много здраве, любов, щастие и добри рецепти в Ню 2012th колекция година :)

    ОдговориИзбриши
  9. Katarina dušo, hvala ti na poseti mom blogu i na divnom komentaru, i ja rado posećujem tvoj blog i divim se tvojim lepim receptima.
    Heljda kod nas može da se kupi u prodavnicama zdrave hrani i u bolje opramljenim supermarketima, pogledaj u zdravoj hrani, možda ćeš je tamo naći. Srećna Nova 2012. godina i puno lepih recepata mila :)))

    ОдговориИзбриши
  10. Köszönöm kedves Bibimoni hogy meglátogatta blogomban, és a csodálatos megjegyzést és nagy örömömre a blog és a receptek. Boldog Új Évet és sok-sok szép receptet kedves:)

    ОдговориИзбриши
  11. Puno hvala Vera draga, i ja tebi želim sve najlepše u Novoj godini mila :)))

    ОдговориИзбриши
  12. Wishing you and your family a very Happy New Year..may all your good wishes come true..happy holidays

    ОдговориИзбриши
  13. Thank you dear the wonderful wishes and comments, and I you and your family wish all the best in the New Year :)))

    ОдговориИзбриши
  14. Hello, I enjoy reading all of your article post. I wanted to write a little comment to support
    you.
    Review my blog : perfumes baratos

    ОдговориИзбриши
  15. This is a topic that is close to my heart...
    Many thanks! Where are your contact details though?
    my page: perfumes

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF