Странице

Translate

2. 5. 2013.

U susret Uskrsu - korpica za jaja





Našla sam prošlogodišnje slike kad sam pravila korpicu za Uskrs i evo možda će nekom biti od koristi da je napravi za ovogodišnji Uskrs.

Testo je jednostavno presno sa vrlo malo praška za pecivo, krckavo je i ukusno kao grisini, mada, malo je nespretno ova mrežica urađena, žurila sam ;) ali vi ćete to bolje :)

Sastojci za testo za dve korpice

0,5 kg brašna
1 kašičica soli
pola kašičice praška za pecivo
2 dl vode
2 kašike ulja

Postupak:

Zamesiti tvrđe, glatko testo i ostavite oko pola sata da se malo odmori, rastanjiti, iseći na trakice i isplesti mrežu od trakica. Podmazati okruglu posudu koju ste prethodno obložili aluminijumskom folijom i pažljivo na nju prebaciti mrežu od testa. Iseći višak testa, koji premesiti i oblikovati pletenicu koju sa vodom zalepite po obodu korpice. Celu korpicu premazati uljem i vodom, može i žumancetom.

Peći oko 20 minuta na 180 stepeni dok ne porumeni, ili zavisi od vaše rerne.

Kad se malo prohladi pažljivo ukloniti foliju i korpicu napuniti sa jajima. 

Srećne pripreme za Uskrs drage moje :)

Prijatno!!!

25. 4. 2013.

Mirisni kuglof Prolećni cvet




Ideju za ovaj zanimljiv kolač sam našla na jednom ruskom blogu, ali mi nešto recept nije bio baš najjasniji,  nešto mi tu nije štimalo, pa sam razmišljala da mamin stari provereni recept prilagodim i ipak ga napravim. Naravno da nije ispao kao sa ovog sajta, ali je meni isto zanimljiv, a da je ukusan i mirisan to morate da proverite sami.

Interesantno je da kod ovog recepta uvek možete da eksperimentišete i dodajete sastojke po vašem ličnom ukusu i nahođenju i da će vam kolač uvek ispasti zanimljiv i drugačiji od prethodnog. 

Zanimljivo je i da je svaki komad isečenog kolača bio drugačiji, pa je i to još jedan razlog da ga isprobate, jer dok ga sečete, nikad ne znate kako će ispasti sledeće parče, i uvek ćete se prijatno iznenaditi sa raznolikošću, kao što ni u prirodi nijedan cvet nije isti, tako i ovde. Mene malo podseća na cvet, pa sam mu zato i dala ime prolećni cvet.

Kako bilo da bilo, možete ga zvati kako hoćete, ali nemojte propustiti priliku da ga isprobate, verujem da se nećete pokajati.


Sastojci:

125 gr. masti 
125 gr. margarina
200 dl. šećera
celo jaje (XL veličine)
2 žumanca
kora i sok od 1 veće narandže
50-100 ml mleka (zavisi kolika vam je velika narandža, ukupno sa sokom od narandže treba da bude 2 dl)
400 gr. brašna
1/2 praška za pecivo
1 kaš. kakaoa
2 kaš. nemlevenog maka
malo crvene prehrambene boje

višnje iz kompota

Postupak:

Mikserom dobro umutiti mast i margarin, dodati šećer, jaje, žumanca, mleko, narendanu kori sok od 1 narandže i brašno pomešano sa praškom za pecivo.

kalup za kuglof (koju ste prethodno podmazali margarinom i posuli brašnom) rasporediti 1/3 testa, a ostale 2/3 testa podeliti na 3 jednaka dela, pa u jedan deo staviti 1 kašiku kakao i dobro izjednačiti smesu pa rasporediti preko žute smese.

Preko toga staviti drugu trećinu testa koju ste obojili crvenom prehrambenom bojom, na kraju sipati i treću trećinu testa u koju ste dodali mak.

 Na kraju uzdzž po sredini kolača staviti dobro oceđene višnje i malo ih pritisnite da dobro oceđene  višnje i malo ih pritisnite da upadnu u testo, mada će one i same tokom pečenja da se spiste na dno. 

Peći na 180 stepeni oko sat vremena, povremeno proverite drvenim štapićem da li je dovoljno pečeno. Kad se ohladi seći na šnite i uživati.


Prijatno!!!

9. 4. 2013.

Faširane šnicle ''Kornjačice'' i cool doručak za dečicu





Opet ja sa obrocima za dečicu ;) Šta ću kad me inspirišu i spremanjem za njih i ja podetinjim.

Prošli vikend smo imali malu gošću na ručku, Lenkinu drugaricu Dunju... joj da ste samo videli taj haos koji mogu trogodišnjaci da naprave u kući. Moja Lenka je načisto odlepila, a i Dunja ne zaostaje za njom ni malo.

Gledajući ih tako blesave, upitam se gde i kako se izgubi taj žar i ludost tokom odrastanja i baš mi je žao zbog toga, što i deca jednog dana postanu ozbiljni, preozbiljni ljudi i zaborave na onu bezbrižnost i ludost koja ih je tako lepo krasila u detinjstvu.

Malo je reći da sam taj vikend uživala sa njima i u njima, jeste da su me umorile i da mi je trebalo tri dana da dođem k sebi, ali napunile su mi baterije do sledećeg vikenda kad ćemo se opet družiti, sa Lenkicom sigurno, a nadam se i sa Dunjicom.

Vozile su rolere na obližnjem dečijem igralištu, padale, smejale se, vrištale, za užinu su ručkale palačinkice sa nutelom i bananama, voće, pa na podnevno spavanje, da baka može da spremi ručak.


palačinkice, sa bananom i Nutelom, Lenka naravno prazne ;)


a ovo nam je bio niskokaloričan doručak ;)


E da je to bilo spavanje odmah, već skakanje po krevetu, cika, vriska, ubeđivanje, da smo morali da ih odvojimo u zasebne sobe ne bi li se malo smirile i zaspale i pružile priliku i nama da malo odahnemo.

Malo je reći da su njih dve hiperaktivne, ne, one imaju energije za petoro nas odraslih u kući i posmatram ih kako i pored toga što nekontrolisano luduju iz njih vrca neka neopisiva ljubav, nežnost  i pažljivost jedne prema drugoj.

Divno je posmatrati decu u svoj toj njihovoj razigranosti, smehu i veselju.

Na rastanku je bilo suza u potocima, ali Dunja je morala da ide svojoj kućici, ubeđivala se sa tatom koji je došao po nju, i samo da ste čuli njene i Lenkine argumente, zgranuli bi ste se, njima ni današnji političari nisu ravni, hehe...

Bio je to divan, nezaboravan dan, koji će svima nama ostati u sećanju, verujem i devojčicama, mada su još male i da će njihovo prijateljstvo još dugo, dugo trajati :)

Da pređemo na recept, mada ovo može da bude i samo ideja, jer verujem da svako ima svoj favorit za pravljenje faširanih šnicli, a prilog možete odabrati po želji, ja sam odabrala pririnač, uz salaticu od crvenog kupusa i dajkon rotkve.

Sastojci:
500gr. mešanog mlevenog mesa
1 jaje
100gr. rendanog kačkavalja
1 suva kriška hleba
malo mleka da se hleb natopi
1 glavica crnog luka sitno iseckanog
2 češnja belog luka sitno iseckanog
so, biber, peršun

i još treba:
koktel viršle
suve slaninice i
karanfilić za oči

Od svih gore navedenih sastojaka dobro sjediniti smesu, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru oko sat vremena da se meso malo odmori i da se prožmu svi začini.

Formirati šnicle u obliku kornjačica, prekriti ih sa suvom slaninom, od viršlica napraviti noge, glavu i rep, dodati karanfilić za oči, poređati na tepsiju pokrivenu pek papirom i peći oko pola sata na 180 stepeni.

Za to vreme skuvati pirinač ili pripremiti drugi prilog po vašoj želji, napraviti lepu sezonsku salaticu i uživati sa vašom dečicom :)

Prijatno!!!






17. 3. 2013.

Energetske pločice sa suvim voćem - posno



                           

Bliži se post, pa evo jedne lepe i energetski jake poslastice da se zasladite. Vrlo jednostavno se pravi, jedino što oduzima vreme je malo duže pečenje, ali to ne umanjuje njegovu lepotu :)


Sastojci:
100g suvih šljiva
100g suvih marelica
100g celih oraha
100g celih lešnika
1 velika kašika suvog groždja natopljenog u rumu (ja nisam)
1 velika kašika kakaoa
1 mala kašičica cimeta
200g šećera
250g mekog brašna
5 velikih kiselih jabuka 
1 kesica praška za pecivo

Priprema:
U veliku posudu staviti šljive, marelice, orahe, lešnike i suvo groždje (u komadu, ne seći ništa). Dodati šećer i cimet, dobro ručno promešati, zatim narendati jabuke u smesu i opet dobro promešati. Dodati brašno pomešano s praškom za pecivo i kakaom. Mešati varjačom ili rukom, ako je presaftno, dodati još brašna.

Smesa treba da bude više vlažna, stavljajte kašikom u kalup. 

Četvrtasti uski kalup premazati maslacem i prezlama i rasporediti smesu. Peći sat i po na 160 stepeni na donjoj rešetki u rerni.


Prijatno!!!


5. 3. 2013.

Čokoladni mafini sa cveklom i Masala indijski čaj - za dizanje imuniteta





Ako vas muči prehlada, grip, ili vam je pao imunitet, što se u ovo doba godine često dešava, probajte malo da podignete vašu otpornost organizma i povratite vitalnost.

Ja sam dve nedelje baš zaglavila dobro sa gripom, i ne samo ja, cela moja porodica, prenosili smo viruse i nasleđivali redom s kolena na koleno, ja sam zadnja pala, kad sam ih sve odnegovala i spodigla i već sam mislila da će me mimoići... 

Uh, ni jedne godine nismo tako opako zaglavili kao ove sezone... pomenulo se, ne povratilo se, što kaže naš narod...

Mene je pored gripe i bronhitisa još spopao i opasan stomačni virus, koji me je dodatno zdrmao, iscrpeo i dokrajčio.

Nisam ništa jela - sve mi je bilo bljak, pila sam samo čajeve i pored toga izgubila dosta tenosti i elektrolita... eh, da sam bar izgubila i koji kilogram, ne bi mi bilo krivo i žao što sam se ovoliko napatila ;) ali idemo dalje!

Ove mafine sam pravila jednom u periodu bolesti, više zbog mojih ukućana, da im malo podignu nivo otpornosti organizma i da se zaslade, ja ih nisam ni probala, a kažu da su jako ukusni, što im i verujem jer su nestali brzinom svetlosti. Recept je sa interneta.

Mafini

Sastojci:
200 gr cvekle
200 gr margarina
2 1/2 dl šećera  
1 1/2 dl kakao
2 kašičice vanilinog šećera
1 kašičica prašak za pecivo
3 jaja
4 dl brašna

Postupak:
Oljuštiti cveklu i izrendati na sitno. Istopiti margarin, skloniti i samo malo prohladiti pa dodati šećer, promešati te dodati kakao, vanilin šećer I jedno po jedno jaje.

Mešati varjačom izmedju svakog jaja. Dodati izrendanu cveklu, brašno i prašak za pecivo. Sipati u papirne korpice ili pleh za mafine i peći na 175 stepeni oko 15-20 minuta. Ukrasiti po želji.

E, sad o Masala tradicionalnom indijskom čaju, za koji mnogi veruju a i uverila sam se lično da diže "iz mrtvih".

Reč masala u Indiji upućuje na bilo koju mešavinu začina. Mešavina začina koji se koriste u pripremi čaja varira od regiona do regiona, pa čak i od porodice do porodice, ali ovo je najčešća, mada vi možete da kombinujete i neku vašu omiljenu, da dodate začine ili oduzmete po želji i ukusu.

Taj napitak od vode, crnog čaja i mleka u Indiji se pije umesto kafe, a njegov ukus razlikuje se zavisno o broju i količini začina koji se dodaju. Zovu ga još i oštar čaj, zbog oštrog ukusa i mirisa.

Masala čaj osnažuje i jača imunitet, ublažava nadutost jer stimuliše rad creva, kontroliše težinu potičući metabolizam, održava budnost i koncentraciju, ublažava vrtoglavicu i mučninu povezanu s kretanjem, redukuje stres...

Čaj treba da bude jak, crni čaj. Zaslađivač je po vašem izboru: med, neki smeđi šećer, pirinčani ili ječmeni slad... Što se mešavine začina tiče predlažem vam da smrvite zajedno: kardamom, cimet, sušeni đumbir, karanfilić i crni biber. Kardamom bi trebalo da dominira ovom kombinacijom. Takođe, često se koristi i sveži đumbir, meni je omiljen i u svim vrstama jela i supa-čorbi, tako da sam i u ovom čaju koristila svež.

Od začina, moguće je dodati još i muskatni oraščić, anis, ružine latice, koru pomorandže, vanilu...  Takođe, možete prvo u vodi skuvati začine, pa im dodati čaj, kuvati još 3 do 10 minuta, pa na kraju dodati mleko i zasladiti.

Oštar ukus koji mu daju sveži djumbir i biber, baš prijaju iscrpljenom i oslabljenom organizmu.

Zbog stomačnih problema, ja sam u ovom periodu izostavljala mleko i čaj mi je bio sasvim ok, uz obavezan dodatak meda, kad se čaj malo prohladi.

Masala čaj - kako ga ja spremam

Sastojci:
3 vrećice crnog čaja (ja koristim Bergamotom Teekane, vi možete koji želite)
4 šolje vode
parče štapića cimeta ili 1/2 kasičice mlevenog
parče svežeg, rendanog djumbira (oko 2 cm) ili 1/2 kasičice mlevenog 
1/2 kasičice zelenog kardamoma
1/2 kasičice crnog bibera u zrnu
1/2 kasičice karanfilica
1 kasičica korijandera
1 šolja mleka
med ili neki drugi zasladjivač

Postupak:
U ključalu vodu dodati začine, poklopiti i kuvati na laganoj vatri 10 minuta. Dodati vrećice čaja, skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno 10 minuta. Dodati mleko i zagrejati do temperature prijatne za piće. Nakon dodavanja mleka čaj ne treba da provri. Procediti i služiti sa medom ili nekim drugim zasladjivačem.

Čaj obavezno kuvati u emajliranoj posudi, po mogućstvu sa tamnim premazom jer ostaju fleke od začina, i piti ga iz porcelanskih šoljica za čaj, jer tako ne dolazi u kontakt sa nekim nezdravim jedinjenjima.

Probajte i uzivajte u divnom mirisu i ukusu koji podsećaju na božićne praznike :)

Prijatno!!!  J ©




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF