Странице

Translate

22. 9. 2015.

Slana torta od rendanih tikvica




Ovo je recept sa coolinarike, moje drage drugarice Milice samo sam ga ja malo izmenila da bude u skladu sa principima hrono ishrane.


Sastojci:

Za kore:
1 velika tikvica
3 jaja
3 vršne kasike spelinog brasna
vršna kasika razenog brasna
po zelji seckan persun
ispeći 2 x

Za fil:
oko 600 gr sitnog sira (kod mene urda)
malo kiselog mleka (najbolje domaće) da se razredi sir da bude maziv
persun i beli lik (opciono)

Priprema:
U dva suda narendati po jednu veliku ociscenu tikvicu, posoliti i ostaviti 20-ak minuta da puste vodu.
Ukljuciti rernu na 180 stepeni. Umutiti 3 jaja mikserom, oko minut, dodati iscedjene tikvice i dozvoljeno brasno, ne sme da bude tecno, nego kompaktno, a ako je retko, dodati brasno jos malo i seckani persun.

Pleh ( 40x30 onaj veliki crni djuvec) obloziti pek papirom i bez ikakvog uljenja izliti smesu, lepo poravnati da bude iste debljine i peci 20 minuta.

Za to vreme mutiti za drugu koru, ovu prvu izvaditi, skinuti odmah papir, vratiti ga u pleh, isipati smesu i peci.

Dobicete dve tanke korice, koje su cvrste i meke u isto vreme, ne kidaju se i mogu se seci da se "kroje" prema velicini cinije u kojoj se servira slana torta. 
Ja je redjam u plasticnoj kutiji sa poklopcem zbog belog luka da se ne siri miris po frizideru, svaki red kore premazujem sirom, pospem persunom i seckanim belim lukom i stavim u frizider.

Posluživanje:
Ove korice nemaju ni kap ulja i peku se bez ulja, tako da mirne duse mozete da uzivate u njoj, a opet, zasitna je. Mozete ih premazati bilo kojim slanim filom, sirom pomesanim sa kiselim mlekom, jogurtom, kiselom pavlakom da dodajate alevu papriku, beli luk... 
Toliko sam odusevljena sa njom, da sam vec napravila dobru zalihu rendanih tikvica za zimu! 


Prijatno!

20. 8. 2015.

TETKA – EKOLOŠKO SKLONIŠTE DEČIJE DUŠE


Ko nikada nije imao Tetku, nije imao sreću da poseduje neizmerno bogatstvo sažeto u jednoj osobi. Čak i kada nemamo baš “rođenu” Tetku, nađe se neka Tetka iz familije koja uspešno, nepogrešivo uspešno, odigra tu značajnu ulogu u našim životima. Tetka je uvek izvanredna žena, osoba bez premca, ekstravagantna po mišljenju i odnosu prema nama. Dakle, jedinstveno biće.
Tetka može, a ne mora da ima svoju decu. Tetkina deca mu nekako idu uz nju. Sa njima se volimo i ne volimo, tučemo kao mali, družimo kao odrasliji, oslanjamo jedni na druge kao sasvim odrasli. Zanimljivo je da deca obično misle kako bi ona druga mama, dakle u ovom slučaju tetka, bila možda bolja od sopstvene. To, doduše, misle i tetkina deca za naše majke. Ali, ono što je bitno jeste Tetka.

3.
Tetka je nešto poput dobre vile iz lepih dečjih bajki. Zna sve, razume sve, ume da uteši, rasplaši, kada se rodimo, na poklon obavezno donese dukat (pa red je, Tetka je, ali to je nekako više za mamu i tatu), a nama naše prvo ćebence ili neku plišanu igračku od kojih se ne odvajamo, nekada ni do svadbe. Onda donosi razne benkice, zeke, kapice, šalčiće, sapunčiće, flašice, cipelice, odelca, haljinice, sve za Tetkino zlato.

4.
Obožava da se slika sa nama i imamo gomilu slika na kojima nas drži čvrsto, čvrsto i smeje se onako, nekako najlepše. Kako idu godine, mi sve veći na slikama, tetka u prvo vreme sve lepša, a onda polako počnu da joj se vide godine. No, to vide drugi. Za nas tetke ostaju nekim čudom uvek mlade. Mama može i da ostari, ali Tetka. nemoguće! Ona nam da parče čokolade koju kriju kao neprijatelja da nam se ne pokvare zubi, da se ne gojimo kada odrastemo, kupi sladoled iako su roditelji strogo zabranili jer “dete ima osetljivo grlo”, kupi prvu mini suknju, pa makar se mama razbesnela, “izboksuje” prvi džeparac, prvog dečka, prvo samostalno letovanje. Ćušne neke pare u džep, onako, da nam se nađe, dopuni mobilni, kupi “na rasprodaji” nešto “kao za tebe da su pravili”. Kod nje se uvek nađe neki parfem, dopola potrošen koji “mi, ma kad ti kažem, zaista ne treba”. Ona ima najbolji izbor dijeta baš za našu krvnu i ostale grupe, ima oštro oko kada dobijemo gram više ili oslabimo taj isti gram. Zna kada je tata besan po frekvenciji njegovog glasa, kada mama ima migrenu, pa treba hodati na prstima, kada su se posvađali zbog njene nove bluze ili njegove stote rekreativne partije tenisa u ovom polugodištu.

5.
Zna ona i više od toga, ali ume da se ponaša kao neko ko ne zna ama baš ništa. Tako se od Tetke uči da se zna a ne zna, da se ne zabadaju nosevi u tuđe tanjire, da je lepo imati najbolju drugaricu, ali da ne treba zbog toga oterati sve druge, da je normalno da se drugarice ponekad i posvađaju. Tetka nas uči kako se ljubi, na koju stranu ide nos, kako da ne pocrvenimo ako nas On gleda, a ako i pocrvenimo, da On to ne vidi. Ona zna i koji su najbolji filmovi koje treba gledati na prvom dejtu, da li pri prvom susretu treba sesti u ovaj ili onaj kafić. Uči nas kako se krišom stavlja maskara a da razredna ne primeti (mama je već naučila na razne vrste maskiranja), kako može da se pozajmi baš onaj fantastični top od drugarice a da pri tom ne priča o tome koja sila bakterija vreba baš na nas odatle i koje karakondžule mogu da nas pojedu ako pozajmimo tuđu stvar. Znate šta su karakondžule? Ako ne znate, pitajte Tetku. Sve je to već preživela.
6.
Tetki sme da se kaže koliko je jedinica u dnevniku a da nas ne kazni i ne oda, sme da se pobegne iz škole i da samo ona zna. Ume da nam uradi domaći da roditelji ne vide, hoće da nam pomogne oko latinskog, fizike, tako nekih predmeta za koje u tom periodu nismo sigurni čemu služe sem da muče đake. Tetka najbolje zna koje kolokvijume imamo, kada su ispiti, nagradi za položen ispit i ne mršti se zbog šestice. Pred tetkom sme da se plače zbog neuzvraćene ljubavi ili zbog toga što nas je neko “dvojkirao”.
7.
Tetka će umeti da nam objasni kako za prekid veze nismo krive mi nego on, sigurno nas je mnogo voleo, ali smo mi jače, snažnije, nije mogao da nas prati. Šta stvarno misli, samo ona zna. Nikada nam neće direktno reći da nam dečko nije baš previše bistar ili previše lep. Reći će da je OK, da je baš “cool”, ali možda mi možemo i bolje. Ništa njemu ne fali, ali smo mi ipak tako nekako vrlo posebne. Istini za volju, Tetka veruje u tu posebnost. Tetka je neko ko autentično i bezuslovno voli, poštuje, veruje u našu ispravnost i nepogrešivost. Daje podršku, hrabri, gura, podstiče, kreće iz četvrte, a koči u mestu.
8.
Zašto je tetka tako značajna osoba? Tetka je žena, dakle neko ko po mnogo čemu podseća na majku. Za razliku od majke, tetka nema taj stepen odgovornosti, zebnje, straha, zbunjenosti koji ima majka u prvom susretu sa svojom bebom. Zato je tetka slobodnija, deluje neposrednije, spontanije. Tetka sme da bude umorna, majka to ne može. Tetka može da kaže da nešto ne može ili ne ume. Majka ne može. Tetki je dozvoljeno da pogreši, majci ne. Uostalom, od “grešaka” majki, viđenih očima njihove dece, živi čitava jedna profesija – psihoterapeuti. Tetkama je lakše jer se bave decom sa one lepše strane.
9.
Roditelji su zaduženi i za ono što deca ne vole: jedi, peri ruke, peri zube, složi igračke, namesti krevet, ustaj za školu, vrati se kući na vreme i sl. Mnogo je manje područja života u kojima može da dođe do sukoba između Tetki i njihovih “zlata”. Nikada niko nije zvao Tetku u obdanište zbog toga što su se deca potukla. U školu na roditeljske idu roditelji. Društvo pravi značajnu razliku između roditeljske kompetencije i tetkine ljubavi i to je u redu, zar ne? Međutim, Tetka može da bude vrlo dobra zamena za majku u onim oblastima u kojima se dete ustručava da se poveri, ima strah ili loše iskustvo, kada zna da je pogrešilo i žao mu je, a plaši se kazne. Od Tetke mogu da se dobiju prva uputstva o svemu prvom u životu a da to, naročito u periodu adolescencije, nema tu težinu koju ima takav razgovor sa roditeljem. Došla je neka moda da se roditelji trude da budu prijatelji sa decom.
10.
Pazite, deca sama biraju prijatelje. Roditelj je jedinstvena osoba u životu i tu ulogu nikada ne treba mešati sa drugarskom. Tu drugu lepo može da ostvari tetka. Ona i jeste prijatelj, pa i mnogo više od toga. Tetka predstavlja onu slobodnu, emocionalno čistu zonu u kojoj je sklonište za naše duše i kada nam ne ide i kada nam je dobro. Tu ne postoji sistem nagrada i kazni, grdnja, strah. Postoji okeansko osećanje svemoći koje smo zaboravili kada smo ga osetili prvi put – kada smo se rodili.
11.
Tetke, sa svoje strane, apsolutno obožavaju decu svojih sestara i braće. Decom se hvale, diče, voze ponosno kolica, tricikle, bicikle, rolere, klizaljke sa decom. Koliko su samo ponosne kada neko kaže: “O, kako je lepo ovo tvoje dete”. Pa to i nije greška. Naše tetke nas i smatraju svojom decom. U psihološkom smislu to zaista i jesmo.
12.
Pomeranje vremena udaje i rađanja dovelo je do toga da je mnogo mladih žena u statusu Tetke. One, psihološki, imaju decu, imaju to osećanje trijumfa koje dete donosi, ispunjene su ljubavlju koja im je uzvraćena, imaju o kome i za koga da brinu, uzajamnost odnosa ih bogati, osećaju se korisno i ostvareno. Sve ovo nije iluzija, to je realnost. Stvari postanu malo drugačije kada dobiju svoju decu, ali to su nijanse. Tetkino dete jednom – tetkino dete zauvek.
13.
Jedno istraživanje rađeno nedavno u našim školama pokazalo je da se učenici pre poveravaju tetkicama nego profesorima ili psiholozima i pedagozima. Nije ni čudo da se tetkica zove tetkica. Tetkica u školi takođe je neko od koga se ne strepi i ko ne kažnjava, a ume da uteši i pomogne.
14.
Ako vam se učini da je ovo oda Tetkama, niste pogrešili. U eri brige za ekološki opstanak naše planete, valjalo bi razmisliti i o psihičkoj ekologiji naše duše. Taj resor suvereno drže Tetke.
15.

. Ko nije imao tetku, ne zna šta je time izgubio.
. Tetka je rođaka, drugarica, prijateljica, saveznik.
. Tetke su jedinstvena bića; svaka je neponovljiva.
. Svaka tetka ima svoje “zlato”.
. Blago “zlatu”.
. Tetka nije zamena za majku; ona je njena dopuna.
. Tetka je živa enciklopedija, od nje se uči o životu.
. Niko ne može da vas uteši kao Tetka, naročito kada ste u svađi sa roditeljima.
. Tetke zažmure pred pravilima ne zato što su neposlušne nego zato što imaju samo svoja.
. Tetke su najbolji prijatelji dece.
. “Ljubav između tetke i mene je neopisiva”, reči su jedne devojčice.
Tetka je bogatstvo jer grli kao mama, čuva tajnu kao sestra, savetuje kao najbolja prijateljica i dopusta sve kao baka!!!

9. 8. 2015.

Chocolate chip cookies (Čokloladni kolačići)



Još jedan morski brzinski recept, ako imate rernu naravno ;)

Sastojci:

(mera je šolja od 2,5dl)


1/2 šolje putera
3/4 šolje braon šećera
3/4 šolje obicnog šećera
2 jaja
1 vanilin šećer
1 1/2 šolja čokolade iseckane na kockice (ili čokoladnih kapljica)
1 šolja kandirane aronije (može suvo grožđe, brusnice, ili bilo koje drugo suvo voće po želji i ukusu)
2 l/4 šolje brašna
3/4 kašikice sode bikarbone
malo soli

Priprema:
Puter istopite, ohladite i u to dodajte obe vrste šećera, vanilin šećer i jaja, mešajte dok ne dobijete kremastu masu. U to dodajte sve ostale sastojke. Lagano izmešajte sa kašikom, pleh oblozite papirom, od testa formirajte kuglice i slažite u pleh na udaljenosti od oko 2 cm. Pecite na temperature od l75C oko l5 minuta, dok kolačići ne dobiju zlatno-žutu boju, odmah ih premestite na drugi hladni pleh ili mrežu, sačekajte da se ohlade i sluzite.

Posluživanje:

Možete smanjiti količinu šećera ukoliko volite manje slatke kolače. Ovi kolačići su dugotrajni, i mogu se čuvati na suvom mestu više od 7 dana, ukoliko prežive dan posle pečenja.

Prijatno!!!

19. 7. 2015.

Čokoladni kolač sa tikvicama









Evo jedan morski kolač, pravljen na moru u Jerisosu-Grčka gde smo ove godine letovali 20 dana. Kolač je jako fin, sočan, zdrava varijanta slatkiša i niko nije primetio da je sa tikvicama.

Deca su bila oduševljena, a meni je drago da se svima dopao. Probajte :)

Mera je šolja od 2,5dl

Sastojci:

3/4 šolje belog brašna
3/4 šolje integralnog brašna (ja sam stavila heljdino)
1 šolja suvog voća (brusnice, suvo grožđe, aronija…)
1 šolja sitno seckane čokolade sa velikim procentom kakaoa
1/2 šolje braon šećera
1/3 šolje kakaoa
1 kašičica sode bikarbone
1 1/2 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičica soli
1 šolja sitno rendanih tikvica
2 kom. jaja
1 šolja mleka
1/3 šolje ulja
1/4 šolje meda
kora rendane pomorandže

Za preliv:

100gr. čokolade sa velikim procentom kakaoa

2 kašike ulja

Priprema:
U jednoj posudi pomešati zajedno obe vrste brašna, šećer, suvo voće, na kockice isečenu čokoladu, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so, koru rendane pomorandže i tikvice.
U drugoj posudi umutiti jaja, dodati  mleko, ulje i med.
Spojiti obe smese u malo gušće testo. Peći u podmazanom plehu oko 40-ak minuta. Proveriti s vremena na vreme da li je sredina pečena. Ja sam ga pekla u dugaljstom plehu za hleb.

Kad se ohladi, preliti sa otopljenom čokoladom kojoj ste dodali dve kašike ulja. Seći kad je dobro ohlađen.

Prijatno!!!

I malo morskih slikica :)

Uranopolis

Uranopolis

Jerisos

Jerisos


Jerisos plaža


 
Jerisos

Jerisos - jutro

 
Uranopolis

Jerisos lokalna proslava sa folklorom i lokalnim specijalitetima


Kakovo metoh Hilandara

Kakovo metoh Hilandara

Nea Roda


27. 4. 2015.

Puter pogaca






Recept je sa bloga Ime hrane, koji na žalost više ne postoji, sačuvala sam ga za svoje potrebe, mada sam ja malo drugačuje formirala oblik pogače. Na vama je da se poigrate sa testom prema svojoj želji i odaberete oblik koji vama odgovara.

Vaši ukućani će sigurno biti oduševljeni i ukusom i izgledom.

Sastojci:
250ml mleka
250ml kef ira ili jogurta
40g svežeg kvasca
2 kašike šećera
cca 700g mekog brašna
2 kašikice soli
80g putera (ili margarina ili masti) - raskravljeno ili razmekšano na sobnoj temperature malo mleka za premazivanje (po želji susam za posipanje)

Postupak:
Pomešati mleko i kefir ili jogurt, ugrejati da bude mlako, pa sipati u posudu za mešenje testa. Dodati izmrvljeni kvasac i šećer, pa sačekati da kvasac nadođe. Odmeriti brašno, pomešati ga sa solju, pa postepeno dodavati nadošlom kvascu i umesiti glatko, elastično testo koje se odvaja od zidova posude. Testo će biti lepo i svilenkasto. Prekriti ga najlonom ili prozirnom f olijom i ostaviti da kisne dok ne udvostruči zapreminu.

Uskislo testo istresti na blago nabrašnavljenu radnu površinu, u nekoliko poteza ga smesiti u okruglu jufku, potom ga podeliti na četiri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati okruglu jufkicu.

Okruglu tepsiju br.30 blago pokvasiti, pa je obložiti papirom za pečenje, da lepo prijanja.

Uzeti jednu jufkicu, pa je na pobrašnjenoj podlozi pomoću oklagije rastanjiti u oblik kruga veličine tepsije u kojoj će se pogača peći. Rastanjenu jufkicu prebaciti u pripremljenu tepsiju, pa je premazati puterom ili već masnoćom koju ste odabrali.

Zatim rastanjite i drugu jufkicu, stavite je u tepsiju preko prve, takođe je premažite puterom. Isto uradite sa trećom jufkicom. Neka vam preostane sasvim malo masnoće za premazivanje ispečene pogače.

Četvrtu jufkicu rastanjite u krug nešto većeg prečnika nego što je tepsija u kojoj se peče pogača, pa zarežite pogaču na 8 jednakih delova i najuži deo trougla vratite prema obodu tepsije ali malo ukoso, nešto slično kao kad pravite pogaču cvet.

Izmešu poređajte uvijene kiflice a u sredini ružice od testa.

Nisam na žalost slikala postupak, i ne volim da stavljam tuđe slike u post, ali zbog interesovanja i pitanja posteviću fotke koje su najsličnije formiranju moje pogače. Fotke su pozajmljene sa neta, ako nekom smeta ukloniću ih :)



Ružice možete da formirate i na ovaj način.

Uključite rernu da se ugreje na 200°C, u međuvremenu će pogača kisnuti. Neposredno pre pečenja, pogaču premažite pomoću četkice hladnim mlekom, (ja premazujem žumancetom i uljem)  i (ili pospite susamom).

Pecite oko 35 min. u zagrejanoj rerni, po potrebi pred kraj pečenja prekrijte aluminijumskom folijom, kako ne bi izgorela.

Pečenu ostavite na rešetku da se prohladi, potom isecite nožem ili izlomite rukama i poslužite.


Savet extra: između jufki, pored toga što premazujete puter, možete posipati i sir. Moguća je i slatka varijanta pogače, gde uz puter premazujete i pekmez ili posipate mleveni zaslađeni mak ili već po želji.

Prijatno!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF