Странице

Translate

27. 6. 2010.

Čokoladna torta II

Torta se pravi sa 3 kore. Bele su dve kore, ali se peče 1 kora pa se deli na dva.
BELA KORA: 12 belanaca umutiti sa 350 gr šećera, zatim dodati 6 kašika mlevenih oraha i 3 kašike brašna.
ŽUTA KORA: 6jaja sa 6 kašika šećera, ztim dodati 6 kašika mlevenih oraha i 3 kašike brašna. Kore natopiti sokom od narandže.


FIL:

12 žumanaca, 300 gr šećera kuvati na pari, zatim dodati 4 rebra čokolade, kad se fil ohladi dodati 1 margarin.
Tortu premazati čkokoladom i ukrasiti po želji.


GRČKA TORTA

7 belanaca, 7 kašika šećera, 7 kašika mlevenih oraha, 7 kašika mlevene plazme. Ispeći 2 kore (2 puta 7 belanaca).
FIL:
14 žumanaca, 300 gr. šećera, skuvati sa 0,5 l. mleka i 3 kašike brašna. 2 putera umutiti i kad se fil ohladi spoji obe mase i dodati: 200 gr. seckane čokolade, 200 gr. lomljene plazme, 200 gr. seckanih oraha.
Filovati obe kore. Odozgo staviti šlag ili ukrasiti po želji.

27. 5. 2010.

Čokoladna torta

Sastojci:
300 g šećera

250 ml ulja
200 g džema (od kajsija, višanja, ili po želji)

400 g oštrog brašna tip 400

2 kesice praška za pecivo
2 kesice sode bikarbone
2 kesice vanilin šećera

100 g kakaa
400 ml jogurta
100 ml mleka

Za glazuru:
50 g maslaca
100 g čokolade
6 kašike slatke pavlake

Priprema
Izmešajte šećer, ulje i džem.
Posebno pomešajte sve suve sastojke (brašno prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao), vodeći računa da razbijete grudvice od kakaoa.
Posebno izmešajte tečne sastojke zajedno sa đžemom i sjedinite sa prethodne dve smese.
Sve dobro sjedinite, ja to radim sa drvenom varjačom i sipajte u kalup sa obručem promera 28 cm
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.


Fil može po izboru, meni je najbrže bilo da napravim standardni fil od mleka, pudinga od vanile i maslaca u koji na kraju dodam 4-5 kašike umućene slatke pavlake .

Tortu sam prelila sa ganaš kremom, s tim što u taj krem dodam još 2-3 kašike kisele pavlake.

Treba je napraviti bar jedan dan ranije, jer upije sve sastojke i sočnija je...aaaa... ako uspete da je sačuvate dva-tri dana, eeee... onda je najbolja i najsočnija :D ;)


Slika
Slika

Slika

Slika
Ovo je ista tortica samo u drugacijem izdanju, takodje pravljena za babine divnim dugo cekanim bebicama

Slika 

SVEČANA POGAČA KRUNA






Ovu pogaču sam pravila za ćerkin rođendan, za Mladence ćerki i zetu inspirisana cipelicinom pogačom sa Coolinarike 
(recept je copy-paste).

Sastojci:

4 solje brasna
250 ml mlijeka
1 puna kasika suvog kvasca (ja sam stavila 1 sveži kvasac)
1 casa oko 250 ml jogurta
50 ml ulja  

Priprema:

1. Zamesiti testo srednje tvrdoce, postepeno dodavati tecnost dok ne dobijete zeljenu cvrstocu. Ostaviti da nadolazi pa ponovo premesiti.
2. Odvojiti trecinu testa za dekoraciju.
3. Pomocu modlice za kolace praviti listice da dobijete kao pola lista koji nemora da bude pravilnog oblika jer cete ga prekriti drugim listom. Radnu povrsinu posipati brasnom.
4. Od ostalog testa umijesiti okruglu pogacu (velicina torte). Namazati je okolo vodom i ređati listove. U sredinu stavljati napravljene cvetove i ruze. Njih pre uvijanja posipati brasnom da se ne bi zalepile.
5.Ostaviti da nadodje dobro pa namazati jajetom.

Postupak:

Ukoliko zelite dodati jos malo umjetnosti i mozda pojacati efekat, napravite ovakvu krunu . Od jedne i 1/2 solje brasna uz dodatak 1 kasike soli zamesite dobro tvrdo tijesto. Izrezite nekoliko traka kao na slici i namazite uljem neku loptastu posudu, koju ste prethodno prekrili folijom, premazite jajetom i pecite krunu oko pola sata na 180 stepeni da malo porumeni. Ovakva pogaca je super za sve praznike, svadbe…

Posluživanje:

A ako volite spektakle pre iznosenja pogace na sto izvadite jednu ruzicu pazljivo i na to mesto stavite ili manju papriku ili izdubljeni cvrst manji paradajz u koji sipate malo jakog pica, alkohola i zapalite… Ja nisam htela da eksperimentišem ali ideja je super :lol:
                          

Pravila sam je skoro i za babine divnim bliznakinjicama koje su moji dragi prijatelji posle vise godina cekanja konacno dobili.  


  
 

30. 3. 2010.

Pogača CVET

Lepa i dekorativna, čim sam je ugledala, kod saseiolje http://oljinekulinarije.blogspot.com...gaca-cvet.html znala sam da ću je često praviti

Sastojci

testo
1.5 kg. brašna
500 ml. mleka
250 ml. ulja
3 jaja
60 gr. kvasca
2 kašike šećera
2 kašike soli

i još:
šoljica otopljenog margarina za premazivanje slojeva
2 žumanca i 2 kašičice mleka za premazivanje pogače
mak, seme lana i susama za posipanje

Zamesiti testo i podeliti ga ovako. Najmanji deo ostaviti sa strane za središnj deo pogače.Veću polovinu testa podeliti na pet dela,premesiti ih u vidu lopte i razvijati u krug, premazati rastopljenim margarinom,slagati jedan na drugi do petog,a peti razviti malo šire, ne mazati margarinom već krajeve podvući ispod prva četri da se dobije pogačica. Pažljivo premestiti u pouljenu i brašnom posutu tepsiju, pa iseći na osmine ostavljaljući po santimetar do ruba tepsije

Razlistati od sredine ka rubu

Isti postupak razvijanja kora ponoviti i sa drugom manjom polovinom testa i smestiti je u sredinu tepsije.Takođe i nju iseći na osmine vodeći računo o mestu sećenja,kad se razlista latice dolaze između prvog reda

Onaj najmanji deo testa oblikovati u kuglu i smestiti u rupu od pogače. Razmutiti žumanca sa mlekom ipremazati pogaču.Središnji deo posuti makom, unutrašnje latice lanom,a krajnje susamom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF