Странице

Translate

20. 5. 2011.

Još jedna nagradicaaa :)))

Dobila sam još jednu lepu nagradicu od drage mlade blogerice Maje sa divnim čarobnim blogom . Hvala Majo puno za ovu slatku nagradu, e i sad bih trebala da je prosledim na 6 blogova, što nije baš lak posao, jer su svi blogovi koje pratim očaravajući :)))
Ipak moj izbor je pao na sledeće blogove:

  1. Marina sa divnim veštim ručicama, posetite njen blog i glasajte za njene neverovatne kreacije, usput možete da osvojite i lepe nagrade,
  2. presladak blog Kašičica šećera
  3. moja prva ljubav, maslinkin blog u kojem sam naučila puno iz lepih, divnih postova,
  4. lep, detaljan i poučan Ankicin Kuvar za početnike,
  5. Verin sweet, sweet, sweeet, Delicious for kids i
  6. kralj dekoracija i veštih ruku
 Uhhhh... nije bilo lako izabrati... :)))

Takođe, potrebno je da odgovorim na 3 pitanja:


1.Zasto ste otpoceli blogovanje?

Blog sam počela da pišem kao neku knjigu recepata, za moje ćerke i unukicu, u početku je bio samo za ličnu, privatnu upotrebu, nije bio javan, i kad sam uplovila u ove blogerske vode, poželela sam da to podelim sa svima vama koje interesuje dobra domaća hrana :))) Sad sam se zarazila sa blogovanjem i mogu vam reći da ne prođe dan a da ne svratim i virnem u vaše stranice da vidim šta ima novo ;)))

2.Kako ste odabrali ime za blog?

Moja deca i njihovi drugari, naravno i naša rodbina i prijatelji su često gosti u mojoj kuhinji. Oni su ujedno i moja velika inspiracija :))) Često kažu da su jela čarobna, pa otuda naziv Jacina čarobna kuhinja ;)

3.Koje su teme vaseg bloga?

Za sada je isključivo hrana bilo to slatkiši ili slaniši, videćemo ubuduće, možda proširim delatnost ;)

15. 5. 2011.

KAPRI-COKO TORTA - za rodjendan moga zeta




E, ovo je torta za zetov rođendan... pošto on radi u ''Frikomu'' a poželeo je da počasti društvo iz firme, palo mi je na pamet da mu napravim nešto adekvatno i prepoznatljivo... a šta bi to drugo bilo nego sladoled i to Kapri za Frikom društvo :)))

Recept stiže sutra u toku dana, navratite... ;)))

Evo i obećanog recepta:

Biskvit X2:

6 jaja
6 kašike šećera
6 kašike brašna
3 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo.

Fil I:
1 l mleka
12 kašike gustina
1 puter
300 gr. prah šećera
2 vanilin šećera
Fil II:
200 gr. čokolade
125 gr. putera

Fil III:
1 kg. jagoda
1/2 l vode
6 kaš. pudinga od vanile
200 gr. šećera
125 gr. putera


Priprema:

Od navedenih sastojaka umutiti biskvit i ispeći u tepsiji od šporeta, da bude što tanji. Ponoviti postupak još jednom. Ohladiti biskvite i iseći delove koji ćete postaviti da budu štapići - drška od sladoleda.

FIL I:
U 1 l mleka, skuvati 12 kašike gustina, pazeći da se ne naprave grudvice. Na kraju dodati vanilin šećer. Kad se ohladi pomešati sa 1 puterom koji ste prethodno umutili sa prah šećerom. Ostaviti malo fila za filovanje štapića - drške sladoleda.

Fil II:
Na pri istopiti čokoladu i dodati joj puter, sve dobro promešati dok se smesa ne ujednači.

FIL III:

U procesoru usitniti očišćene i oprane jagode, dodati 1/2 l vode i staviti da se kuva. Od momenta kad provri kuvati još oko 5 min. pa dodati puding pomešan sa šećerom i zakuvati kao svaki puding. Kad se smesa malo prohladi dodati umućeni puter.


Ređati: biskvit - polovinu fila I - polovinu fila II - celu količinu fila III - preotali fil II - ostatak fila I - biskvit.

Štapić - drška od sladoleda ređati: biskvit - fil I - biskvit

Oblikovati tortu kao Kapri sladoled iseći deo na vrhu u obliku polukruga, pa ga malo sa ostacima biskvita dodati na površinu torte u tri trake koje zalepiti sa filom I.

Ostaviti tortu da se dobro ohladi u frižideru preko noći.

Sutradan tortu prekriti sa fondanom od crne čokolade a štapić sa fondanom od bele čokolade.

Prijatno i uživajte :)))




11. 5. 2011.

Nagrada

Danas sam dobila divnu nagradu koja me je jako obradovala. Zahvaljujem se puno Marijani na ovoj divnoj nagradi, kao i na njenim čestim posetama i divnim komentarima, mnogo mi se dopada njen Blog, sa predivnim receptima.
Treba nešto da kažem o sebi u deset rečenica i da ovu nagradu prosledim na deset Blogova... Pa da krenemo:
  1. Udata već 33 godine za najdivnijeg čoveka na svetu, i još uvek zaljubljena u njega :)))
  2. Imam dve odrasle predivne uspešne ćerke koje moj život čine srećnim (starija diplomirani farmaceut i mlađa diplomirani likovni umetnik - od skoro sa statusom slobodnog umetnika,
  3. Treće o meni - najslađe i najlepše, starija ćerka mi je podarila unukicu, moju najjveću SREĆICU, koja za koji dan puni 20 meseci. Ona je moja najveća radost i ponos, i svaki tranutak proveden s njom za mene je veliki i neponovljiv praznik <3
  4. Obožavam da slobodno vreme provedem u kuhinji i da alhemišem ;)))
  5. Volim da obradujem drage mi osobe sa lepim i neobičnim poklonima,
  6. Uživam u prirodi i dugim šetnjama,
  7. Uvek radoznala za inovacije, na bilo kojim poljima,
  8. Obožavam mlade ljude i njihovu kreativnost i slobodu u razmišljanjima,
  9. Ljubitelj sam dobre pesme bilo kog žanra,
  10. Moja porodica ima još dva člana, nestašnu labradorku Nanu staru 2 godine i belu Macu Petković staru 5 godina, koja je prava dama - obe su omiljene u kraju...
Uhhh, mislim da je dosta o meni i što neko reče najteže je pisati o sebi nepristrasno i realno :)

E, a sad da prosledim nagradicu na deset adresa, deset meni omiljenih blogerica sa predivnim Blogovima:

  1. Miloj i dragoj Mili, sa divnim kuvarom,
  2. za Lanu i njen čarobni Blog,
  3. Dragoj Zori koju obožavam jer je isto baka kao i ja i ima predivne recepte:))),
  4. preslatkoj Jelenici - vrednici,
  5. za Nale i njenu kreativnu COOLINARIJU
  6. Tanjuški sa divnom kreativnim Blogom,
  7. Dragoj Mirjani preko dalekih mora sa predivnim receptima,
  8. za Dzoli i njene prekrasne nežne postove,
  9. za džemove i pogače naše drage Branke i
  10. za razna perfektna Jojina jela

3. 5. 2011.

Torta Tweety twins








Sastojci za koru:
12 belanaca, pola limuna nacediti, 12 kašika šećera, 300 gr. mlevenih oraha, 4 kašike brašna.
Peći u plehu od rerne, a onda iseći na 3 dela.

1.      FIL:
Propržiti 250gr šećera da porumeni, kao za karamel. Dodati 100 gr. putera uz stalno mešanje i toplim karamelom namazati sve tri kore.

2.      FIL:
125 gr. putera pomešati sa 200 gr. otopljene čokolade. Premazati ovim filom sve tri kore preko karamela I ostaviti da prenoći.
Sutradan pripremiti 3. Fil.

3.      FIL:
Skuvati na pari preostalih 12 žumanaca sa 12 kašika šećera. Kada se ohladi dodati 250 gr. umućenog putera. Premazati sve tri kore ovim filom i ređati jednu preko druge.

Za vrh torte ostaviti žutog fila i namazanu tortu posuti mlevenim orasima.

Ja sam preko torte stavila fondan, a ovde je postupak-tutorijal kako sam pravila figurice Tweety. 
Postupak je vrlo jednostavan, ideja je potekla od Stefanelli sa Foruma Krstarice, i uz njenu svesrdnu pomoc sam uspela da napravim ovu slatku torticu. Hvala Steffi puno, puno...!!!

Tortica je bila namenjena mojim dragim prijateljima, koji su posle vise godina iscekivanja dobili dve preslatke unukice-bliznakinje i ovom torticom sam zelela da uvelicam njihovu srecu, radost, veselje... 

Neka su im zive i zdrave, srecne i radosne dve zvezdice malene i neka svojim decijim sjajem, smehom  i  cikom donesu toplinu i radost njihovim domovima!!!

30. 4. 2011.

Minjine voćne beze korpice






Recept možete pogledati ovde na Minjinom Blogu
Potrebno za 12 beze korpica:

4 belanca
200 gr šećera u prahu
1 kašika sirćeta
1 kašika gustina
1 vanilin šećer

Za fil:
3 žumanca
3 kašike šećera
40 gr maslaca
100 ml slatke pavlake
100 gr bele čokolade Milka (ili neka druga,po izboru)
vanilin šećer

i još treba:
jagode i kivi
krem fix
100 ml slatke pavlake

Jako često ih pravim jer su zaista dekorativne i lepe. Voće može po izboru - sezonsko. Što je najvažnije ove beze korpice (bez fila) bez problema mogu da stoje par dana u kutiji. Fil držite u friideru hermetički zatvoren. 
Praktično je kad spremate veća slavlja, ili vam banu nenajavljeni gosti, samo ih nafilujete i ukrasite voćem i imate čaroban desert koji će svakog oboriti s nogu.

Prijatno i uživajte :)))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF